Οι καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας που αλλάζουν το φετινό Μουντιάλ

 Οι καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας που αλλάζουν το φετινό Μουντιάλ


Από έξυπνα ρούχα που κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία του σώματος και την επιστημονικού σχεδιασμού μπάλα, μέχρι παπούτσια που ενισχύουν την ταχύτητα και σπρέι νερού που βάφει τη γραμμή του τοίχους και εξαφανίζεται σε ένα λεπτό, το Μουντιάλ 2014 είναι μακράν η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά αθλητική διοργάνωση μέχρι σήμερα.
 

 Η υψηλής τεχνολογίας στολή του ατόμου με αναπηρία, που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα κλωτσώντας τη μπάλα στο γήπεδο του Σάο Πάολο κατά την τελετή έναρξης, δεν ήταν μόνο ένα μήνυμα ελπίδας για τα άτομα με αναπηρίες. Προϊδέαζε παράλληλα τους παίκτες και τους θεατές ότι αυτή η διοργάνωση είναι η πιο hi-tech στην Ιστορία.

Εξι είναι τα βασικά επιτεύγματα που μπαίνουν στην «καθημερινότητα» του Μουντιάλ της Βραζιλίας ως πρακτικές εφαρμογές για πιο «δίκαιους» και πολύ πιο θεαματικούς αγώνες.

Σπρέι που εξαφανίζεται

Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται το ειδικό σπρέι νερού με το οποίο μαρκάρεται το σημείο που στήνεται το τείχος των αμυνομένων για την εκτέλεση φάουλ. Το σπρέι το έχουν όλοι οι διαιτητές σε ειδική θήκη στη ζώνη τους και στην πραγματικότητα «απαγορεύει» στους ποδοσφαιριστές να κλέψουν έστω και μισό βήμα.

Και επειδή πολλοί διερωτώνται γιατί κάτι τόσο απλό και πρακτικό δεν είχε χρησιμοποιηθεί τόσα χρόνια; Η απάντηση είναι «διότι δεν είναι εύκολο να παρασκευαστεί». Το σπρέι είναι φτιαγμένο από νερό και όχι από λάδι, ώστε όχι απλώς να εξαφανίζεται το χρώμα από τον χλοοτάπητα, αλλά και να μην γλιστράει το σημείο που έχει εφαρμοστεί για το υπόλοιπο του αγώνα.

Τεχνολογία γραμμής τέρματος

Η τεχνολογία αυτή έρχεται για να βάλει τέλος στις αμφισβητούμενες φάσεις. Πλέον, ο διαιτητής φοράει ένα ειδικό ρολόι το οποίο του δείχνει αν η μπάλα έχει μπει γκολ! Η πληροφορία προέρχεται από την εικόνα που στέλνουν οι 14 κάμερες «Hawk-Eye» που θα βρίσκονται περιμετρικά στο γήπεδο με κοντινό πλάνο στην κάθε εστία. Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο τένις. «Πρόκειται για ένα εργαλείο «το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε 100%»,δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος της FIFA Γιοχάνες Χοτζμίλερ.

Μπάλα Μπραζούκα

Οι κλασικές μπάλες ποδοσφαίρου είναι κατασκευασμένες από 32 πεντάγωνα και έξι πάνελ (12 πεντάγωνα και 20 εξάγωνα). Η Μπραζούκα είναι η μόνη μπάλα ποδοσφαίρου η οποία αποτελείται μόνο από έξι διαφορετικά μεγάλα πάνελ σε σχήμα που δεν περιγράφεται (φωτογραφία) και πέρασε από εξαντλητικές δοκιμές μέχρι να τελειοποιηθεί. «Ο σχεδιασμός της μπάλας επιτρέπει κορυφαία σταθερότητα σε σύγκριση με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες επαγγελματικές μπάλες ποδοσφαίρου, οι οποίες κυκλοφορούν και στο εμπόριο» πιστοποιούν ειδικοί με επίσημη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Scientific Reports».

Μπλουζάκια ψύξης

Ένα από τα φυσικά «αγκάθια» της φετινής διοργάνωσης είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που η Nike κατασκεύασε τις μπλούζες των ποδοσφαιριστών συνδυάζοντας έτσι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ινών που πλέκουν τη μπλούζα, ώστε να παρέχουν θερμορύθμιση. Αυτό το πέτυχαν κατασκευάζοντας τη μπλούζα με στόχο να επιτρέπει 56% μεγαλύτερη ροή αέρα από αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη διοργάνωση στη Νότια Αφρική.

Εφαρμογές και ηλεκτρονικά προγράμματα 

Δεν κυκλοφορεί μόνο η επίσημη έκδοση «W. Cup 2014», η οποία αυτομάτως αναγνωρίζει και τους χρήστες οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή του προηγούμενου Μουντιάλ. Κυκλοφορούν τουλάχιστον 85 διαφορετικές εφαρμογές για έξυπνα τηλέφωνα με θέμα το Μουντιάλ 2014.

Κι αυτό διότι όπως φάνηκε από έρευνα, έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες αποτελούν το 48% των συσκευών πρόσβασης σε στοιχήματα, αλλά και ενημέρωση. Επιπλέον, το 30% των τηλεθεατών, θα δουν τον αγώνα από έξυπνη συσκευή.

Το Twitter από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι φίλαθλοι θα μπορούν να υποστηρίζουν την ομάδα τους κάνοντας tweet τα τρία πρώτα γράμματα της χώρας τους, όπως για παράδειγμα #GRE για την Ελλάδα.

Και φυσικά υπάρχουν δεκάδες websites με φωτογραφίες και πλούσιο βιντεοσκοπημένο υλικό.

Παπούτσια από το μέλλον

Υπάρχουν δύο τύποι ποδοσφαιρικών παπουτσιών στο φετινό Μουντιάλ. Τα «Mercurial Superfly» και τα «Skreamer boot from Warrior».

Τα πρώτα μεταξύ άλλων τα φοράει ο πορτογάλος άσος Κριστιάν Ρονάλντο. Έχουν κατασκευαστεί με τριπλή ύφανση σε σχήμα κύματος ώστε να υπάρχει λιγότερο υλικό μεταξύ του ποδιού και της μπάλας κατά την επαφή.

Τα «Skreamer boot from Warrior» έχουν μερικές στρώσεις νάιλον στο μπροστινό μέρος τους ώστε να απορροφά την ταχύτητα της μπάλας και δίνει καλύτερο έλεγχο. Επίσης, μία ειδική πλάκα στον ταρσό (εκεί που δένει το κορδόνι) παρέχει πιο επιθετική πρόσφυση, έλεγχο και άνεση.
πηγή

Σχόλια