Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ δυο παλιών συμμάχων, του Ταγιπ Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλεν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να θέλει να επιβάλλει την απόλυτη κυριαρχία του στην Τουρκία και τον ισχυρό ιμάμη, εκπρόσωπο του «προοδευτικού Ισλάμ» να επιχειρεί να περιορίσει τον Ερντογαν διεκδικώντας για το «Κίνημα» του μερίδιο εξουσίας.
Οι δυο ισλαμιστές που συμμάχησαν και συμπορεύτηκαν με πρώτο μεγάλο επίτευγμα την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ το 2002 βρίσκονται εδώ και μήνες σε τροχιά σύγκρουσης, καθώς ο Ερντογαν αισθάνεται όλο και πιο άβολα από την διεύρυνση της επιρροής του ιμάμη στην τουρκική κοινωνία και στο ίδιο το κόμμα του ,θεωρώντας ως πραγματικη πια απειλή τον άλλοτε σύμμαχο του. Ειδικά μάλιστα ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς με τοπικές αλλά και προεδρικές εκλογές ο κ. Ερντογαν δείχνει αποφασισμένος να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του.
Ο Φετουλαχ Γκιουλεν βοήθησε αποφασιστικά το ΑΚΡ να έρθει στην εξουσία μέσω του κοινωνικού ακτιβισμού που είχε αναπτύξει και της επιρροής των χιλιάδων φροντιστηρίων που είχε ιδρυσει σε όλη την Τουρκία ό μως η πιο σημαντική συμβολή ήταν η διείσδυση των μελών του κινήματος στην Αστυνομία και στην Δικαιοσύνη, που αποτέλεσαν και τον βασικό μοχλό της κυβέρνησης Ερντογαν για την εξουδετέρωση του στρατιωτικού κατεστημένου.
Οι επικρίσεις εδώ και μερικούς μήνες από τον ίδιο τον Γκιουλεν αλλά και τα ΜΜΕ που ελέγχει, για θέματα όπως η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και της ολοένα μεγαλύτερης απομάκρυνσης του Ερντογαν από την Ε.Ε., αλλά και ο εξωθεσμικός τρόπος με τον όποιο οργανώθηκαν οι δίκες για την υπόθεση Εργκενεκον και Βαριοπούλα, είχαν προκαλέσει τα πρώτα ρήγματα στις σχέσεις του ιμάμη με τον Ερντογαν.
Η διενέργεια δικαστικής έρευνας εις βάρος του αρχηγού της ΜΙΤ και στενού συνεργάτη του Ερντογαν, Χακαν Φινταν ,που αποδόθηκε σε δικαστές προσκείμενους στο Κίνημα ,ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο Ερντογαν αποφάσισε να κτυπήσει το Κίνημα Γκιουλεν στην «καρδιά» του , ανακοινώνοντας την απόφαση του για κλείσιμο των φροντιστηρίων που λειτουργούν στην Τουρκία για την προετοιμασία των μαθητών για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια τα οποία στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από τους Γκιουλενιστες και αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης αλλά και μέσο προσηλυτισμού νέων μελών.
Η αποκάλυψη της εφημερίδας ΤΑΡΑΦ ότι ήδη από το 2004 ο Ταγίπ Ερντογαν και ο Αμντουλλάχ Γκιουλ είχαν υπογράψει μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ και τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας μυστική απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την «διάλυση της Κοινότητας Γκιουλεν», έσπασε κάθε γέφυρα πια μεταξύ του Ερντογαν και του ιμάμη.
Ο Φετουλάχ Γκιουλεν και το κίνημα του, παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία αυτούς τους σχεδιασμούς, που αποκαλύπτουν ότι ο κ.Ερντογαν θέλει πια να προχωρήσει μόνος του στην εγκαθίδρυση ενός προσωποπαγούς και αυταρχικού συστήματος εξουσίας,με τρόπο όμως που πρακτικά θέτει σε κίνδυνο και απειλεί τον οριστικό ενταφιασμό του κοσμικού κράτους και την επιβολή ενός μετριοπαθούς και εκσυγχρονιστικού μουσουλμανικού καθεστώτος.
Ο Φετουλαχ Γκιουλεν ιδιόρρυθμος ιμάμης με φιλοδυτικό προσανατολισμό, που θέλει να είναι εκφραστής του «φιλελεύθερου-πολιτιστικού Ισλάμ», παραμένει εθνικιστής. Και παρά το γεγονός ότι από το 1999 ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ (αφού προηγήθηκε δίωξη του στην Τουρκία για συνομωσία κατάργησης του κοσμικού κράτους και επιβολής του ισλαμικού νόμου) έχει εγκαθιδρύσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ,που στηρίζεται κυρίως στην λειτουργία σχολείων και φροντιστηρίων στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στις ίδιες τις ΗΠΑ που διατηρεί σχεδόν 130 σχολεία κυρίως στο Τέξας. Όπου εκτός των κηρυγμάτων του προωθείται η τουρκική γλώσσα και η τουρκική κουλτούρα.
Η αυτοκρατορία του Φετουλαχ Γκιουλεν άρχισε από την Τουρκία που τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Fatih, την τράπεζα Asya,15 φοιτητικές εστίες, 200 γυμνάσια και λύκεια, 20 ιατρικά κέντρα, φιλανθρωπικά ιδρύματα που προσφέρουν υποτροφίες ,ενώ ελέγχει και μεγάλα ΜΜΕ όπως το εκδοτικό συγκρότημα της ΖΑΜΑΝ,το πρακτορείο ειδήσεων Cihan και το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων. Τα ιδρύματα που ελέγχει πλέον παγκοσμίως το κίνημα Φετουλαχ Γκιουλεν φτάνουν τα 1000 σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ελέγχει ο ιμάμης υπάρχει διδασκαλία και της τουρκικής γλώσσας ενώ είναι παντού ζωντανός ο θαυμασμός για την Οθωμανική παράδοση και κουλτούρα ενώ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρείται το πάντρεμα της δυτικής παιδείας και της τεχνικής κατάρτισης με ένα πλαίσιο ηθικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο βασίζεται στην διδασκαλία του ιμάμη και στην βάση του βρίσκεται το Ισλάμ.
Η Θράκη και η Ελλάδα αποτελούν έναν κατεξοχήν δελεαστικό “στόχο» για το κίνημα Φετουλαχ Γκιουλεν. Το φθινόπωρο εμφανίστηκε μάλιστα η μετάφραση ενός εκ των δεκάδων βιβλίων που έχει συγγράψει ο ιμάμης, στα ελληνικά από γνωστό Εκδοτικό Οίκο. Ήδη η ιστοσελίδα του Ιδρύματος Φετουλαχ Γκιουλεν υπάρχει και στην ελληνική γλώσσα (http://fgulen.com/gr/). Στα κείμενα που περιλαμβάνουν την γνωριμία με τον ιμάμη και το έργο του, γίνεται σαφής προσπάθεια εξωραϊσμού της προσωπικότητας του, προβάλλοντας το βασικό του μήνυμα: «Αγάπη και Ανεκτικότητα»…
Το κίνημα Φετουλαχ Γκιουλεν τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει πόρους και στην Θράκη και στην Αθήνα για να προωθήσει τους στόχους του, και στην Θράκη βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό με τους εκπροσώπους του βαθέως κράτους του ΑΚΡ που προσπαθούν να ελέγξουν την μειονότητα με μια σειρά κορυφαίων στελεχών όπως είναι ο υπουργός υγείας Μουεζινογλου και ο πρόεδρος του IRCICA, πολιτιστικού ισλαμικού φορέα της Ισλαμικής Διάσκεψης ,Χαλιτ Ερεν..
Πολλά από τα παράνομα νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στην Θράκη (που λειτουργούν με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας) χρηματοδοτούνται από τον Γκιουλεν. Κάποια φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή ,όπως και βιβλιοπωλείο στο Κομοτηνή χρηματοδοτούνται από τον τούρκο ιμάμη.
Πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ,άνθρωποι του Φετουλαχ Γκιουλεν προσέγγισαν έλληνες εκπαιδευτικούς αλλά και Έλληνα εν ενεργεία διπλωμάτη για να του προτείνουν συνεργασία για την ίδρυση ιδιωτικού σχολείου στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, το οποίο φυσικά δεν εμφανίζονταν να έχει σχέση με το Ίδρυμα Φ. Γκιουλεν…
Σχόλια