Διαβάστε παρακάτω το πιό ενδιαφέρον άρθρο για την διαδικασία των αδειών.
Μπορεί κανείς να δει ανάγλυφα τον ρόλο Σαββίδη, την αποφασιστικότητα του Αντένα καθώς και τον πανικό Μαρινάκη καθώς πέρναγε η ώρα.
Ο Σκάι ή ψυχολόγησε καλύτερα απο όλους τους αντιπάλους του (η πρώτη και η τελευταία άδεια θα ήταν οι πιό επικίνδυνες, αυτό ήταν δεδομένο) ή απλά υπήρξε ο πιό τυχερός. Μόνο αυτοί ξέρουν.
Τα πονταρίσματα δείχνουν ότι δεν υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση για κάποιον (ονόματα δεν λέμε)
Τα πονταρίσματα δείχνουν ότι δεν υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση για κάποιον (ονόματα δεν λέμε)
Το άρθρο απο την Καθημερινή...
Ακόμη και αθεράπευτοι χαρτοπαίκτες θα πρέπει να εντυπωσιάστηκαν από τη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που ολοκληρώθηκε πριν από ένα 24ώρο και εκτός του ότι μεταβάλλει άρδην το τηλεοπτικό σκηνικό θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων δημοσιογράφων και τεχνικών στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Για να εξηγηθεί η εξέλιξη της μάχης των αδειών αλλά και το «παράδοξο» να βρεθούν εκτός τηλεοπτικού νυμφώνος όμιλοι που πρόσφεραν τελικά υψηλότερο τίμημα (στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο επιτυχημένη τη στρατηγική της ομάδας του Σκάι που κατόρθωσε όχι μόνον να εξασφαλίσει την άδεια αλλά να το πράξει στον α' γύρο και με το πιο «οικονομικό» τίμημα, παρακολουθώντας στη συνέχεια τις σκληρές μάχες των υπολοίπων) απαιτείται να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της διαδικασίας που όρισε η κυβέρνηση.
Η γενική αρχή της δημοπρασίας ήταν η εξής: Με αφετηρία τα 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε άδεια έβγαινε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με την επιτροπή διενέργειας να δίνει τον τόνο. Πώς; Ανεβάζοντας σε κάθε «γύρο» το τίμημα της άδειας κατά 500.000 ευρώ. Εν συνεχεία οι οκτώ ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να αποδεχθούν τη νέα τιμή και να μείνουν στο παιχνίδι ή να «πάνε πάσο» και να περιμένουν μία επόμενη άδεια.
Καθώς σταδιακά ανέβαινε το τίμημα οι ενδιαφερόμενοι αποσύρονταν και τελικά απέμεναν μόλις δύο. Τότε η διαδικασία άλλαζε. Χωρίς να γνωρίζει ο καθένας ποιόν έχει ως αντίπαλο, η «μονομαχία» γινόταν πλέον με κλειστές προσφορές των δύο διεκδικητών για το τελικό τίμημα που επιθυμούσαν να προσφέρουν.
Με αυτά ως δεδομένα, καθίσταται εφικτή η αποκρυπτογράφηση της τακτικής που ακολούθησε κάθε πλευρά αλλά και των στιγμών που πραγματικά η δημοπρασία θύμισε οικονομική αρένα.
Για τους περισσότερους η δημοπράτηση της πρώτης άδειας είχε χαρακτήρα αναγνώρισης των υδάτων.
Star με 8 εκατομμύρια, Αντ1 με 13,5, η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων με 15,5 και τα σχήματα Σαββίδη (20) και Μαρινάκη (20,5 εκ) έμειναν πολύ πίσω, αφήνοντας τρεις, το Σκάι, το σχήμα Καλογρίτσα και τον Alpha να δώσουν τη μάχη. Αυτή μετατράπηκε σε μονομαχία όταν η πλευρά Κοντομηνά αποφάσισε να πάει πάσο στο ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντας Σκάι και Καλογρίτσα να λύσουν τους λογαριασμούς τους, με τελικό νικητή τον όμιλο Αλαφούζου.
Εν μέσω συσκότισης για το ποιος ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου αλλά και του τελικού ποσού που είχε προσφερθεί (μόνον η πλευρά Καλογρίτσα γνώριζε ότι με 40 εκατομμύρια είχε χάσει), οι εναπομείναντες παίκτες εμφανίστηκαν, πλέον, περισσότερο υποψιασμένοι. Και πάλι ο Alpha ήταν αυτός που, ως τρίτος, έθεσε το σημείο πρόκρισης των δύο μονομάχων που αυτοί τη φορά ήταν Καλογρίτσας και Μαρινάκης. Ο πρώτος γνώριζε, από την πρώτη άδεια, ότι τα 9 εκατομμύρια που πρότεινε δεν του έφεραν τη νίκη και βλέποντας πια το ποσό για τη δεύτερη άδεια να «εκκινεί» από τα 42 εκατομμύρια, προσέφερε επιπλέον 10,6 εξασφαλίζοντας το πολυπόθητο «χαρτί». Μη έχοντας αντίστοιχη εμπειρία, η πλευρά Μαρινάκη αύξησε το ποσό κατά 6 εκατομμύρια και ηττήθηκε.
Καθώς ο αριθμός των αδειών εξαντλούνταν, τα «πονταρίσματα» ανέβαιναν, όπως φαίνεται στη μάχη που δόθηκε για την τρίτη και τέταρτη άδεια. Ο Αντ1 που είδε τους δύο πρώτους γύρους από απόσταση, ήταν αυτός που μαζί με την πλευρά Μαρινάκη έτρεξε την κούρσα. Οι δύο μονομάχοι «κλείδωσαν» στο ποσό των 52,5 εκατομμυρίων, με την πλευρά Μαρινάκη να αυξάνει το τελικό «ποντάρισμά» της στα 63,8 εκατομμύρια ευρώ (+11,3 εκατομμύρια από το όριο πρόκρισης) και παρόλα αυτά να χάνει από την ιλιγγιώδη προσφορά του Αντ1, ο οποίος και εξασφάλισε την πιο ακριβή άδεια με τίμημα τα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
Στην τελική αναμέτρηση για την τέταρτη άδεια, όσοι είχαν απομείνει έπαιξαν τα ρέστα τους, με την εξαίρεση του κυπριακού σχήματος και του Star, που εξαρχής έδειξαν ότι ουδεμία πρόθεση είχαν να μπουν σε αυτό την εξωφρενική κούρσα πλειοδοσίας.
Η μάχη για την τέταρτη άδεια ήταν για τρεις, με τον Alpha να εγκαταλείπει τελικά στα 61 εκατομμύρια, αφήνοντας Σαββίδη και Μαρινάκη να λύσουν τις διαφορές τους. Σε αυτό το σημείο έλαβε χώρα και αυτό που περιέγραψε ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, κατά την έξοδό του από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Η πλευρά Σαββίδη έδωσε μηδενική προσφορά, μένοντας στα 61,5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, ο κ. Σαββίδης άφησε τον αντίπαλό του να «ματώσει» χωρίς λόγο καθώς εάν απλώς ισοφάριζε την πρόταση που είχε υποβάλλει για την τρίτη άδεια, 63,8 εκατομμυρίων, θα εξασφάλιζε το πολυπόθητο χαρτί. Εν τέλει, χρειάστηκε να δαπανήσει 10 εκατομμύρια επιπλέον.
Σχόλια