«Χαστούκι» από τους New York Times: Χρόνια αχαλίνωτης διαφθοράς έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η σημερινή κυβέρνηση δίνει αναδρομική ασυλία στη διαφθορά....

Αρνητικά δημοσιεύματα για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, εμφανίζονται πάλι στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Σε δημοσίευμα των New York Times που αναδημοσιεύει το CNBC, επισημαίνεται ότι «χρόνια αχαλίνωτης διαφθοράς συνετέλεσαν στο να βρεθεί η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας.
 «Χαστούκι» από τους New York Times: Χρόνια αχαλίνωτης διαφθοράς έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας

Η αντιμετώπιση του προβλήματος (της διαφθοράς) είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ότι αλλάζει το politics as usual και ότι οι θυσίες που απαιτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, δεν αφορούν μόνο τους απλούς Έλληνες».
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ένα περιστατικό που αφορά το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «μέτρα για την στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» που πέρασε τον περασμένο Μάρτιο από την ελληνική Βουλή και στο οποίο υπήρχε μια διάταξη «θαμμένη στη σελίδα 78 με μια πρόβλεψη που ουσιαστικά έδινε αναδρομική ασυλία σε χιλιάδες εργαζόμενους σε χρηματοδοτούμενους από το δημόσιο οργανισμούς, κάτι που θα μπορούσε να τους προστατεύσει από μελλοντικές διώξεις διαφθοράς».
Αυτή η αλλαγή, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μεταξύ πολλών νέων προβλέψεων, «συχνά περιλαμβάνεται σε πολύπλοκα ή άσχετα νομοσχέδια φέτος, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή μεταξύ των επικριτών της κυβέρνησης, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι πολυαναμενόμενες προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς συναντούν εμπόδια».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κ. Τζαβάρας ο οποίος ανακάλυψε την αλλαγή στον ποινικό κώδικα, που δηλώνει μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσα άτομα έχουν σωθεί από τις ποινικές έρευνες και τα λεφτά που περιλαμβάνονται. Είναι δισεκατομμύρια».
Ο Λέανδρος Ρακιτζής, ο γενικός επιθεωρητής, «επέπληξε θυμωμένα το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο για το ότι εγκρίνει νόμους που νομιμοποιούν τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος».
Ο ίδιος, λίγες ημέρες αργότερα δήλωνε από το γραφείο του ότι «δεν νομίζω πως είναι σωστό να δαπανούμε χρήματα για έρευνες και από την άλλη να έχουμε νόμους που να δίνουν αναδρομική ασυλία. Ίσως θα πρέπει να υπάρχει προστασία για πολιτικές αποφάσεις. Αλλά εάν έκλεψες ένα εκατ. δολάρια, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεσαι σαν κοινός εγκληματίας».
Σε μια σπάνια δημόσια καταγγελία, η ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επίσης καταδικάσει όχι μόνο την αλλαγή στον ποινικό κώδικα στο πολυνομοσχέδιο, αλλά επίσης και τρεις άλλες διατάξεις αναφορικά με την ασυλία.
Η μία προσφέρει προστασία για στελέχη που είχαν διαχειριστεί εκταμιεύσεις από ένα ασφαλιστικό ταμείο, άλλη μία προστάτευε στελέχη που επέβλεπαν τις δαπάνες σχολικών κτηρίων και η τρίτη απαγόρευε τη δίωξη υψηλόβαθμων στελεχών που είχαν εργαστεί στο υπουργείο Υγείας αλλά είχαν λάβει επίδομα μεταπτυχιακού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο –η αντικατάσταση της ρήτρας- ήταν λάθος και δεν θα έχει καμία συνέπεια σε μελλοντικές διώξεις.
πηγή

Σχόλια