Bloomberg: Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές έφερε τον Σαμαρά στο Βερολίνο

Αντιφατικά ήταν τα μηνύματα των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την επίσκεψη επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και τις εκατέρωθεν δηλώσεις, εκτιμά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

 Bloomberg: Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές έφερε τον Σαμαρά στο Βερολίνο

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο πραγματικός λόγος που ο έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα είναι οι πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για πρόωρες εκλογές.

Αν ο Πρωθυπουργός μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμπάθεια και τη στήριξη της Μέρκελ για έξοδο της Ελλάδας από τα σκληρά προγράμματα διάσωσης, τότε ενδεχομένως να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, τον Ιανουάριο του 2015. Αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση έχει 154 βουλευτές.

Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών δηλώνει στο πρακτορείο: «Ο Σαμαράς ελπίζει πως αν η παρουσία της τρόικας δεν είναι τόσο εμφανής στην Ελλάδα, ίσως τελικά να κερδίσει την ψήφο ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τα νούμερα δεν είναι εύκολα.»

Η κυβέρνηση προβάλλει τις επιτυχίες της σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης και ότι μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από το ΔΝΤ.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η αύξηση του ΑΕΠ.

Αλωστε, ο Σαμαράς είπε ενώπιον της Μέρκελ στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα και τις επιτυχίες, αναγνώρισε τις θυσίες των ελλήνων, αλλά δεν δεσμεύτηκε για πρόωρη έξοδο.

Ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο London School of Economics τονίζει: «Υπάρχει πρόοδος και αποφασιστικότητα σε κάποια σημεία, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, αλλά σε άλλα σημεία το μομέντουμ είναι προβληματικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να κινηθεί πιο άνετα αν ήταν εξασφαλισμένη η εξωτερική βοήθεια, αλλά ο Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι η χώρα του μπορεί να τελειώνει με την τρόικα, πολύ πριν τις εκλογές του 2015».

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζής: «Ο Σαμαράς θα μπορούσε να δείξει πως ακολουθεί το δρόμο του ως μεταρρυθμιστής, αντί να προσπαθήσει να αντιστρέψει τον πολιτικό κύκλο στην Ελλάδα, αλλά δεν νομίζω πως θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο».
πηγή

Σχόλια