Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταγράφουν ότι το θέμα (αλλαγής πρωθυπουργού) ανακινήθηκε από γαλάζιους διαύλους

Ο Μικροπολιτικός στα ΝΕΑ προσπαθεί να καταγράψει το παρασκήνιο...

 

Ξαφνικά αργά χθες το μεσημέρι ο Ευάγγελος Αντώναρος βρέθηκε έπειτα από καιρό στο περιστύλιο της Βουλής - και ως άτυπος «σπόουκσμαν» του Κώστα Καραμανλή έγινε περιζήτητος από βουλευτές και δημοσιογράφους που ζητούσαν μια ερμηνεία για τη σκόνη που σηκώνεται τα τελευταία 24ωρα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με αλλαγή πρωθυπουργού.
Είναι το σενάριο που είχαν απλώσει μπροστά στον Παπανδρέου και το φθινόπωρο του 2011 και προβλέπει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με νέο πρωθυπουργό και διακομματική συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες κάλπες. Το τελευταίο μοιάζει να είναι το τυρί στη φάκα.
Ο Αντώναρος ξέφυγε από τον κλοιό και τα ερωτήματα επικαλούμενος το ωράριο του τραπεζικού υποκαταστήματος που λειτουργεί στο Κοινοβούλιο και έπρεπε να το προλάβει ανοιχτό. Ηταν εμφανές ότι δεν ήθελε να μπει στη συζήτηση.
Αλλά η ομήγυρη απευθύνθηκε σε εκείνον για απαντήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι τα πόδια που χτυπούν το χώμα και σκονίζουν την πολιτική ατμόσφαιρα είναι των καραμανλικών ή, εν πάση περιπτώσει, διαφόρων τύπων που είναι γνωστοί - ας μην πω σεσημασμένοι - ως συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.
Το θέμα - που έχει σημάνει έναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και τροφοδοτεί συνωμοτικά σενάρια στο γαλάζιο στερέωμα - ίσως δεν θα είχε ενδιαφέρον αν παρέμενε στο μυαλό του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Αλλά τη σκυτάλη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να ακολουθήσει ο Γιώργος Βλάχος. Αρα, η υπόθεση άρχισε να χοντραίνει και όσοι δεν πιστεύουν στην τυχαία ευθυγράμμιση των πλανητών αναζητούν τον μίτο που δένει τις παρεμβάσεις τους.
Μιλούν τα εξαπτέρυγα
Ο Βλάχος, που έχει αναδειχθεί πολιτικά ως καραμανλικό εξαπτέρυγο, είναι βουλευτής της ΝΔ - συνεπώς δημιουργεί και εσωκομματικό ζήτημα, ανακυκλώνοντας μια συζήτηση περί αναζήτησης πρωθυπουργού από «μηδενική βάση».
Ο Κακλαμάνης, από την άλλη, μπορεί να είναι διαγραμμένος από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά συχνά-πυκνά πίνει τον καφέ του στην Παναγή Κυριακού και αναλαμβάνει - ως γνωστός ανακατωσάκιας - να μεταφέρει προς τα έξω και την απροθυμία του Καραμανλή να εμπλακεί στην προεδρική εκλογή.
Οσο για τον Τζιτζικώστα, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους που δεν πήγε στη γαλάζια σύναξη της Χαλκιδικής ήταν για να μην τον πνίξει στις αγκαλιές ο πρώην πρωθυπουργός, όπως έκανε στη ΔΕΘ...
Υπό παρακολούθηση
Αρα, το ερώτημα εάν υπάρχει καραμανλική ανάμειξη πίσω από το νέο σενάριο που πέφτει στην πολιτική αγορά και στρέφεται ευθέως κατά του Σαμαρά προκύπτει αβίαστα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταγράφουν ότι το θέμα ανακινήθηκε από γαλάζιους διαύλους και όχι από το ΠΑΣΟΚ ή την αντιπολίτευση, αλλά δεν θέλουν να ανοίξει ένας κύκλος εσωκομματικής αναταραχής την παραμονή της κεντρικής εκδήλωσης για τα γαλάζια γενέθλια.
Το μήνυμα είναι ότι μέχρι το Σάββατο θα παρακολουθούν το ζήτημα με διακριτικότητα, μετά θα κινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις και τα πρόσωπα που ενδεχομένως σύρουν τον ίδιο χορό - ενώ ως κίνηση για να τελειώσουν και τα εσωκομματικά παρατράγουδα δείχνουν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο «κουρασμένος»
Από την πλευρά Καραμανλή καταγράφεται δυσφορία για τις αναφορές περί «ακούραστου» πρωθυπουργού που έκανε ο Σαμαράς στη Χαλκιδική, αλλά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ο πρώην δεν έχει εμπλοκή στο στόρι. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Καραμανλής επιλέγει να κινηθεί σε μια γραμμή ουδετερότητας και δεν πρόκειται να αποκηρύξει Βλάχους, Τζιτζικώστες και Σία.
Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, δε, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα βλέμματα που θα ανταλλάξουν Σαμαράς και Καραμανλής στη σαββατιάτικη συνάντησή τους στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών...
Μπουτάρης
σε γραμμή Τζιτζικώστα
Την πρόταση Τζιτζικώστα υιοθετεί και ο Γιάννης Μπουτάρης, μεταφέροντας τη συζήτηση για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με νέο πρωθυπουργό και εκτός των γαλάζιων τειχών.
Η χθεσινή παρέμβαση του δημάρχου αποδίδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο στην ιδιαίτερη σχέση του με τον περιφερειάρχη - οι δυο τους, άλλωστε, αλληλοστηρίχθηκαν στις κάλπες του Μαΐου.
Αλλά αρκούσε για να δυναμώσει ο συναγερμός στο Μαξίμου, αφού θα μπορούσε να φουντώσει τη σχετική σεναριολογία. Ο δήμαρχος το έθεσε με τον δικό του, γνωστό τρόπο, δίνοντας τροφή για την πολιτική κουβέντα στο καφενείο: «Το καλύτερο θα ήταν να καθήσουν σε ένα τραπέζι ο Σαμαράς με τον Τσίπρα και τον Βενιζέλο και να πουν "παιδιά, να βγάλουμε το καράβι από τη φουρτούνα και μετά βλέπουμε ποιος θα το κυβερνήσει"...».

Σχόλια