Εμπιστεύονται οι κινέζοι τον Τσίπρα; Ο Ντράγκι; Σήμερα ημέρα “διπλής” κρίσης

 

Του Γ. Αγγέλη
Σε δύο μέτωπα κρίνονται σήμερα οι αντοχές του κυβερνητικού σχεδιασμού: το ένα αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων και το δεύτερο στη στάση της ΕΚΤ που συνεδριάζει από το απόγευμα στη Λευκωσία

Το νέο στοιχείο που, σύμφωνα με εμπλεκόμενα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναμένεται να καταγραφεί έχει να κάνει με κινήσεις που με επιμονή γίνονται τελευταία για να βρεθεί «διεθνής» διέξοδος στο ταμειακό πρόβλημα.

Ανώτατος παράγοντας της κυβέρνησης υποστηρίζει στο Capital.gr ότι στην εξαιρετικά κρίσιμη έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου σήμερα υπάρχει ισχυρή προσδοκία ότι θα καταγραφεί το ενδιαφέρον του ξένου (εκτός ευρωζώνης) παράγοντα όσον αφορά την κάλυψη της έκδοσης η οποία σε ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές πρέπει να φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να υπερκαλυφθεί και το ποσό των εντόκων που κατέχουν ξένες τράπεζες οι οποίες δεν αναμένεται να ανανεώσουν την συμμετοχή τους.

Το ποσό αυτό είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και δεν αναμένεται να καλυφθεί από ελληνικές τράπεζες.

Υποθέσεις που γίνονται σε τραπεζικούς κύκλους συνδέουν τις προσδοκίες αυτές με συμμετοχή κινεζικών τραπεζών και άλλων θεσμικών φορέων, μετά την έντονη κινητικότητα που έχει σημειωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Βέβαια οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι και τον περασμένο χρόνο την άνοιξη στην έκδοση εντόκων αλλά και του τριετούς ομολόγου υπήρξαν ανάλογες υποσχέσεις αλλά την τελευταία στιγμή είτε περιορίσθηκαν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είτε αποσύρθηκαν λόγω των διεθνών αρνητικών εξελίξεων (σ.σ. Banco Espirito Santo).

Σημειώνεται πάντως σε σχετικό ρεπορτάζ του Capital.gr οτι οι κινεζικές αρχές “αναμένουν να δουν την συνέχεια του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% του ΟΛΠ στον οποίο συμμετέχει η Cosco ή με ποιο άλλο μοντέλο μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του Πειραιά. Περιμένουν ακόμα να δουν πώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο αλλά και έργα όπως αυτό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου όπως και το τι θα γίνει με την συμμετοχή του δημοσίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την οποία ενδιαφέρον έχουν δείξει οι κινεζικές Shenzhen Airport μαζί με την Friedmann Pacific Asset Management Limited...

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με το πώς θα αντιδράσει και τι αποφάσεις θα πάρει η ΕΚΤ σήμερα στην Λευκωσία, τόσο για την ανανέωση του ορίου χρηματοδότησης μέσω ELA, όσο και για το ενδεχόμενο να “χαλαρώσει” ή όχι το όριο «έκθεσης» των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά χαρτιά.

Το «κλίμα» που επικρατούσε μέχρι χθες δεν είχε ενδείξεις «χαλάρωσης» καμίας κλίμακας.

Δηλαδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΣ της ΕΚΤ είτε θα δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για διευκόλυνση του εσωτερικού δανεισμού είτε για χαλάρωση της πίεσης απεμπλοκής των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από έντοκα και κρατικά ομόλογα.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν αποκλείονται, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε χθες τραπεζικός παράγων εμπλεκόμενος στις σχετικές διαδικασίες, “αλλά δεν φαίνεται ότι είναι η στιγμή να τις περιμένουμε...”.
πηγή


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια