Ο Τσίπρας ξεπέρασε τους δισταγμούς του και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Ποιοί θα πάρουν τα κρίσιμα υπουργεία?

Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν για την επόμενη μέρα

 

Συνομιλητές του κ. Αλέξη Τσίπρα εμφάνιζαν τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, απρόθυμο να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το κόμμα του κέρδιζε τις εκλογές. Εκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και ο πυκνός πολιτικός χρόνος συνέβαλε σε σημαντική ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του κ. Τσίπρα και σε σημαντική πολιτική ωρίμανση. Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξετάζεται ως υποθετικό σενάριο από τον Μάιο του 2012 και μετά, ωστόσο σήμερα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Στην Κουμουνδούρου ενισχύεται, μάλιστα, η αισιοδοξία ακόμη και περί κατάκτησης της αυτοδυναμίας.

Εχοντας αυτό κατά νουν, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι θέμα μερικών μηνών το αργότερο, έχουν αρχίσει οι εσωκομματικές συζητήσεις και διεργασίες για τη στελέχωση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τους όποιους δισταγμούς του και έτοιμος να τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος. Σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με συνεργάτες του, η εμπειρία που αποκτά από διεθνείς επαφές, αλλά και οι εισηγήσεις που δέχθηκε ότι οι πολίτες που θα επιλέξουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν από αυτόν να εκπληρώσει όσα υπόσχεται.

Καθοριστικός παράγοντας για την οριστική διαμόρφωση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η κατάκτηση αυτοδυναμίας ή μη, καθώς στην πρώτη περίπτωση τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι, ακόμη και με αυτοδυναμία, θα επιδιωχθούν συνεργασίες, που θα αποτυπωθούν και στη διάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση, κομβική θέση στο κυβερνητικό σχήμα, σε ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Επιπλέον, ανεξαρτήτως συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο του οικονομικού τομέα, όπου οι κ. Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να αποκτούν προβάδισμα.

Σε προχωρημένο στάδιο δείχνει να βρίσκεται και η εσωτερική συζήτηση για το ποιον τομέα της διακυβέρνησης της χώρας θα μπορούσε να αναλάβει η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που φαίνεται να κερδίζει τον τομέα της Ανάπτυξης, όπως και το άμεσα συναρτώμενο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, ως ακλόνητα φαβορί για τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Αμυνας εμφανίζονται η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Θοδωρής Δρίτσας αντίστοιχα. Για το υπουργείο Εξωτερικών ορισμένοι θεώρησαν ότι η προσέγγιση του κ. Νίκου Κοτζιά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπουργοποίησή του. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούν τις θέσεις του «σκληρές» για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι θα μπορούσε για το συγκεκριμένο υπουργείο να προτιμηθεί η λύση κάποιου αφυπηρετήσαντος πρέσβη.

Στο κυβερνητικό σχήμα, επίσης, εκτιμάται ότι με κάποιον τρόπο θα αποτυπωθεί η παρουσία της «πασοκογενούς» πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν μέσω του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, ενώ στις συζητήσεις για τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία πέφτουν και τα ονόματα των «αιρετικών» οικονομολόγων κ. Γιάννη Βαρουφάκη και Κώστα Λαπαβίτσα.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε «επιχείρηση γοητείας» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η συνάντηση των κ. Δραγασάκη και Σταθάκη με τον κ. Γεργκ Ασμουσεν και η επικείμενη συμμετοχή του κ. Σταθάκη στο ετήσιο συνέδριο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας εντάσσονται στην προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι και οι θεσμικοί διεθνείς συνομιλητές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Στο εσωτερικό, εκτός από τη συνάντηση των κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η Κουμουνδούρου είχε επικοινωνία με την ηγεσία όλων των συστημικών τραπεζών.
πηγή

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O "Λεφτά υπάρχουν Νο 2" θα έχει την τύχη του αυθεντικού "Λεφτά υπάρχουν".Μακάρι να βγεί ο Συριζα στις όποιες εκλογές, για να εξαφανιστεί δια παντός. Οπως πασοκ.