Κακοτεχνίες, κακοδιαχείριση χρημάτων των φορολογουμένων, κακή οργάνωση και πολιτικά παιγνίδια με τα δις. Ολα αυτά όχι στην Ελλάδα (δεν θα ήταν είδηση) αλλά στη Γερμανία (χε,χε), στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης.
Γεφύρι της Άρτας το νέο αεροδρόμιο
Το άλλο ανέκδοτο με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης στη Γερμανία, το ξέρετε; 8 χρόνια χτίζεται και δεν τελειώνει. Από φιάσκο σε φιάσκο. Μια ο λανθασμένος αντιπυρικός μηχανισμός, μια οι κακοτεχνίες. Βροχή δισ.ευρώ.
Το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου στο Σένεφελντ; Πρόκειται για ανέκδοτο. Τα εγκαίνια ορίστηκαν για τον Οκτώβριο του 2011, αλλά αναβλήθηκαν επ΄αόριστον. Ο Μάρτιν Μπούκερτ, πρόεδρος της επιτροπής συγκοινωνιών της γερμανικής Βουλής είπε πριν λίγες μέρες ότι τα εγκαίνια θα γίνουν το 2017. Από την πρώτη φτυαριά το 2006 όλα πάνε στραβά, μα όλα.
Χωρίς πτυχίο μηχανολόγου
Η κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης έχει καταλήξει σε φιάσκο που τρώει δισεκατομμύρια γερμανών φορολογουμένων. Το τελευταίο επεισόδια μιας μεγάλη σειράς κακοδιαχείρισης, κακής οργάνωσης και κακοτεχνιών ακούει στο όνομα Αλφρέντο ντι Μάουρο. Ο εν λόγω κύριος είναι ο επικεφαλής σχεδιαστής της αντιπυρικής εγκατάστασης. Έγινε γνωστό ότι δεν είχε δίπλωμα μηχανολόγου, αλλά ήταν ένας απλός σχεδιαστής. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος. Επί χρόνια δούλεψε στο αεροδρόμιο ως ελεύθερος συνεργάτης μιας σχεδιαστικής εταιρείας και όλοι νόμιζαν ότι ήταν μηχανολόγος. «Άφησα να το πιστεύουν», είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αρχές Μαΐου ο Χαρτμουτ Μέχντορν, διευθυντής του αεροδρομίου τον πέταξε έξω.
Και να ήταν μόνο αυτό. Ο Χορστ ΄Αμαν, τεχνικός διευθυντής που ανέλαβε τον Αύγουστο του 2012 ως «σωτήρας» του σχεδίου ανοικοδόμησης του αεροδρομίου, δεν ήταν ο κατάλληλος. Και απολύθηκε. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κύρια πηγή της κακοδαιμονίας προέρχεται από τις συνεχείς αποτυχίες των υπεύθυνων και των ελεγκτών. Για πολλά χρόνια επικεφαλής του εποπτικού συμβούλιου της εταιρείας ήταν δύο πολιτικοί και όχι επαΐοντες: ο κυβερνήτης δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ και ο πρώην πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ματίας Πλάτσεκ.
Βροχή δισεκατομμυρίων
«Οι επιχειρήσεις που επένδυσαν στο νέο αεροδρόμιο είναι να τους λυπάσαι» είπε ο Φραντς Γιόζεφ Σλάπλκα, από την εταιρεία στρατηγικής διοίκησης έργων. «Και τώρα να περιμένουν κι από πάνω ότι κάτι θα συμβεί, τίποτα δεν θα γίνει. Το θεωρώ ασύλληπτα εξοργιστικό. Συνεχίζουν να παίζονται πολιτικά παιγνίδια, εάν παρακολουθείτε τις εξελίξεις από κοντά. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το καλό των φορολογουμένων». Η οικονομική πτυχή του έργου είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του. Ο αρχικός προϋπολογισμός το 2006 ήταν 2,5 δισ. ευρώ. Ποιος θα είναι ο τελικός, κανείς δεν ξέρει. Προς το παρόν ανέβηκε στα 4,7 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα παρκινγκ και τα οδικά έργα πρόσβασης στο αεροδρόμιο. Το σύνολο είναι 6 δις ευρώ και ακόμη το έργο δεν έχει τελειώσει. Ανεπίσημα γίνεται λόγος για 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επιστροφή 30 εκ. ευρώ που έδωσε ως επιδότηση και άλλα 48 δισ. ζητά ο αερομεταφορέας Air Berlin ως αποζημίωση για τις επανειλημμένες αναβολές έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου. Η τύχη το έφερε έτσι ώστε την αίτηση για την καταβολή αποζημίωσης κατέθεσε ο Χάρτμουντ Μέντορν, τότε επικεφαλής της Air Berlin και νυν διευθυντής του αεροδρομίου.
Απαράδεκτα τεχνικά σχέδια
«Σας το λέω ανοιχτά: αυτό που ζω κάθε μέρα στο αεροδρόμιο, είναι μια έκπληξη», είπε πρόσφατα. «Κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι το διαφορετικό, που υποτίθεται ότι συμβαίνει για πρώτη φορά και ότι όλα τρέχουν σύμφωνα με το σχέδιο. Άρα, οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν, είναι βέβαιο».
Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο ότι το σύστημα πυρόσβεσης είναι ελλειμματικό. Το πρόβλημα εντοπίστηκε το Μάιο του 2012. Εκτός αυτού δεν λειτουργεί η εγκατάσταση εξαερισμού. Οι αρχιτέκτονες είχαν τη φαεινή ιδέα να περάσουν τους αγωγούς κάτω από τις αίθουσες του αεροδρομίου και όχι όπως συνηθίζεται σε όλα τα άλλα κτήρια προς τα πάνω για να διοχετεύεται ο καπνός σε περίπτωση πυρκαγιάς προς τα έξω. Κάτι το τεχνικά αδιανόητο που οδηγεί στον ολοκληρωτικό ανασχεδιασμό της εγκατάστασης και σε κατασκευαστικές αλλαγές. Συνεχώς ανακαλύπτονται κακοκατασκευές. Οι αγωγοί για τα καλώδια είναι γεμάτες, επαρκής αριθμός ασφαλειών δεν υπάρχει, οι γεννήτριες των κλιματιστικών είναι τόσο ανεπαρκής που σε περίπτωση υπερθέρμανσης θα καταρρεύσει όλο το πληροφοριακό σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει το αεροδρόμιο χωρίς κομπιούτερ…
πηγή
Σχόλια