Βρίκεται ο Πούτιν κοντά σε μια μιντιακή βάση στην Ελλάδα;

Στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται δημοσίευμα του neweurope.eu με τίτλο «Βρίκεται ο Πούτιν κοντά σε μια μιντιακή βάση στην Ελλάδα;»


Στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας neweurope.eu με τίτλο «Βρίκεται ο Πούτιν κοντά σε μια μιντιακή βάση στην Ελλαδα;»

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, το ζήτημα της απόκτησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα μέσω δημοπρασίας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα έχει μετατραπεί σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα όπου τα πάντα είναι πολιτικά: από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν φοράει γραβάτα μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν μέσα από επεκτάσεις προσωρινών αδειών που είχαν δώσει οι κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Πριν τον ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης πριν από επτά χρόνια, οι περισσότεροι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν επικερδείς. Επιπρόσθετα, πλήρωναν σειρά φόρων.

Είναι αλήθεια πως από τα τέλη του 1980, καμία κυβέρνηση δεν προσπάθησε να ρυθμίσει την αγορά δια της έκδοσης μόνιμων αδειών, καθώς όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να συνεχίσουν να εισπράττουν τους φόρους που κατέβαλαν οι καναλάρχες αλλά και να τους διατηρούν σε μια «πολιτική ομηρία». Έτσι, τους άφηνα να εκπέμπουν με ετήσιες άδειες τις οποίες περνούσαν «νύχτα» από το Κοινοβούλιο με τροπολογίες, σημειώνει το new europe και προσθέτει:

Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να ρυθμίσει το «διεφθαρμένο τηλεοπτικό τοπίο». Ο υπουργός Επικρατείας δεν προχώρησε αμέσως σε μια τέτοια κίνηση. Το σχέδιο ήταν εκεί, και πράγματι τα κέρδη από την από τη διαδικασία χορήγησης αδειών είχαν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2016.

Μαζί με τα επιπρόσθετα κέρδη, η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία και να περιορίσει τον αριθμό των αδειών σε πολιτικά διαχειρίσιμο επίπεδο. Με έναν ανορθόδοξο τρόπο, αποφάσισε να χορηγήσει τέσσερις άδειες. Ο αριθμητικός περιορισμός των αδειών ήταν ενάντια στον πλουραλισμό που διακηρύσσουν στο συγκεκριμένο πεδίο τόσο οι ευρωπαϊκές συνθήκες όσο και το ελληνικό σύνταγμα. Περιορισμός στον αριθμό των αδειών δεν υπάρχει σε κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ρωσικός σύνδεσμος

Από τους παλαιούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο ΣΚΑΙ και ο ΑΝΤ1 κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια, ενώ στους υπερθεματιστές συμπεριλαμβάνεται ένας εφοπλιστής που επίσης ελέγχει ένα από τα τρία μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας και ένας εργολάβος που όπως λένε οι φήμες διαπραγματεύεται να πουλήσει την άδεια σε έναν ελληνορώσο, ιδιοκτήτη μιας άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με τη σειρά του διατηρεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να είναι κοντά στη Ρωσία. Το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων «αδελφοποιήθηκε» με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ενώ η Ρωσία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ.

Ακόμη, οι ρώσοι έχουν μεγάλη πρόσβαση στην Ελλάδα, διατηρώντας σχέσεις και με το Μοναστήρι του Αγίου Όρος, το οποίο επισκέπτεται συχνά ο Β. Πούτιν.

Είναι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας συχνός επισκέπτης.

Όπως το Άγιο Όρος είναι μια αυτόνομη περιοχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η μονή χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για άλλες χρήσεις εκτός από τη θρησκεία.

Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ, και όχι για την  ΕΕ.

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούν το ψηφιακό φάσμα και τα οποία έθεσε σε επιστολή του στις 16 Ιουνίου ο αρμόδιος Επίτροπος Γ. Έτινγκερ.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει επαρκώς σε ανησυχίες που αφορούν το ότι το ΕΣΡ παρακάμφθηκε από τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προσφυγή από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) την οποία η Κομισιόν επιμένει ότι εξετάζει. Προς το παρόν η Κομισιόν αναμένει την απόφαση του ΣτΕ και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει, σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα του new europe.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακυρώνει τη διαδικασία αδειοδότησης, η ΕΕ φαίνεται να είναι έτοιμη να εξετάσει όχι μόνο τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Oettinger, αλλά ο ανταγωνισμός, κανόνες για τις δημόσιες βραβεία, και μάλιστα εάν χρειαστεί το κράτος δικαίου.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, μένει μακριά από το θέμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές πεποιθήσεις του, οποιαδήποτε δήλωση που κάνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως εργαλείο προπαγάνδας για να δείχνουν προκατάληψη. Πράγματι, η σιωπή του είναι μια άλλη ένδειξη το πόσο ένταση το θέμα είναι η δημιουργία μέσα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Berlaymont.

δεί τε το ολόκληρο εδώ

Σχόλια