Ο Μπαλτάκος αναζητεί τον ιδανικό frontman στις διεργασίες για την ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ

Ένας στρατηγός, αρχηγός στο κόμμα Μπαλτάκου – Πότε θα ιδρυθεί – Ο ρόλος Τράγκα





Στο πλαίσιο των τεκτονικών μετακινήσεων στο χώρο της ελληνικής Δεξιάς, έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο οποίος συμμετέχει ανοιχτά αλλά και στο παρασκήνιο στις διεργασίες για την ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Στόχος του είναι να προσεγγίσει εκείνο το 16,5% που έφυγε από τη ΝΔ ανάμεσα στις εκλογές του 2009 και του 2012 και μετακινήθηκε κατά κύριο λόγο προς μικρότερα δεξιά σχήματα και τη Χρυσή Αυγή, ή απλώς πήγε σπίτι του, απέχοντας από τις εκλογικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Μπαλτάκος δεν τρέφει ο ίδιος προεδρικές φιλοδοξίες. Αντίθετα, κινούμενος πολύ πιο άνετα στο πολιτικό παρασκήνιο, αναζητά από κοινού με άλλους πολιτικούς τον ιδανικό frontman, αυτόν που θα μπορούσε να διαθέτει ενωτικά χαρακτηριστικά με βασικές αναφορές την επίκληση του πατριωτισμού και της εθνικής κυριαρχίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήσεις έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με δύο πρόσωπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι δύο έχουν αποφασίσει να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική: με τον Α/ΓΕΕΘΑ ε.τ., Φράγκο Φραγκούλη, και τον Α/ΓΕΣ ε.τ., Ιωάννη Ζιαζιά, ο οποίος μάλιστα είχε αποχωρήσει από το στράτευμα βάλλοντας εναντίον του τότε υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, έστω και αν είχε διασωθεί των τακτικών κρίσεων για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Και αν το όνομα του κ. Φραγκούλη ακούγεται συχνά-πυκνά στους κύκλους της ελληνικής Δεξιάς (τελευταία φορά του είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ., είτε στο δήμο Θεσσαλονίκης είτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά αυτός αρνήθηκε), ο κ. Ζιαζιάς δεν είναι ένα πρόσωπο, το οποίο είχε εκδηλώσει πολιτικές φιλοδοξίες, αν και έχει σαφείς πολιτικές θέσεις. Επί παραδείγματι, τον Μάρτιο του 2013 δήλωνε στο Βήμα της Κυριακής τα εξής: «Οι περικοπές που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυσβάστακτες. Έχω την αίσθηση ότι είναι δυσανάλογες και άδικες σε σύγκριση με άλλες τάξεις εργαζομένων. Όποιος υποστηρίζει ότι τα στελέχη έχουν αποσυνδέσει τα οικονομικά από την επιτέλεση του καθήκοντος μάλλον εθελοτυφλεί ή δεν αφουγκράζεται τον πόνο τους. Ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των στρατιωτικών είναι δεδομένα. Ωστόσο με αξίες μπορεί να γαλουχηθεί μια οικογένεια, δεν είναι δυνατόν και να τραφεί όμως.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαλτάκος έχει τακτικές επαφές με τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Καπερνάρο, ο οποίος έχει σπεύσει από τώρα να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προστεθεί στο άρμα εκείνων των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι θα υποστήριζαν την κυβερνητική πρόταση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και υπό προϋποθέσεις, ενώ συζητήσεις με τον κ. Μπαλτάκο έχει κάνει και ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑΣ, Χρήστος Ζώης.
Επί της ουσίας, το νέο κόμμα βρίσκεται στα σκαριά με στόχο να ενώσει όλες τις φυλές της δεξιάς, οι οποίες δεν καλύπτονται πλέον από τη Ν.Δ., αλλά αρνούνται να προσχωρήσουν στη Χρυσή Αυγή. Οι βασικοί άξονες θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας αλλά και η εκκλησία. Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάκος επισκέφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα τη μονή Σιμωνόπετρας από κοινού με αρκετούς ιερωμένους.
Ως προς το πότε -και φυσικά το αν- θα ιδρυθεί το νέο κόμμα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, καθώς κάποιοι παραπέμπουν στις αρχές του χειμώνα, ενώ άλλοι δείχνουν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ως το κατάλληλο timing. Στις επαφές φέρεται να προστίθεται και το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου, Γιώργου Τράγκα, ο οποίος αποτελεί παλιό συνομιλητή του Τάκη Μπαλτάκου, ενώ με πρόσφατο άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα τοποθετήθηκε υπέρ της ένωσης σύσσωμης της κεντροδεξιάς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις πάντως.
Ανάχωμα στην ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα και της εμπλοκής του κυρίου Μπαλτάκου ενδέχεται να αποτελέσει ένα ντέρμπι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον, μιας και ο κ. Μπαλτάκος εξακολουθεί τυπικά να είναι μέλος της ΝΔ. Ο ίδιος φέρεται να εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, σε περίπτωση που το κόμμα δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, σε περίπτωση που το πεδίο είναι καθαρό, αναμένεται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διεργασίες για τον νέο σχηματισμό.
πηγή

Σχόλια