Το απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

 Το απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μείωσης των συντάξεων συμφωνούν κυβέρνηση και τρόικα σύμφωνα με το "άκρως εμπιστευτικό" τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας προς τους δανειστές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αυγή". Στο νέο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από το 2015, προβλέπεται η υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η ενοποίηση αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και το εφάπαξ. Το σχέδιο προβλέπει ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, δεδομένο που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις.

Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών. Στα εργασιακά η συμφωνία Βρούτση - τρόικας προβλέπει την κήρυξη απεργίας με απόλυτη πλειοψηφία, την κατάργηση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και Εργατικών Κέντρων, καθώς και την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας από την εργοδοσία.
Πάντα σύμφωνα με την "Αυγή", το σύνολο των αλλαγών στο σχέδιο συνοψίζεται στα εξής σημεία:
-Δύο ταμεία, ΙΚΑ και ΟΓΑ

-Ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης

-Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων και ταμείων πρόνοιας στο ΙΚΑ

-Ενταξη στο ΙΚΑ των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΟ, ΤΠΔΥ

-Ενιαίοι κανόνες εισφορών-παροχών

-Εθνικό κέντρο συντάξεων και παροχών

-Συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και πληρωμών από το Δημόσιο
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι είναι ανυπόστατα. Άφησε, ακόμη, και αιχμές για τη διαρροή υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία, το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».
Πάντως, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των Ταμείων εντός του 2015 θα αποτελέσει το βασικό όχημα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως σε οριζόντιο επίπεδο θα δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα Ταμεία -συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση- καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.
Σε κάθετο επίπεδο «θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ -με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας- του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ» (ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ).
πηγή

Σχόλια