AN θα υπάρξει ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, αυτή πρέπει να είναι συνολική και καθολική.

Στεγαστικά Δάνεια: Κουβέντα να γίνεται…
 

Ο πολιτικός πρέπει να έχει όραμα. Αυτό δεν είναι κακό. Όταν όμως ξεδιπλώνει τα οράματά του, μία ώρα αφού έχει παραδώσει την υλοποίησή τους σε …κάποιον άλλο, τότε το όνειρο γίνεται εφιάλτης. Η ιδέα του «balloon payment» στα στεγαστικά δάνεια δεν είναι κακή.
Ούτε φυσικά είναι πρωτότυπη. Έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με τραυματισμένα τραπεζικά συστήματα.
Το να ανακοινώνεται όμως η «ιδέα» για μία μεταχρονολόγηση -κατά 10 χρόνια- της αποπληρωμής του 30% των στεγαστικών δανείων, με βάση μια αυθαίρετη, καθολική «έκπτωση» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τουλάχιστον 3 μήνες πριν την πιθανή νομοθέτησή της, δεν είναι όραμα πολιτικού.
Είναι βόμβα στα θεμέλια της αγοράς.
Ποιος θα πάει να πληρώσει αύριο τη δόση του στεγαστικού του δανείου όταν «γνωρίζει» ότι σε δύο-τρείς μήνες, θα νομοθετηθεί το «σπάσιμο» των στεγαστικών δανείων σε δύο τμήματα τα οποία θα αποπληρώνονται ανάλογα με την τρέχουσα αξία των ακινήτων, αφού γίνει από ορκωτούς εκτιμητές νέα εκτίμηση της αξίας τους;
Μέχρι χθες, ο κ. Ν. Δένδιας είχε δώσει δείγματα σοβαρότητας και αξιοσύνης στην άσκηση των πολιτικών του καθηκόντων.
Χθες ωστόσο, λειτούργησε ως αυθεντικός εκπρόσωπος του ανεπαρκούς πολιτικού προσωπικού που οδήγησε μεγαλόπρεπα τη χώρα στη μεγάλη κρίση.
Με περισσή γαλαντομία ο απερχόμενος Υπουργός Ανάπτυξης , έκανε λόγο για «κούρεμα» 30% στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, με νομοθετική ρύθμιση που θα συνυπολογίζει τη μέση υποχώρηση των τιμών των ακινήτων κατά την περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Δένδιας χάρισε τα λεφτά των άλλων. Ο «νόμος Δένδια» θα υπολογίζει την πτώση των τιμών των ακινήτων μόνο γι’ αυτούς που ΔΕΝ πληρώνουν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια. Αυτοί που παλεύουν κάθε μήνα, για να μαζέψουν δεκάρικο-δεκάρικο τα λεφτά της δόσης ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δεν θα δουν αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων τους.
Οι Έλληνες σήμερα επιβαρύνονται με στεγαστικά δάνεια 70 δις Ευρώ. Τουλάχιστον 1 στους 3 δανειολήπτες δεν είναι σε θέση σήμερα να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο κανονικά. Περίπου το 15% των στεγαστικών δανείων έχει «ρυθμιστεί» χωρίς όμως να έχει μειωθεί η συνολική οφειλή, χωρίς «κούρεμα» αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με επιτόκια τουλάχιστον 6 φορές υψηλότερα από τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες από την ΕΚΤ.
AN θα υπάρξει ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, αυτή πρέπει να είναι συνολική και καθολική. Να βάζει νέους κανόνες για όλους. Να ανακοινωθεί μόλις είναι έτοιμη να νομοθετηθεί. Και να εφαρμοσθεί αμέσως ώστε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την αφύπνιση της στεγαστικής πίστης, για να χορηγούνται νέα στεγαστικά δάνεια και να αναπνεύσει η αναπνεύσει η αγορά των ακινήτων.
Όλα τα άλλα είναι απλώς «κουβέντα να γίνεται»…
πηγή

Σχόλια