ΗΠΑ-Κύπρος ενισχύουν την συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας

Την Παρασκευή συναντώνται Ν.Αναστασιάδης-Τζ.Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη

 ΗΠΑ-Κύπρος ενισχύουν την συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας

Πολύ κοντά στην υπογραφή δύο συμφωνιών για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας βρίσκονται η Λευκωσία και η Ουάσιγκτον. Η κυπριακή ηγεσία συνεχίζει τις επαφές σε πολλαπλά επίπεδα εκμεταλλευόμενη την παρουσία της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και οι συναντήσεις Κυπρίων και Αμερικανών αξιωματούχων αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή όταν και είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
Οι συζητήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, συνεχίστηκαν από τους Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκο Χριστουδουλίδη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν περιορίστηκαν στο Κυπριακό, αλλά εισήλθαν σε διάφορες πτυχές που άπτονταν της νέας, αναβαθμισμένης σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την αρμόδια για θέματα Ευρώπης στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, υφυπουργό Βικτόρια Νούλαντ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είδε την Αμάντα Σλόατ, βοηθό υφυπουργό για τα ίδια θέματα. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σλόατ είχε μεταβεί προσφάτως στο νησί, μαζί με τον βοηθό υφυπουργό Άμυνας για ευρωπαϊκά και νατοϊκά θέματα Τζέιμς Τάουνσεντ.

 

Από τις επαφές αυτές προκύπτει ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όπως όλα δείχνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματικών κ.ά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε, πέραν της ενεργειακής διάστασης, έχουν εκτιμήσει τη συνεισφορά της Κύπρου σε σειρά ζητημάτων, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της η Λευκωσία συνεισφέρει και στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του IS, όπως αποδεικνύει η προσφορά οπλισμού στο Λίβανο για αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει το Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε αυτό επισημαίνεται η αποφασιστικότητα των δύο χωρών να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους σχέση σε όλα τα επίπεδα και πέραν της συνεργασίας σε θέματα υδρογονανθράκων. Αυτό αναμένεται να επιστεγαστεί με την επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στη Λευκωσία μέχρι τα τέλη του έτους. Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τις ανταλλαγές επισκέψεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τους επόμενους μήνες για προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Αλ Σίσι στην Κύπρο, με σκοπό την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών που συζητούνται προς το παρόν από τις δύο πλευρές.

Σχόλια