Η εκδοχή του κ. Τσίπρα. Στις πραγματικές μετρήσεις είναι 10 μονάδες μπροστά και χτυπάει αυτοδυναμία.

Η εκδοχή του κ. Τσίπρα
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας είναι τούτο τον καιρό πιο σίγουρος από ποτέ.

Τα γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων και ιδιαιτέρως η υπεραντίδραση των αγορών στην απόπειρα  της κυβέρνησης για πρόωρη απαλλαγή από το Μνημόνιο και τους σκληρούς επιτηρητές μπορεί να τον θορύβησαν λόγω της πίεσης που άσκησαν συνολικά στο πολιτικό σύστημα, αλλά ενίσχυσαν την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση τελειώνει, ότι οι δυνάμεις της εξαντλούνται και ότι η διαπραγματευτική της ικανότητα έχει περιορισθεί στο ελάχιστο.

Κατά τον κ. Τσίπρα, οι κ.κ.Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορούν αυτή την ώρα να φέρουν το βάρος της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το χρέος, αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει σε συνομιλητές του, πιστεύει ότι διατηρούμενοι με νύχια και με δόντια στην εξουσία ζημιώνουν τη χώρα καθώς δεν μπορούν να προβάλουν αντιρρήσεις ούτε είναι σε θέση να ορθώσουν επιχειρήματα υπέρ της χώρας και του λαού της.

Εξηγεί μάλιστα ότι οι ξένοι γνωρίζουν την αδυναμία τους και την εκμεταλλεύονται στον μέγιστο βαθμό.

Επιπλέον, εκτιμά ότι αυτή η τόσο ανίσχυρη κυβέρνηση δεν μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γι' αυτό επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο, ώστε μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να σταθεί πραγματικά απέναντι στους ξένους και να διεκδικήσει ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το κόμμα του προηγείται δέκα ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας και πλέον μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία. Τίποτε πια, όπως διατυμπανίζει, δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων.

Ακόμη, υποστηρίζει μετά πάθους ότι η ήττα και απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου θα είναι απελευθερωτική και εκτονωτική για τον ελληνικό λαό, θα δημιουργήσει από μόνη της συνθήκες συναίνεσης και σε εκείνη τη φάση θα αρκέσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για να ανασάνει ο κόσμος και να προσφέρει ανοχή και υποστήριξη στη νέα δική του κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες πιέσεις ασκήσουν οι ξένοι και οι αγορές. «Ακόμη και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί από την αλλαγή ψυχολογίας και το κύμα αλλαγής που θα φέρει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζει με ένταση.Υπολογίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα, δεν θα εφαρμόσουν πολιτικές αποκλεισμού σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Από τις διεθνείς επαφές του, κυρίως με τους Ευρωπαίους, έχει διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη ευρωπαϊκή και μάλλον κινούνται προς την ενσωμάτωση παρά προς την απόρριψή του.

Ακόμη, προσπαθεί να καθησυχάσει τα ανησυχούντα και καχύποπτα μεσοαστικά και μικροαστικά στρώματα που φοβούνται μήπως με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει χάος, αναρχία και διώξεις εναντίον όσων τον εχθρεύονται. «Δεν είμαι Νέρων, δεν θα βάλω φωτιά στην πόλη, δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα και στις πεποιθήσεις μου τέτοιες επιλογές, την ανοικοδόμηση της χώρας επιδιώκω, όχι τη βύθισή της ακόμη περισσότερο» λέει χαρακτηριστικά. Και προς απόδειξη των λόγων του επικαλείται την τελευταία συζήτηση στη Βουλή όπου ο ίδιος ήταν ήρεμος και οι αντίπαλοί του οξείς και επιθετικοί παρ' ότι μεγαλύτεροι στην ηλικία. Γενικά ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι μετεκλογικά θα διαμορφωθεί νέο πολιτικό περιβάλλον στη χώρα. Κατά την εκτίμησή του, η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει τη ζητούμενη κοινωνική συναίνεση και η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα προσφέρει την ευκαιρία και υποτυπώδους συνεννόησης σε πολιτικό επίπεδο.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συνδυαζόμενη με τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο ίδιος και το κόμμα του, υποστηρίζει ότι θα κλονίσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ειδικώς για τη Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι θα διασπασθεί, ότι ο κ. Σαμαράς θα φτιάξει ένα αμιγώς δεξιό πολιτικό σχήμα, ενώ οι Καραμανλήδες και οι Μητσοτάκηδες θα προσπαθήσουν να ανασυγκροτήσουν την κεντροδεξιά παράταξη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα καλύψει ευρύτατα πεδία του Κέντρου και σχεδόν όλης της Αριστεράς καθώς θα εκπληρώσει επιθυμίες δεκαετιών και έτσι θα επηρεασθεί όλο το πολιτικό τόξο.

Αυτή περίπου είναι η εκδοχή του κ. Τσίπρα για τα επερχόμενα.

Ωστόσο, ο ανεξάρτητος παρατηρητής μένει με την επιφύλαξη.

Το έλλειμμα είναι προφανές. Λείπει ένα τεκμηριωμένο και σαφές σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψιν τούς περιορισμούς τους οποίους ορθώνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και οι δεσμεύσεις που  έχει αναλάβει ώς τώρα η χώρα αποδεχόμενη το σχήμα διάσωσής της εντός της ευρωζώνης. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια αίσθηση πολιτικής διαχείρισης των πάντων. Υποτιμούν στην Κουμουνδούρου τις συνθήκες, τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ' αυτές και δεν συζητούν σχεδόν ποτέ για τους περιορισμούς οι οποίοι διέπουν την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Κινδυνεύει, έτσι, ο κ. Τσίπρας ερχόμενος στην εξουσία να βρεθεί με τα χέρια δεμένα, χωρίς βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Οπως λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν τους περιορισμούς που απορρέουν από την οικονομική θέση της χώρας, ο κ. Τσίπρας γρήγορα θα διαπιστώσει πόσο δύσκολο είναι να ασκήσει την υποσχόμενη  φιλολαϊκή πολιτική σε περιβάλλον ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Και εκεί θα κριθεί η ετοιμότητα του ιδίου και του κόμματός του να δράσουν σε καθεστώς περιορισμένων πόρων και δυνατοτήτων.
πηγή

Σχόλια