Χάρτης – Κομπάνι: Δείτε ποια σημεία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές

Δύο εικόνες εξαιρετικά χρήσιμες για να καταλάβουμε σε ποιο βάθος έχει εισχωρήσει το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι έχουν αναρτηθεί στο twitter.


 Χάρτης – Κομπάνι: Δείτε ποια σημεία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές


Στη μία βλέπουμε τη φωτογραφία που δείχνει τις σημαίες των τζιχαντιστών να κυματίζουν και στην άλλη έχουμε τον χάρτη της πόλης που μας δείχνει ακριβώς που βρίσκονται αυτές οι τοποθεσίες.
Όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε, οι τζιχαντιστές έχουν μπει από τα νότια και ανατολικά της Κομπανί, στα δύο μέτωπα που επιτίθενται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν εισχωρήσει μέσα στην Κομπάνι. Βρίσκονται στις παρυφές της.
Για αυτό και οι Κούρδοι από το πρωί φωνάζουν και διαμαρτύρονται ότι η πόλη δεν έχει πέσει. Ωστόσο, ότι οι τζιχαντιστές έχουν μπει στην πόλη, είναι γεγονός.
isis-flags
 πηγή


 Δείτε και πιό αναλυτικό ρεπορτάζ απο το ΒΗΜΑ
Τις μαύρες σημαίες του ύψωσε το Ισλαμικό Κράτος (IS) στο ανατολικό άκρο της πόλης Κομπανί, όπου μαίνονται επί τρεις εβδομάδες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι πλέον προειδοποιούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Κομπανί κινδυνεύει να πέσει στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποκτήσει τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας λόφου επάνω από την πόλη, όπως δήλωσε στο BBC τοπικός αξιωματούχος.
 
Στην πολιορκημένη πόλη διεξάγονται οδομαχίες, καθώς οι τζιχαντιστές κατάφεραν να διεισδύσουν στις ανατολικές συνοικίες, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και παγιδευμένα οχήματα. Όπως ανέφερε κούρδος αξιωματούχος οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) μάχονται από σπίτι σε σπίτι στα ανατολικά.

Παράλληλα, η πόλη εκκενώνεται από αμάχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, περίπου 2.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη και όπως φαίνεται προωθούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Μία μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ήταν ορατή το μεσημέρι της Δευτέρας στην οροφή τετραώροφου κτιρίου κοντά στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, δείχνουν οι τηλεοπτικές λήψεις του Reuters από τη γειτονική Τουρκία. Δεύτερη σημαία έχει υψωθεί σε λόφο που δεσπόζει της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, γύρω από το συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπανί.

Η κλιμάκωση έρχεται ενόσω οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών και ζητούν χερσαία στρατεύματα και βαρέα όπλα.
Τουλάχιστον 30 Κούρδοι μαχητές και αστυνομικοί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγάκια στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν τη νύχτα επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από τα ανατολικά της κουρδικής πόλης έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 19 κούρδοι μαχητές και 27 τζιχαντιστές, είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζουν τον έλεγχο μίας συνεχούς εδαφικής ζώνης που φθάνει μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν τη Δευτέρα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπανί.

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε τη Δευτέρα δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές.

Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομανί καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν πρόκειται να νικήσουν την ISIS στο Κομπανί» δήλωσε ο Ιντρίς Νασάν, εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών που προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών προς την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

Είναι απλά τόσοι πολλοί που δεν μπορούν να εξουδετερωθούν από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, λέει ο υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος.

«Περικυκλώνουν την πόλη από τρεις πλευρές. Τα μαχητικά δεν μπορούν να χτυπήσουν μεμονωμένα κάθε έναν μαχητή της ISIS στο έδαφος»
αναφέρει ο Ιντρίς Κασάν, τονίζοντας ότι η ISIS έχει προσαρμόσει την τακτική της στις αεροπορικές επιδρομές.

«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι χερσαία συνδρομή. Χρειαζόμαστε βαρέα όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να τους αποκρούσουμε και να τους νικήσουμε» τονίζει.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ανακοινώσει ότι τις τελευταίες νύχτες έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα επιδρομές γύρω από το Κομπανί. Το Πεντάγωνο εκδίδει επί καθημερινής βάσης ανακοινώσεις σχετικά με την αποστολή στη Συρία χωρίς εντούτοις να δίνει την ακριβή τοποθεσία των αεροπορικών πληγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο Guardian, οι προειδοποιήσεις των Κούρδων του Ιράκ ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές θα προκαλέσει προβλήματα στα μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, περιλαμβανομένης της βρετανικής κυβέρνησης, που προκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές ως την καλύτερη λύση για να πλήξουν τους τζιχαντιστές.

Στην Ουάσινγκτον, αλλά και στο Λονδίνο, «γεράκια» του στρατού επιμένουν να επιχειρηματολογούν υπέρ της κλιμάκωσης της δράσης στη Συρία και το Ιράκ με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων -κίνηση που έχει απορρίψει κατ' επανάληψη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σχόλια