Οι 48 ώρες που άλλαξαν την Εθνική

Πόσο μπορεί να αλλάξει μια ομάδα σε μια βραδιά; Η Εθνική Ελλάδας κατάφερε εν μια νυκτί να γίνει άλλη ομάδα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Η αναφορά δεν γίνεται στην καταπληκτική (την καλύτερη των τελευταίων δέκα ετών) εμφάνιση που πραγματοποίησε η Γαλανόλευκη την περασμένη Τρίτη απέναντι στην Ακτή του Ελεφαντοστού που την έστειλε στις 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, (αύριο κόντρα στην Κόστα Ρίκα - 23:00), αλλά σε όσα διαδραματίστηκαν στις 17 Ιουνίου στο Αρακαζού.

 


Πρόκειται για την ημέρα που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος λόγω του θερμού επεισοδίου μεταξύ του Γιώργου Τζαβέλλα και του Γιάννη Μανιάτη. Προχθές σε μια αποστροφή του λόγου του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος κάνοντας τον απολογισμό της Γαλανόλευκης στη φάση των ομίλων τόνισε ότι θεωρεί «πολύ σημαδιακό για την εθνική ομάδα το περιστατικό της 17ης Ιουνίου». Ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις λέγοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί αυτή η ιστορία, αλλά όχι τώρα. Πρόκειται όμως για μια ημερομηνία πολύ σημαντική και σημαδιακή για την ελληνική εθνική ομάδα».

Ακόμη και σήμερα, δέκα ημέρες μετά το περιστατικό και με την Εθνική πια «απελευθερωμένη» και απόλυτα επιτυχημένη, αφού προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Οι ίδιοι οι παίκτες διακωμωδούν την κατάσταση (χωρίς όμως να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες), λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν κι άλλους καβγάδες για το γούρι, ενώ φαίνεται ότι το επεισόδιο ανήκει στο παρελθόν.


Η εικόνα του Γιώργου Τζαβέλλα να τρέχει πρώτος από τους παίκτες του πάγκου για να προσφέρει ένα μπουκάλι νερό στον διψασμένο Γιάννη Μανιάτη σε μια διακοπή της αναμέτρησης με την Ακτή του Ελεφαντοστού αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη συμφιλίωση των δύο ποδοσφαιριστών και για το τέλος ενός άτυπου πολέμου εντός των αποδυτηρίων της Εθνικής, που είχε ως αφετηρία τον επεισοδιακό δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Τούμπας.

Το επεισόδιο
Τι πραγματικά συνέβη όμως το βράδυ της 17ης Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από τον κρίσιμο αγώνα με την Ιαπωνία και τρεις μετά τη βαριά ήττα από την Κολομβία που προκάλεσε τριγμούς; Τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και οι πληροφορίες - φήμες συγκεχυμένες. Λέγεται άλλωστε (κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος) ότι οι δυο παίκτες δεν έμειναν μόνο στην ανταλλαγή ύβρεων, αλλά πιάστηκαν και στα χέρια. Η αφορμή υπήρξε ασήμαντη, καθώς όλα άρχισαν από μια διαφωνία σε ένα πλάγιο άουτ, ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή «γαλλικών» και για μερικές λάθος πάσες. Φαινόταν πάντως από το ξεκίνημα της προπόνησης ότι υπήρχε ένταση, καθώς ο Τζαβέλλας έπαιζε με υπέρμετρο πάθος, κάνοντας μερικά δυνατά τάκλιν.

«ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ».Κουβέντα στην κουβέντα ο έλεγχος χάθηκε και το επεισόδιο συνεχίστηκε μετά το τέλος της προπόνησης στα αποδυτήρια της Εθνικής, όπου έσπευσαν πρώτοι να χωρίσουν τους δυο παίκτες ο αρχηγός Γιώργος Καραγκούνης και ο Παναγιώτης Κονέ.Η συνέχεια δόθηκε στο ξενοδοχείο της ομάδας στο Αρακαζού. Ο Φερνάντο Σάντος συγκέντρωσε όλους τους ποδοσφαιριστές στην αίθουσα όπου αναλύει τους αγώνες της Εθνικής ή το παιχνίδι των αντιπάλων και έκανε παρατηρήσεις στους δυο παίκτες. Δεν θέλησε όμως να ανεβάσει τους τόνους βλέποντας ότι ήδη η κατάσταση ήταν τεταμένη.

Γι’ αυτό και προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση, κάτι όμως που σε πρώτη φάση δεν κατέστη δυνατό, διότι και οι δυο ποδοσφαιριστές βρίσκονταν εκτός εαυτού. Ο μεν Τζαβέλλας επέμεινε ως προς τον αρνητικό ρόλο που θεωρούσε ότι έπαιζε ο Μανιάτης στην Εθνική, εξού και η ατάκα του «είμαστε 22 παίκτες μια ομάδα και εσύ ένας ρουφιάνος μόνος σου», ο δε Μανιάτης θεωρώντας εαυτόν θιγμένο και αφού προηγουμένως ζήτησε από τον Φερνάντο Σάντος να πάρει θέση, δήλωσε αποφασισμένος να αποχωρήσει από την ομάδα. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη είχε κάνει τηλεφωνήματα προκειμένου να εκδοθούν τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής του.

Στο μεταξύ, στο ξενοδοχείο της Εθνικής έσπευσε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο οποίος είχε συνομιλία με τους δυο ποδοσφαιριστές, με τον τεχνικό διευθυντή Τάκη Φύσσα αλλά και με τον Φερνάντο Σάντος, που είχε αποφασίσει να μη λάβει ακραία μέτρα (μια σκέψη ήταν να διώξει και τους δύο) διότι θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο θα διέλυε την ομάδα. Γι’ αυτό και επέλεξε τη λύση του διαλόγου για την εκτόνωση της κρίσης. Μάλιστα, ο πορτογάλος τεχνικός θεώρησε καλύτερο για την ομάδα να λυθεί το θέμα μέσω των ποδοσφαιριστών κι όχι με δική του παρέμβαση. Και γι’ αυτό ζήτησε από τους παίκτες να διευθετήσουν μόνοι τους την υπόθεση. Κάτι που εκ των υστέρων αποδείχθηκε σοφό.

ΠΡΟΣΩΠΟ - ΚΛΕΙΔΙ. Η νύχτα ήταν θερμή και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές κοιμήθηκαν ελάχιστα εκείνο το βράδυ, όπως και ο Σάντος με τους συνεργάτες του. Μια ολόκληρη ομάδα ήταν ανάστατη μόλις μια ημέρα πριν από ένα παιχνίδι το οποίο υπήρξε καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία της ομάδας. Ιδίως ο ρόλος του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, του επόμενου ηγέτη της Εθνικής, υπήρξε καταλυτικός για την εξομάλυνση της κατάστασης, καθώς ο αμυντικός της Ντόρτμουντ κλείστηκε για αρκετή ώρα στο δωμάτιο του Μανιάτη προσπαθώντας να τον μεταπείσει. Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πάντοτε ενωτικός αρχηγός της Εθνικής Γιώργος Καραγκούνης που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά και να φέρει πιο κοντά τους δυο παίκτες.

Επανήλθε η ηρεμία

Τελικά, έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, πηγαδάκια, τετ α τετ, αμοιβαίες εξηγήσεις, ακόμη και παρέμβαση στελεχών του Ολυμπιακού που λέγεται ότι συνετέλεσαν για να πειστεί ο Μανιάτης να παραμείνει στην Εθνική, η ηρεμία επανήλθε στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Η συνέχεια είναι γνωστή: ένα 24ωρο αργότερα η συσπειρωμένη και χαλυβδωμένη Γαλανόλευκη παίζοντας με δέκα παίκτες από το 35’ έκανε κατάθεση ψυχής στη Νατάλ αποσπώντας ισοπαλία (0-0) από την Ιαπωνία, ενώ πέντε ημέρες αργότερα στη Φορταλέζα έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της μετά την κατάκτηση του Euro το 2004.

Οι κρίσιμες ώρες
Η κατάσταση μετά το επεισόδιο έμοιαζε ανεξέλεγκτη, καθώς τουλάχιστον ένας συμπαίκτης του Μανιάτη στον Ολυμπιακό φημολογείται ότι είπε πως «αν φύγει ο Γιάννης φεύγω κι εγώ». Ο Σάντος, ο Παπασταθόπουλος και ο Καραγκούνης ήταν τα πρόσωπα που κράτησαν ενωμένη την ομάδα. 
πηγή

Σχόλια