Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και οι «βαρόνοι» Η συζήτηση για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά.

 o-samaras-o-karamanlis-kai-oi-baronoi


Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται και πάλι στην κεντροδεξιά παράταξη, αυτήν την περίοδο με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι στο παρελθόν, και πλέον αρχίζουν να συγκρούονται, αν και προς το παρόν με μικρή ταχύτητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφονται όλες οι κινήσεις και παρεμβάσεις των βασικών παικτών της παράταξης, όχι τόσο των νεοδελφίνων (Νίκου Δένδια, Μάκη Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη), αλλά όσο της παλαιάς φρουράς, των «βαρόνων», δηλαδή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε σε συνομιλητές του σοβαρές επιφυλάξεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης, με επισημάνσεις ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση για την επικείμενη πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και οι διαρροές περί φυγής του ΔΝΤ επιβαρύνθηκε και αυτό φάνηκε από την αρνητική στάση των αγορών, ενώ ενισχύθηκε και η καχυποψία των εταίρων.
Η χθεσινή κίνηση του νέου επιτρόπου της Ε.Ε. και για λίγες ημέρες ακόμα, υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου, που υποδέχθηκε στο Πεντάγωνο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όπου παρέμεινε επί 3,5 ώρες, προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στην κεντροδεξιά.
«Τι νόημα έχει να συναντηθεί με τον Τσίπρα που τορπιλίζει την εθνική συνεννόηση;» ήταν το ερώτημα που έθετε ανώτερη κυβερνητική πηγή και συνέχιζε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος «επιθυμεί να κάνει προσωπική πολιτική».
Η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου να κινηθεί θεσμικά και στα πλαίσια της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης και να συναντηθεί και κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επί 45 λεπτά, ενώ πριν είχε προηγηθεί η ενημέρωση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών από την στρατιωτική ηγεσία, θεωρήθηκε κτύπημα από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός επί δυόμιση χρόνια δεν έχει συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, μην αναγνωρίζοντας, όπως λένε και από την Κουμουνδούρου, τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απόφαση του Δ. Αβραμόπολου δεν ήταν η πρώτη φορά που προκάλεσε ενόχληση, αφού είχε προηγηθεί σχετικά πρόσφατα η τοποθέτηση του νέου επιτρόπου που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη συνέχεια –και πάλι μετά την οργή του Μαξίμου- διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα με τα σημερινά δεδομένα.
«Η κατάσταση δεν είναι στατική αλλά δυναμική», λέει κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ με υπουργική εμπειρία, ενώ πολλοί συνάδελφοί του από τη «γαλάζια» ΚΟ παρομοιάζουν την Κεντροδεξιά με κινούμενη άμμο.

Δεν αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός

Στο παρασκήνιο συντελούνται αλυσιδωτές διεργασίες, ενώ καταγράφεται ιδιαίτερη κινητικότητα και γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Οι κινήσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται με στρατηγική αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, διότι κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση και χωρίς να υπάρξει εκλογική ήττα (σ.σ. θα παίξει ρόλο το ποσοστό για ενδεχόμενη αμφισβήτηση της παρούσας ηγεσίας) φαντάζει «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως λένε οι πιο μυημένοι, αλλά για να ανοίξει μια εσωκομματική συζήτηση για το «αύριο της παράταξης».

Σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας (το «γαλάζιο» power game) που είναι σε εξέλιξη στην Κεντροδεξιά αρκετά στελέχη θέλουν να τοποθετηθούν στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ η πιο χαρακτηριστική κίνηση ήταν αυτή του Δ. Αβραμόπουλου που προκάλεσε εσωκομματικό πολιτικό σεισμό και έθεσε σε κίνηση τις τεκτονικές πλάκες στο πολιτικό σύστημα.
Η ενόχληση στο κεντρικό σύστημα εξουσίας ήταν δεδομένη και κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μη λάβει διάσταση η πρωτοβουλία του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος αν και θα είναι στις Βρυξέλλες δεν έχει πάψει να έχει στο…πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο της επιστροφής στην Αθήνα για να ηγηθεί της ΝΔ.
Εξάλλου για το Μέγαρο Μαξίμου η τροφοδότηση αυτής της συζήτησης είναι υπονομευτική για την ίδια την παράταξη και για την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας, ενώ γίνονται συνειρμοί και για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ.
Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να χαμηλώσουν οι τόνοι, έχουν ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων δυο βαρόνων, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η πρώτη έχει γίνει ουσιαστικά «σταυροφόρος» κατά του ΕΝΦΙΑ και χθες επέλεξε να ρίξει άλλη μια ρουκέτα στο πρωθυπουργικό γραφείο, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές, ενώ άφησε αιχμές και για την τακτική του Πρωθυπουργού για ακραία πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ, αν και επέκρινε και την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.
Οι αιχμές της όμως είναι συνεχείς και πλέον στοχεύει ευθέως στην καρδιά του πρωθυπουργικού επιτελείου. Δεν είναι τυχαίο ότι τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον λαϊκισμό, σημειώνοντας ότι τακτικές τύπου «σχίζω τα μνημόνια» είναι καταστροφικές. «Κάθε μέρα σχίζω τα μνημόνια» ήταν η φράση του Αντ. Σαμαρά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα πριν τις ευρωεκλογές.

Η Ντ. Μπακογιάννη δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα ότι υπό προϋποθέσεις, εάν προκύψει θέμα, θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της ΝΔ. Γι’ αυτό και έχει ενισχύσει την τελευταία περίοδο τις επαφές της στην Κ.Ο. της ΝΔ, ενώ οι σχέσεις της με τον Πρωθυπουργό είναι πολύ κακές μετά και το άδειασμα του Αντ. Σαμαρά στο θέμα της επιλογής του νέου επιτρόπου της Ε.Ε.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν και τις κινήσεις του Προέδρου της Βουλής που κινείται με βάσει το μέλλον και όσοι τον ξέρουν λένε πως σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας μετά από εκλογική ήττα, θα επιδιώξει να μπει στη μάχη για να ηγηθεί της ΝΔ.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, αν και έχει θεσμικό ρόλο, άρχισε και πάλι να κινείται στο κομματικό σύστημα με ομιλίες στην επαρχία, ενώ προ ημερών ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου μια επισήμανσή του που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός.
«Είναι φυσιολογικό στη δημοκρατία και η άλλη άποψη, ότι δεν πρέπει να εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα Βουλή. Κι αυτή έχει τη δημοκρατική της υπόσταση και νομιμοποίηση» είπε και προκλήθηκε ένταση στο Μαξίμου που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκινητή της πολιτικής αστάθειας.
πηγή

Σχόλια