Αδεια φιάλη οξυγόνου στοίχισε τη ζωή του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο

Σωρεία λαθών βλέπουν ειδικοί στην τραγωδία με τους δύο νεκρούς

 

Σειρά ενδείξεων ότι στον 33χρονο πυροσβέστη, ο οποίος έχασε προ τριημέρου την ζωή του σε πυρκαγιά στο Παλαιό Φάληρο, είχε δοθεί… μισοάδεια φιάλη πεπιεσμένου αέρα, φέρεται να προκύπτουν από την αρχική φάση διερεύνηση της υπόθεσης.

Η χρονομέτρηση του περιστατικού φέρεται να δείχνει ότι η κατάρρευση του άτυχου 33χρονου Μάνθου Μάντζιου και η έκκλησή του για «παροχή αέρα» έγιναν ύστερα από 10-15 λεπτά από τότε που άρχισε να τη χρησιμοποιεί, ενώ η διάρκεια χρήσης των φιαλών όταν είναι πλήρεις είναι από 25 λεπτά έως μία ώρα.Συμφωνα με αναφορές στελεχών της Πυροσβεστικής η πλήρωση των φιαλών αέρα που χρησιμοποιούσε ο πυροσβεστικός  σταθμός  Καλλιθέας όπου ανήκε ο άτυχος πυροσβέστης γινόταν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην  πλατεία Ρηγίλλης σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Το τελευταίο γέμισμα των φιαλών της Καλλιθέας φέρεται να έγινε προ τουλάχιστον 1,5 μήνα ενώ οι πυροσβέστες χρησιμοποιούσαν -όπως ανέφεραν αξιωματικοί- φιάλες πλήρεις σε ποσοστό 65%.-70% Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική  έχει διαθέσει ειδικές φιάλες με ενδειξη-ειδοποίηση  για υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται  σε πυρκαγιές μόνο στον σταθμό του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Επιπλέον φαίνεται να προκύπτει σειρά σημαντικών λαθών όπως η παρουσία στην επιχείρηση κατάσβεσης πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης χωρίς καμία δυνατότητα αρωγής, η καθυστέρηση άφιξης κλιμακοφόρου οχήματος, η μη χρήση βοηθητικής φιάλης πεπιεσμένου αέρα και η απόλυτη έλλειψη σχεδίου υποστήριξης στο εγχείρημα απεγκλωβισμού των ατόμων στο συγκεκριμένο περιστατικό. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για συνολικά σφάλματα διοικητικών στελεχών της Πυροσβεστικής στη διαχείριση του τραγικού συμβάντος.

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ειδικός σε θέματα διερεύνησης πυρκαγιών, «στο περιστατικό αυτό υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διερευνηθούν. Διατάχθηκε έρευνα μόνο για τα αίτια της πυρκαγιάς και όχι για τα λάθη που πιθανόν έγιναν και οδήγησαν στον θάνατο τον 33χρονο άτυχο αξιωματικό και την 44χρονη γυναίκα».

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής σε κατάστημα με υδραυλικά και είδη θέρμανσης στο ισόγειο τετραώροφου κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους 4.

Στο σημείο έφτασαν σχεδόν αμέσως δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι υπαλλήλους –κουβαλούσαν μαζί τους και έξι φιάλες αέρα– από τα οποία τα περισσότερα με μηδαμινές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» άτομα που γνωρίζουν στοιχεία του συμβάντος, «η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν ήταν κάποιο ακραίο περιστατικό. Το θερμικό φορτίο που συγκεντρώθηκε ήταν σχετικά συνηθισμένο και μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει πυρκαγιά “ρουτίνας” που δεν έπρεπε –αν δεν υπήρχαν μεγάλα λάθη– να είχε ανθρώπινα θύματα. Πέρα από την αυτοθυσία του πυροσβέστη βλέπουμε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης…»

Ένα από τα κύρια λάθη που εντοπίζονται είναι ότι η φιάλη του αέρα που είχε ο άτυχος πυροσβέστης φαίνεται να ήταν σχεδόν ημιπλήρης. Όπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «ενώ υπάρχουν σαφείς  και αυστηρές εντολές, πολλοί υπεύθυνοι συντήρησης των φιαλών δεν τις γεμίζουν ξανά γιατί βλέπουν ότι η χρήση τους σε διάφορα περιστατικά είναι ολιγόλεπτη και κρίνουν αυθαίρετα ότι υπάρχει αρκετός αέρας ακόμη μέσα.
Όμως ενώ αρκετές φορές έχει διαπιστωθεί ότι οι φιάλες δεν ήταν πλήρως γεμάτες, το έλλειμμα καλύπτεται από άλλους πυροσβέστες που προσφέρουν αμέσως τις εφεδρικές φιάλες σε όσους επιχειρούν στη φωτιά. Όμως αυτό δεν συνέβη στο περιστατικό της Καλλιθέας γιατί στην καρδιά της φωτιάς στον δεύτερο όροφο είχε αφεθεί μόνος του ο 33χρονος. Ο συνάδελφός του που μπορούσε να του προσφέρει εφεδρική φιάλη, πιθανόν λόγω απειρίας, είχε κατεβεί κάτω. Επιπλέον δεν θα έπρεπε με βάση τα υπηρεσιακά δεδομένα του να τον συνδράμει σε τέτοια είδους εγχείρημα. Ακόμη δεν υπήρχε σαφές σχέδιο πώς θα δινόταν αέρας και στην άτυχη 44χρονη γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη –έχασε και αυτή τη ζωή της– στον δεύτερο όροφο του κτιρίου».

Σχόλια