Ριζική ανακαίνιση. Εργοτάξιο τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο «στρατηγείο» του (εν αναμονή πρωθυπουργού) Τσίπρα




Σε καθεστώς αναγκαστικής... έξωσης από το ιστορικό κτίριο του κόμματός του στην πλατεία Κουμουνδούρου τελεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού το προσωπικό του γραφείο έχει καταληφθεί από μέλη της εργατικής τάξης με το πηλοφόρι και το μυστρί ανά χείρας.

Σε καθεστώς αναγκαστικής... έξωσης από το ιστορικό κτίριο του κόμματός του στην πλατεία Κουμουνδούρου τελεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού το προσωπικό του γραφείο έχει καταληφθεί από μέλη της εργατικής τάξης με το πηλοφόρι και το μυστρί ανά χείρας.

Φυσικά και δεν πρόκειται για εκδήλωση εσωκομματικής «στάσης» κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πνεύμα της σκληρής κριτικής, που ασκεί εσχάτως στην ηγεσία του κόμματος η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και η νεοσυσταθείσα κίνηση των «53», αλλά για την εκ των πραγμάτων εξέλιξη λόγω της ριζικής ανακαίνισης που πραγματοποιείται στον προεδρικό 7ο όροφο.



Στο πλαίσιο των μεγάλων προσδοκιών, που δημιουργεί το νικηφόρο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Αριστερά στην Ελλάδα, αλλά και των κοσμογονικών αλλαγών στους πολιτικούς συσχετισμούς με την εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ του πάλαι ποτέ 4%, εντάσσονται και οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο στρατηγείο του κ. Τσίπρα, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενός πολιτικού αρχηγού-εν αναμονή πρωθυπουργού.



Η ολοκλήρωση της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας σήμανε, εκτός των άλλων, και την εγκατάσταση στην κεντρική είσοδο των γραφείων του κόμματος οικοδομικού κάδου, έτοιμου να υποδεχτεί τα συντρίμμια του προεδρικού γραφείου, υλικά που παρέπεμπαν σε μια άλλη εποχή, εκείνη των πέτρινων χρόνων όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε επίμονα με τον κοινοβουλευτικό αφανισμό, μόλις μερικά χρόνια πριν.

Σήμερα, το γραφείο αυτό, που φιλοξένησε σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς και στο οποίο έγιναν συσκέψεις και πάρθηκαν αποφάσεις που έκριναν την πολιτική εξέλιξη αυτού του τόπου, κυριολεκτικά κατεδαφίζεται.



Οι ξηλωμένες πόρτες, τα κομματιασμένα ξύλινα διαχωριστικά και τα μπάζα αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα των εργασιών, που εκτελούνται στο «ρετιρέ» της Κουμουνδούρου. Σε επίπεδο συμβολισμών όμως και τα «μερεμέτια» αυτά σηματοδοτούν μια μορφή οριστικής ρήξης με το παρελθόν αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται πλέον σε αστικό κόμμα ακόμα και σε ζητήματα, που άπτονται της εσωτερικής αρχιτεκτονικής καθώς και της υψομετρικής κατανομής των γραφείων του ανάλογα με την βαθμίδα στην κομματική ιεραρχία.



Σε αυτή την προσέγγιση, ο 7ος όροφος μετατρέπεται σε άβατο του προέδρου, ο οποίος πλαισιωμένους από τον πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, χαράσσει την στρατηγική της παράταξης. Μέχρι τότε βέβαια, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να έχει τις επαφές του στο γραφείο του στη Βουλή αλλά και στα νέα ενοικιαζόμενα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμικό, όπου έχουν μετεγακτασταθεί από την αρχή του χρόνου τα τμήματα χάραξης πολιτικής.

Όσο για τις παρεμβάσεις στον 3ο όροφο του κτιρίου της Κουμουνδούρου, όπου στεγάζεται το γραφείο Τύπου υπό τον κ. Πάνο Σκουρλέτη και η αίθουσα Τύπου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάνοντας την πρόβα τζενεράλε στις αυτοδιοικητικές εκλογές τις 18ης Μαΐου.

Εκτός της αντικατάστασης των παλιών ξύλινων διαχωριστικών με γυψοσανίδες και την νέα χάραξη των γραφείων ανακαινίστηκαν πλήρως οι τουαλέτες πριν τη βαφή ολόκληρου του ορόφου σε αποχρώσεις του άσπρου και του γκρίζου.



Την υλοποίηση του σχεδίου εσωτερικής αναμόρφωσης συνολικά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερη επιμέλεια στο προεδρικό γραφείο επιβλέπει προσωπικά η ευρωβουλευτής Επικρατείας του κόμματος, κυρία Θεανώ Φωτίου. Η λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα της κυρίας Φωτίου ως καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με διδακτικό τομέα τον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αποτελεί το εχέγγυο για το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα προσαρμοσμένο βέβαια στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Η ίδια, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για το μίνι εργοτάξιο της Κουμουνδούρου, σημειώνει πως «οι παρεμβάσεις που κάνουμε γίνονται για να λειτουργούμε καλύτερα ενώ ο προϋπολογισμός των έργων είναι πολύ χαμηλός επειδή ως κόμμα δεν έχουμε χρήματα. Σιγά σιγά θα φτιάξουμε όλο το κτίριο».



Τα μπάζα από τους τοίχους των γραφείων στην Κουμουνδούρου κουβαλούν τμήμα της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Αριστεράς. Στο κτίριο αυτό στεγάστηκε τη δεκαετία του ’80 το ΚΚΕ Εσωτερικού υπό την προεδρία της εμβληματικής μορφής του Λεωνίδα Κύρκου, μιας προσωπικότητας που σφράγισε ανεξίτηλα τον Ανανεωτικό χώρο. Από τη διάσπαση του κόμματος το 1987 προέκυψε η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) με πρόεδρο τον Λεωνίδα Κύρκου και το ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά υπό τον Γιάννη Μπανιά.

Τα γραφεία λοιπόν πέρασαν στα χέρια της Ελληνικής Αριστεράς, με τον επικεφαλής της και τον γραμματέα της, κ. Φώτη Κουβέλη, να αποφασίζουν το 1989 την ένταξη του κόμματος στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου σε συνεργασία με το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη. Η διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού του 1992 βρήκε τους τρεις μετέπειτα αρχηγούς του ΣΥΝ(Μαρία Δαμανάκη, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Αλέκο Αλαβάνο) στο ιστορικό γραφείο του 7ο ορόφου της Κουμουνδούρου, με τον κ. Τσίπρα να αποφασίζει τελικά και εν έτει 2014 την ανακαίνιση του στρατηγείου του ΣΥΡΙΖΑ.





πηγή

Σχόλια