Προσεκτική η Δύση, δεν πιέζει πολύ τη Μόσχα ώστε παρά τις αλληλοκατηγορίες και τις εν θερμώ δηλώσεις, παρασκηνιακά οι Ρώσοι να αλλάξουν στάση.

 
Η Ρωσία στο εδώλιο

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδίδει στην Ρωσία την πολιτική ευθύνη για την πτώση της πτήσης ΜΗ17. Την ώρα που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας κλιμακώνεται, αυξάνεται η πίεση για νέες κυρώσεις.


 


Η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε μετά την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών την περασμένη Πέμπτη, πιστεύουν οι ΗΠΑ. Είναι συνεπώς απαραίτητο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να καταβληθούν προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης, εκτιμά η αμερικανίδα Ζανίν Ντέιβιτσον, ειδική σε ζητήματα Ουκρανίας, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον.
Ίσως και για αυτό το λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκε στη δεύτερη δημόσια δήλωσή του με αφορμή την πτώση του αεροσκάφους, ιδιαίτερα προσεκτικός, αποφεύγοντας να αποδώσει στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία την ευθύνη για το τραγικό συμβάν. Προφανώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να τον τροφοδοτήσουν με αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία γύρω από την ευθύνη των αυτονομιστών φιλορώσων. Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε ωστόσο για «σταθερή στήριξη των αυτονομιστών από το Κρεμλίνο».
Ποιά ακριβώς είναι η σχέση αυτονομιστών - Μόσχας
Η διαδρομή της μοιραίας πτήσης ΜΗ17 Η διαδρομή της μοιραίας πτήσης ΜΗ17

Ο Ουίκραμ Σινγκ από το «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο» δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η σχέση Μόσχας και ουκρανών φιλορώσων πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά: «Η σημερινή κατάσταση που επιτρέπει την χρήση όπλων με τα οποία καταρρίπτονται πολιτικά αεροσκάφη δημιουργήθηκε λόγω της άρνησης αποδοχής των ειρηνευτικών σχεδίων ή μονομερών προτάσεων για ανακωχή της ουκρανικής κυβέρνησης. Δεν είναι πλέον αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η βία συνεχίζεται λόγω της στάσης του Κιέβου».
Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας (το γνωστό «τρίγωνο της Βαϊμάρης») ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Θετικά αποτιμάται η πρόταση των αυτονομιστών να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο πτώσης έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.
Ο ειδικός Ουίκραμ Σινγκ δεν αποκλείει ότι οι τελευταίες εξελίξεις ίσως οδηγήσουν το Κρεμλίνο σε αλλαγή στάσης: «Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι ότι η πτώση θα αποτελέσει τέτοιο σοκ για τη Μόσχα έτσι ώστε, παρά τις αλληλοκατηγορίες και τις εν θερμώ δηλώσεις, παρασκηνιακά οι Ρώσοι να αλλάξουν στάση. Ίσως να πουν ότι και οι αυτονομιστές πρέπει να συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου».
πηγή

Σχόλια