Τι θέλουν οι Τούρκοι για να φύγει το «Μπαρμπαρός»

Θέλουν δώρα από τη Λευκωσία για να φύγει το «Μπαρμπαρός»
Λευκωσία: Η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα με το «Μπαρμπαρός» και τις έρευνες στα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αναπτύσσοντας διπλωματική δράση, επιδιώκει να βρει στήριξη από τρίτους, ώστε να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Είναι προφανές πως μέχρι στιγμής, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ είναι σαφές πως δεν αισθάνεται οποιαδήποτε πίεση η Άγκυρα.

Η αμερικανική πλευρά, στην οποία είχε επενδύσει η Λευκωσία, κρατά ουσιαστικά ίσες αποστάσεις, τακτική που προδήλως διευκολύνει την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη βάση και των διαβεβαιώσεων που είχε, δήλωνε λίγα 24ωρα πριν την έκδοση της τουρκικής Navtex, πως οι ΗΠΑ «θα θωρακίσουν την κυπριακή ΑΟΖ». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν προκύπτει από τις κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί αναζητούν τη χρυσή τομή, που σημαίνει στην περίπτωση αυτή, πως για να φύγει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», θα πρέπει η Λευκωσία να δώσει στην Τουρκία κάποια κίνητρα. Κι αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα, είναι να μπει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το θέμα της ενέργειας.

Κατά τα άλλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι παραπέμπουν στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος φθάνει αύριο βράδυ στο νησί για επαφές. Αύριο θα πραγματοποιήσει επαφές στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη Λευκωσία θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, καθώς και με τους δύο διαπραγματευτές.

Από τις επαφές που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα, είναι προφανές πως ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, επιχειρεί να βρει μια φόρμουλα, που θα οδηγήσει σε εκτόνωση του αδιεξόδου.

Είναι σαφές από τις επαφές που πραγματοποίησε στην Τουρκία και με βάση τα όσα μεταδίδονται από εκεί, ότι στην Άγκυρα ο κ. Άιντα δεν βρήκε ανοικτές πόρτες.

Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα φέρεται να έχει ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» και έλαβε αρνητική απάντηση. «Εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε έως ότου αυτές ολοκληρωθούν», φέρονται να του διαμήνυσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

 Η τουρκική εφημερίδα «Turkiye» γράφει ότι η Άγκυρα, «μετά την αποχώρηση των Ε/κ» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστειλε μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο κωδικοποιείται ως εξής: «Αυτός που σηκώθηκε από το τραπέζι, δεν ήταν η τουρκική πλευρά. Το παράθυρο της ευκαιρίας δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό επ' άπειρον».

 Η τουρκική πλευρά ανέφερε, επίσης, πως «αναζητούμε φόρμουλα για τον ίσο διαμοιρασμό των εσόδων. Η Τουρκία περιμένει συγκεκριμένη πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αρμόδιοι επιθυμούν την επιστροφή των πλευρών του νησιού στο τραπέζι, την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση 5μερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας, της "ΤΔΒΚ" και της "ε/κ διοίκησης"».
πηγή

Σχόλια