Νέος αναλυτικός χάρτης απο τη μάχη στο Κομπάνι. Οι σημαίες, τα χτυπήματα του πυροβολικού, οι μάχες σώμα με σώμα...

Δείτε σε χάρτη που βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι

 kobane-map

Ο χάρτης που δημοσιεύουμε δείχνει ακριβώς την κατάσταση στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας που πολιορκεί το Ισλαμικό Κράτος.
Όπως μπορείτε να δείτε, οι τζιχαντιστές επιτίθενται από δυτικά, νότια και ανατολικά της πόλης.
Από τον βορρά η πόλη «ακουμπά» στα σύνορα με την Τουρκία.
Ανατολικά, σε κύκλους, είναι τα σημεία που κατάφερε να διεισδύσει το Ισλαμικό Κράτος, να υψώσει τη σημαία του και να γίνουν άγριες μάχες σώμα με σώμα.
Από τα νότια και τα δυτικά της πόλης, παρά το σφυροκόπημα του πυροβολικού, το Ισλαμικό Κράτος δεν μπόρεσε να προωθηθεί.
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο των Κούρδων του YPG.
πηγή


Δείτε και το πρόσφατο ρεπορτ'αζ απο το in.gr

 Μάχες για το κέντρο του Κομπανί, διαμαρτυρίες Κούρδων μέχρι τη Χάγη


Στο κέντρο του Κομπανί έχει φτάσει πλέον η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της πόλης από την τζιχαντιστική ISIS, με τους Κούρδους να μάχονται ενώ η μαύρη σημαία της οργάνωσης έχει υψωθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης και οι άμαχοι τρέπονται σε φυγή. Διαμαρτυρίες των Κούρδων σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με εκατό διαδηλωτές να κάνουν «έφοδο» μέχρι και στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, καταλαμβάνοντας συμβολικά το κτίριο τη νύχτα.

Συγκλίνουσες αναφορές από ξένα πρακτορεία και από αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για συγκρούσεις που έχουν φτάσει πια μέσα στην πόλη, με τρία τμήματά της να έχουν ήδη καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.

Οι ένοπλοι της ISIS έχουν εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο, με εξοπλισμό που υπερτερεί κατά πολύ των τοπικών κουρδικών ομάδων άμυνας (κυρίως της YPG).

Έξω από το Κομπανί σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών, στα δυτικά της πόλης.

To μεσημέρι ωστόσο, η σημαία της ISIS κυμάτιζαν σε κτίριο του Κομπανί που είχε καταληφθεί. Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στην πόλη βρίσκονται δύο χιλιάδες μαχητές της οργάνωσης.

Το πρωί της Τρίτης, Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι άλλοι 2.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν με κάθε μέσο από το Κομπανί. Από την έναρξη της επίθεσης, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι της βόρειας Συρίας έχουν διαφύγει στην τουρκική πλευρά.

Η απειλή να πέσει το Κομπανί έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία τόσο στη γειτονική Τουρκία όσο και στις κουρδικές κοινότητες στο εξωτερικό. Τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου εκατό διαδηλωτές -Κούρδοι στην μεγάλη πλειονότητά τους- μπήκαν στο κτίριο της ολλανδικής Βουλής στη Χάγη με πανό και συνθήματα για το Κομπανί.

Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τις δυνάμεις της αστυνομίας που στάλθηκαν αναπτύχθηκε και ελικόπτερο πάνω από την περιοχή. Δεν αναφέρθηκε πάντως περαιτέρω ένταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Κούρδοι ακτιβιστές στην Ευρώπη προσπαθούν με εκδηλώσεις και παράστασεις διαμαρτυρίας να τραβήξουν την προσοχή στον κίνδυνο που εγείρει η επέλαση των τζιχαντιστών στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.
Newsroom ΔΟΛ
 

Σχόλια