Σοβαρές κατηγορίες στην εταιρεία Hugo Boss για τις πρακτικές που εφαρμόζει σε θέματα συνθηκών εργασίας και αμοιβών.

 


Πολυτελή είδη σε εξευτελιστικές τιμές παραγωγής

Μισθοί πείνας και λογοκρισία. Η οργάνωση Clean Clothes Campaign επιρρίπτει σοβαρές κατηγορίες στην εταιρεία Hugo Boss για τις πρακτικές που εφαρμόζει σε θέματα συνθηκών εργασίας και αμοιβών.

 
Οι μισθοί πείνας εταιρειών που εμπορεύονται ακριβά προϊόντα ένδυσης δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σε κάθε περίπτωση εξοργιστικό, όπως εξοργιστικό είναι να προσπαθούν να ελέγξουν τον τύπο χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η οργάνωση Clean Clothes Campaign, η οποία επιρρίπτει στη γνωστή εταιρεία Hugo Boss παρόμοιες πρακτικές, όπως αυτές που προαναφέραμε.
Η οργάνωση Clean Clothes Campaign εξετάζει τις συνθήκες εργασίας για τρία εκατομμύρια εργάτριες που δουλεύουν σε κλωστοϋφαντουργείες σε ανατολικοευρωπαικές χώρες και στην Τουρκία. Η οργάνωση λοιπόν αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εταιρεία Hugo Boss πληρώνει πολύ λιγότερο από αυτό που συνηθίζεται στον τόπο που παράγει, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας νομικίστικες απειλές προσπάθησε να αφαιρέσει την επωνυμία της εταιρείας από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η οργάνωση για εταιρείες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Μπετίνα Μούσιολεκ από την οργάνωση Clean Clothes Campaign Η Μπετίνα Μούσιολεκ από την οργάνωση Clean Clothes Campaign
Η εταιρεία Hugo Boss δεν είναι φυσικά η μοναδική, λέει η Μπετίνα Μούσιολεκ από την οργάνωση Clean Clothes Campaign μιλώντας στη Deutsche Welle.
Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που παράγουν κυρίως σε ασιατικές χώρες, οι εταιρείες που εμπορεύονται ειδικά είδη πολυτελείας παράγουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Στις εταιρείες Hugo Boss και Max Mara επιρρίπτεται πως πληρώνουν πολύ πιο κάτω από ό,τι συνηθίζεται, ενώ η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγής και πώλησης είναι δυσανάλογα μεγάλη.
Αρνείται τις κατηγορίες η Hugo Boss
Επίδειξη μόδας της Hugo Boss στη Μόσχα Επίδειξη μόδας της Hugo Boss στη Μόσχα
Η Μπετίνα Μούσιολεκ επισημαίνει πάντως πως καμιά άλλη εταιρεία εκτός από την Hugo Boss δεν προσπάθησε να αποσύρει το όνομά της από το δελτίο τύπου που στηλιτεύει τις απαράδεκτες πρακτικές των εν λόγω εταιρειών.
Η Hugo Boss πάντως αρνείται τις κατηγορίες ότι δεν πληρώνει επαρκώς στις χώρες παραγωγής σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε στη Deutsche Welle. «Η εταιρεία συνεργάζεται με τους προμηθευτές της στη βάση πνεύματος εμπιστοσύνης, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχονται από ανεξάρτητες αλλά και δικές μας ομάδες. Προσέχουμε ιδιαιτέρως ώστε να καταβάλλεται ο βασικός μισθός».
Η Hugo Boss σίγουρα δεν είναι η μοναδική στο στόχαστρο της Clean Clothes Campaign. Εντούτοις, η οργάνωση Clean Clothes Campaign επιμένει πως η Hugo Boss ξεπερνά κάθε άλλη εταιρεία και στους εργαζόμενους σε Τουρκία και Κροατία καταβάλει μόνο το ένα τρίτο του μισθού σε σχέση με το βασικό μισθό που απαιτούν τα συνδικάτα. Στην Τουρκία, τα συνδικάτα θεωρούν πως ο βασικός μισθός για τη διαβίωση μια οικογένειας θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 1.100 ευρώ και η εν λόγω εταιρεία πληρώνει γύρω στα 330 έως 400 ευρώ.
πηγή

Σχόλια