Η χώρα μας κύριος σταθμός για τη μεταφορά εκατοντάδων έξυπνων και σύγχρονων όπλων με προορισμό τους τζιχαντιστές

Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας κατά των τζιχαντιστών

Εχουν γίνει ήδη δύο επιχειρήσεις παρουσία ελλήνων δικαστικών, ενώ στην Αθήνα λειτουργεί ειδικό γραφείο υπό αμερικανική ευθύνη

 Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας κατά των τζιχαντιστών


Η υπόθεση της δράσης των τζιχαντιστών πολύ κοντά στη χώρα μας ενεργοποίησε μια συνεργασία η οποία, ως τώρα, γνωρίζαμε ότι υπήρχε σε μικρότερη κλίμακα και για θέματα εξοπλιστικών και διαφάνειας. Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, εδώ και περίπου μερικές εβδομάδες, οι δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αρχίσει συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές για την υπόθεση της τυχόν διέλευσης τζιχαντιστών μέσω της χώρας μας. Η εμπλοκή, πάντως, και ελλήνων δικαστών και κυρίως του Πρωτοδικείου Αθηνών γίνεται κάθε φορά με ανάθεση σε δικαστές οι οποίοι έχουν χειριστεί στο παρελθόν υποθέσεις που άπτονται και θεμάτων διεθνούς συνεργασίας.

Ερευνες και επιχειρήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας πήραν μέρος έλληνες δικαστές, κυρίως ως εγγυητές της νομιμότητας. Η μία έγινε πριν από μιάμιση εβδομάδα και πληροφορίες από πηγές πέραν του Ατλαντικού ήθελαν τη χώρα μας ως τον κύριο σταθμό για τη μεταφορά εκατοντάδων έξυπνων και σύγχρονων όπλων με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ. Πράγματι χρησιμοποιήθηκαν, μέσω της νομίμου οδού, τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για να εντοπιστεί το ραντεβού δύο ανδρών, οι οποίοι κανόνισαν πώς θα μεταφέρονταν στη χώρα μας τα εκατοντάδες όπλα για να καταλήξουν στην επίμαχη περιοχή δράσης πυρήνων τζιχαντιστών. Φυσικά, κινήθηκε και η διαδικασία της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για νόμιμη παρακολούθηση.

Οι πληροφορίες αποδείχθηκαν ακριβείς και επιβεβαιώθηκαν, όπως μαθαίνουμε. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χωρίς, πάντως, να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες, που αγγίζουν άλλωστε θέματα ασφάλειας...

Παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει και παλαιότερα και αφορούσε, κυρίως, καταγγελίες ότι αλλοδαποί, που πέρασαν ή έζησαν στη χώρα μας, εγκατέλειψαν λίγο μετά τον δυτικό τρόπο ζωής και κατέληξαν στα στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών. Σε πολλά από αυτά μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φαίνεται ότι φιλοξενούνται και παιδιά...

Το αίτημα για συνεργασία με τις δικαστικές αρχές πέρασε, όπως φαίνεται, από το αρμόδιο τμήμα της Εισαγγελίας Εφετών, όπου στεγάζεται και το τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών. Ακολουθήθηκε, δηλαδή, από τις ΗΠΑ απολύτως νόμιμος τρόπος για την προσέγγιση των ελληνικών δικαστικών αρχών και μάλιστα χωρίς τη μεσολάβηση μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που θα υποβάθμιζε τη συνεργασία, ενώ σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, τέτοιο υλικό «εξωθεσμικό» δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από καμία ελληνική δικαστική αρχή. Οπως μας ανέφερε έγκυρη δικαστική πηγή, «οι έλληνες δικαστές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, αρκεί να υπάρχει απόλυτη νομιμότητα στις επιχειρήσεις που γίνονται ώστε να μην ανοίξει καμία κερκόπορτα σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε βάρος ανθρώπων που μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν έχουν και καμία εμπλοκή».

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει στενή συνεργασία ελλήνων δικαστών με μέλη της Eurojust για το διεθνές έγκλημα, υποθέσεις όπλων, ναρκωτικών αλλά και διεθνούς διαφάνειας. Μάλιστα, η συνεργασία έχει επεκταθεί και πέραν του Ατλαντικού αφού για πρώτη φορά συμμετέχει στις συνεδριάσεις της υπηρεσίας αυτής, ως παρατηρητής, αμερικανός δικαστής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οργανισμοί των ΗΠΑ, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του διεθνούς εγκλήματος, έχουν ανοίξει αυτοτελή γραφεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη χώρα μας.

Το προφίλ των εκτελεστών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχουν στη χώρα μας όσοι ασχολούνται με το φαινόμενο και όπως περιέγραφε στο «Βήμα» έμπειρος αναλυτής, το προφίλ των επικίνδυνων εκτελεστών αυτών των πυρήνων φαίνεται ότι περιγράφεται ως ένα μείγμα «μισθοφόρου και ατόμου που ξέφυγε από την επιρροή κέντρων που πίστευαν ότι μπορούν να ελέγξουν τέτοια επικίνδυνα φανατικά άτομα. Μερικοί άλλαξαν στρατόπεδο», μας ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ «το πρόσωπο που φαίνεται να έχει κάνει τις περισσότερες εκτελέσεις μοιάζει να έχει εκπαιδευτεί σε οργανωμένο στρατόπεδο».
πηγή

Σχόλια