Βούλγαρης (κίνηση 58): Ο "μικρός δικομματισμός", της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ "που υποστηρίζεται από ξένα κέντρα" κρατά καθηλωμένη τη χώρα.
Πάνω από 2.000 άτομα στην κεντρική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των «58» στο Ακροπόλ
Εκλεισε η οδός Ιπποκράτους - Ακούστηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα των Σουλτς και Σβόμποντα - Η πολιτική πλατφόρμα του νέου φορέα
Σούλτς: «Ενωθείτε και θα πετύχετε»
Βιντεοσκοπημένα μηνύματα στήριξης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μάρτιν Σουλτς και από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Χάνες Σβόμποντα θα ακουστούν στην εκδήλωση των «58» την Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο Ακροπόλ. Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη με θέμα «Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ι. Βούλγαρης και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους κκ. Π. Αυγερινό, Ι. Μπέζο, Πασχ. Αγανίδη και την κυρία Χαριτίνη Καρακωστάκη.Εκ μέρους των Κινήσεων (Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές, «Μπροστά!», Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β') που συμμετέχουν θα μιλήσει ο κ. Ι. Τούντας.
Το μήνυμα του κ. Σουλτς αναμένεται να προκαλέσει παρενέργειες στον ευρύτερο χώρο καθώς εκφράζει με καθαρό τρόπο το μήνυμα της ενότητας και αποστέλλεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, η ηγεσία της οποίας επιμένει να αρνείται τον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει τη σφραγίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο εγχείρημα των «58»: «Σας συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία σας να καλέσετε σε ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές» θα πει. Και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οπως γνωρίζετε, έχω στρατευθεί προσωπικά σε αυτόν τον αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε από κοινού όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις. Στον αγώνα αυτόν θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά, η οποία ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα με τεράστιο πολιτικό κόστος, να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχει ηγετικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, πιστέψτε με, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Στο ίδιο πνεύμα θα είναι και η τοποθέτηση του κ. Σβόμποντα, ο οποίος ως πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να εκφραστεί θερμά για τη «δημοκρατική συμμαχία» που γεννιέται στην Ελλάδα και την οποία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική για να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος και για να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Δεξιά, μια εναλλακτική απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και μια εναλλακτική απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό. Την περιμένουμε γιατί θα είναι και ο δικός μας αξιόπιστος συνομιλητής» θα τονίσει.
Τα μηνύματα αυτά δεν στέλνονται μόνο εκτός αλλά και εντός ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος ανταποκρίθηκε από την αρχή θετικά στην πρόσκληση για την ανασυγκρότηση της παράταξης μιλώντας για την «Κεντροαριστερά της ευθύνης».Με αυτόν τον χαρακτηρισμό προσπαθεί να υπερβεί την κριτική που ασκείται από στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ ότι δεν γίνεται να συγκυβερνά με τη ΝΔ και ταυτόχρονα να επιχειρεί την επανένωση της Κεντροαριστεράς. Το επιχείρημα αυτό αξιοποιείται από έναν κύκλο στελεχών του ΠαΣοΚ που συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκά» και τα οποία είτε αντιμετωπίζουν ουδέτερα το εγχείρημα είτε ακόμη και εχθρικά. Μάλιστα ορισμένοι εξέφραζαν τη δυσφορία τους γιατί το ΠαΣοΚ έκανε κινητοποίηση για την εκδήλωση των «58» χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση και αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Συνομιλητές του κ.Γ. Παπανδρέου όμως διευκρινίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν βλέπει αρνητικά την πρωτοβουλία των «58», ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης με την οποία τον δένουν οικογενειακοί και ιστορικοί δεσμοί, αλλά δεν σκοπεύει να παρέμβει φοβούμενος ότι θα παρεξηγηθούν οι προθέσεις του. Ο ίδιος δεν θα παραστεί στην εκδήλωση στο Ακροπόλ, δεν αποκλείεται πάντως να παρευρεθούν στενοί συνεργάτες του. Στην εκδήλωση όμως θα παραστούν οι δύο άλλοι πρόεδροι του ΠαΣοΚ, ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος, πολλά μέλη της ΚΟ του ΠαΣοΚ - οι ευρωβουλευτές θα απουσιάζουν στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου - αλλά αναμένεται σημαντική ανεπίσημη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.
Στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, «μια υπόθεση», όπως είπε, «που αφορά τη δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα αλλά αφορά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Κάπα Research και GPO) δείχνουν ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ψηφοφόρων (46,6% και 68,2% αντιστοίχως) αντιμετωπίζει θετικά τη σύμπραξη ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων του χώρου στις ευρωεκλογές. Στη δημοσκόπηση της GPO (για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega) σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν αυτόν τον ενιαίο φορέα και στις εθνικές εκλογές. Πέραν της αναμενόμενης ικανοποίησης, ενεργοποιήθηκαν και άλλα αντανακλαστικά. Ο κ. Γ. Φλωρίδης ζήτησε να αυτοδιαλυθούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζει τη μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας των «58» σε κόμμα μέσω της επιστράτευσης πολιτικών προσώπων. «Να μας πουν ο Γιώργος και η Αννα αν θέλουν να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα εν όψει της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο. Αν αυτοδιαλυθεί το ΠαΣοΚ, ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί αυτό το εθνικής σημασίας θέμα;» ήρθε το καρφί από ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ.
Εκλεισε η οδός Ιπποκράτους - Ακούστηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα των Σουλτς και Σβόμποντα - Η πολιτική πλατφόρμα του νέου φορέα
Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Κεντροαριστεράς προκάλεσε έμφραγμα στο
κέντρο της Αθήνας. Η αίθουσα του Ακροπολ, τα θεωρεία, οι διάδρομοι, το
ελάχιστο εκατοστό του θεάτρου κατελήφθη από τον κόσμο. Εκτιμάται ότι την
παρακολούθησαν μέσα και έξω από το θέατρο πάνω από 2.000 άτομα.
Η οδός Ιπποκράτους έκλεισε για λίγη ώρα έξω από το θέατρο από τον κόσμο που προσπαθούσε άλλα ήταν αδύνατο να μπει μεσα.
Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση η κυρία Αθηνά Δρέττα πήρε το μικρόφωνο και παρακάλεσε τους ορθίους στα θεωρεία να κατεβούν κάτω γιατί υπήρχε κίνδυνος για την ευστάθεια του κτιρίου. Στις 7.30 ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν μπορούσε να μπει στην αίθουσα εξαιτίας της κοσμοσυρροής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε χωρίς εκείνον, που εισήλθε στην αίθουσα αθόρυβα. Νωρίτερα είχαν χειροκροτηθεί θερμότατα ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Γ. Καμίνης.
Η ατμόσφαιρα στο Ακροπολ παλλόταν από προσμονή και έναν ενθουσιασμό πρωτόγνωρο για πολιτική εκδήλωση.
Πολλοί θυμήθηκαν τη δεκαετία του 70 ενώ το κοινό συμμετείχε ενεργά σε μια αυθόρμητη ερασιτεχνική και ενθουσιώδη αυτοδιαχείριση του προγράμματος της εκδήλωσης. Καμιά σύγκριση με την κουρασμένη ατμόσφαιρα των τυπικών πολιτικών εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Μάρτιν Σουλτς και του Χάνες Σβόμποντα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Π. Αυγερινός, ο οποίος είπε ότι είναι μονόδρομος η ενιαία έκφραση του δημοκρατικού χώρου. Επίσης απάντησε στην κριτική ότι η ελληνική Ελιά είτε θα διαλύσει το ΠαΣοΚ είτε θα το σώσει στις εκλογές."Η πρωτοβουλία των 58 δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο. Είναι μια καθαρή πρόταση ενότητας και αναγέννησης του χώρου".Και πρόσθεσε ότι η αναγέννηση δεν σημαίνει παρθενογένεση ούτε επιπόλαια άλματα στο κενό, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ζητούν τη δημιουργία νέου κόμματος με αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
O κ. Ι. Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς, επισήμανε ότι οι δυνάμεις του χώρου θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση της χώρας. «Δεν χρειάζονται 3οι και 4οι πόλοι. Μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, αν όχι σήμερα αύριο στη βάση ενός διευρυμμένου πλαισίου συνεργασίας», τόνισε. Επίσης τάχθηκε κατά της διάλυσης των κομμάτων επειδή όπως είπε προέχει η κυβερνητική σταθερότητα.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ Γρ. Ψαριανός και Τ. Ρήγας.Ο κ. Ψαριανός, είπε: «Η πρωτοβουλία των 58 δεν αφορά όλες τις φυλές του ΠαΣοΚ, αφορά όλον τον ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να το λέμε κάθε μέρα καθαρά. Δεν πρόκειται για γάμο ούτε για σύμφωνο συμβίωσης αλλά για κοινή πορεία για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα».Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΠαΣοΚ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παράταξη να συνθλίβει ανάμεσα στη συντηρητική δεξιά και στη λαϊκίστικη Αριστερά», είπε. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται το ΠαΣοΚ ότι πάει να φτιάξει την Κεντροαριστερά συμμετέχοντας στην κυβέρνηση με τη ΝΔ, σημείωσε ότι «πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι δαγκώσαμε το μήλο. Εμείς προσερχόμαστε στον διάλογο με το κεφάλι ψηλά γιατί έχουμε σημαντική προσφορά στη χώρα αλλά και με αυτοσυνειδησία των λαθών μας που δεν θα επαναλάβουμε».
Κρίσιμο ορόσημο για την ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης είναι οι ευρωεκλογές, επισήμανε στην ομιλία του ο κ.Ι. Βούλγαρης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Ο κ. Βούλγαρης επισήμανε ότι ο "μικρός δικομματισμός", όπως τον χαρακτήρισε, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ "που υποστηρίζεται από ξένα κέντρα" κρατά καθηλωμένη τη χώρα στην πόλωση και στη μιζέρια των μικρών εμφυλίων. Σημείωσε ότι πρέπει "να τολμήσουμε να χαράξουμε διαχωριστική γραμμή ρήξης με το παλιό πολιτικό σύστημα, για να μην γεννηθεί το νέο γερασμένο".Η κοινωνία, μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι αναζητά κάτι, ότι μπορεί να γίνει τώρα, δεν θέλει την πόλωση, θέλει να επουλωθεί το χάσμα που δημιούργησε η κρίση, δεν θέλει τον μικρό δικομματισμό που μπορεί να εξελιχθεί σε φυτώριο διαφθοράς και οπορτουνισμού, δεν θέλει συγκολλήσεις, δεν θέλει αδιαφανείς διαδικασίες και προσωπικές στρατηγικές. " Εμείς δεν φτιάχνουμε νέο κόμμα, ούτε άλλη μια κεντροαριστερά - κυκλοφορούν πολλές τελευταία. Δεν πάμε για αρχηγοί. Δεν είμαστε Σημιτικοί, Βενιζελικοί, Κουβελικοι, Παπανδρεικοι. Είμαστε ενεργοί πολίτες. Θεωρούμε χρέος μας την ανασυγκρότηση της παράταξης", τόνισε. Ο κ. Βούλγαρης υπερασπίστηκε τη Μεταπολίτευση λέγοντας ότι ήταν μια εποχή κατακτήσεων και όχι για να ντρεπόμαστε. "Καμιά παράταξη δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη χώρα", είπε. Επίσης υπερασπίστηκε την Ευρώπη - "είναι μέρος της εθνικής μας ανασυγκρότησης, όχι όμως η Ευρώπη που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρονιά", σημείωσε. "Αν η Ευρώπη σταματήσει εδώ που βρίσκεται θα διαλυθεί και το ευρώ δεν θα επιβιώσει αν συνεχίσει να θεωρείται αναγκαίο κακό", πρόσθεσε. Επισήμανε ότι γνωρίζουν όλοι ότι είναι δυσμενείς οι συνθήκες για τον χώρο, και ότι πρέπει να πείσουν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες όχι σαν οργισμένοι πάριες αλλά ως υπεύθυνοι πολίτες, ως συνιδιοκτήτες της Ευρώπης και συνδιαμορφωτες του ευρωπαϊκού οράματος. "Προτιμάμε να βρούμε συναινετικά, το τονίζω, το σχήμα της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές, το οποίο θα επικροτηθεί από μαζικές διαδικασίες. Αυτά που μας ενώνουν στην κρίση είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να είσαι ο Νελσον Μαντέλα για να πουν ότι ήταν συμβιβαστικός χωρίς να κάνει συμβιβασμούς αλλά και εμείς δεν μπορεί να είμαστε τόσο μικροί ώστε να μην βλέπουμε έξω από το εγώ μας και το μαγαζί μας", τόνισε.
Κλείνοντας την ομιλία του, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς παρισταμένους ως πολιτική πλατφόρμα για τον κοινό φορέα o κ. Βούλγαρης επισήμανε με έμφαση ότι η ανασυγκρότηση της παράταξης απαιτεί ανοιχτές διαδικασίες, και όχι κατάπτυστες διαδικασίες διάσωσης προσώπων. "Ανάμεσα στα κόμματα και στους πελάτες υπάρχουν οι πολιτες.Μονο η κοινωνική δυναμική από τα κάτω θα αλλάξει τα πράγματα. Εμείς είμαστε εδώ για αυτό. Και ειρμέ για να μείνουμε", είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν οι: Τ. Γιαννίτσης, Ν. Αλιβιζάτος,Ν. Ροζάκης, Ι. Καλογήρου, Π. Κάψης, Γ. Παγουλάτος, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης,Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βερνίκος, Σωτη Τριανταφύλλου, Απ. Δοξιάδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Γραμματικάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Δερβένης, Κ. Σκανδαλίδης,Ι. Ιωαννίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Κ. Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Δημ. Λιτζέρης, Αντ. Λιάρος, Π. Ρήγας, Σ. Κεδίκογλου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Ατζελα Γκερέκου, Γ. Δρυς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Δ. Παπούλιας, Στ.Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Τ. Σιαμαντάς, Α. Παπαδόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Απ. Κακλαμάνης.
Η οδός Ιπποκράτους έκλεισε για λίγη ώρα έξω από το θέατρο από τον κόσμο που προσπαθούσε άλλα ήταν αδύνατο να μπει μεσα.
Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση η κυρία Αθηνά Δρέττα πήρε το μικρόφωνο και παρακάλεσε τους ορθίους στα θεωρεία να κατεβούν κάτω γιατί υπήρχε κίνδυνος για την ευστάθεια του κτιρίου. Στις 7.30 ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν μπορούσε να μπει στην αίθουσα εξαιτίας της κοσμοσυρροής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε χωρίς εκείνον, που εισήλθε στην αίθουσα αθόρυβα. Νωρίτερα είχαν χειροκροτηθεί θερμότατα ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Γ. Καμίνης.
Η ατμόσφαιρα στο Ακροπολ παλλόταν από προσμονή και έναν ενθουσιασμό πρωτόγνωρο για πολιτική εκδήλωση.
Πολλοί θυμήθηκαν τη δεκαετία του 70 ενώ το κοινό συμμετείχε ενεργά σε μια αυθόρμητη ερασιτεχνική και ενθουσιώδη αυτοδιαχείριση του προγράμματος της εκδήλωσης. Καμιά σύγκριση με την κουρασμένη ατμόσφαιρα των τυπικών πολιτικών εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Μάρτιν Σουλτς και του Χάνες Σβόμποντα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Π. Αυγερινός, ο οποίος είπε ότι είναι μονόδρομος η ενιαία έκφραση του δημοκρατικού χώρου. Επίσης απάντησε στην κριτική ότι η ελληνική Ελιά είτε θα διαλύσει το ΠαΣοΚ είτε θα το σώσει στις εκλογές."Η πρωτοβουλία των 58 δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο. Είναι μια καθαρή πρόταση ενότητας και αναγέννησης του χώρου".Και πρόσθεσε ότι η αναγέννηση δεν σημαίνει παρθενογένεση ούτε επιπόλαια άλματα στο κενό, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ζητούν τη δημιουργία νέου κόμματος με αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
O κ. Ι. Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς, επισήμανε ότι οι δυνάμεις του χώρου θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση της χώρας. «Δεν χρειάζονται 3οι και 4οι πόλοι. Μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, αν όχι σήμερα αύριο στη βάση ενός διευρυμμένου πλαισίου συνεργασίας», τόνισε. Επίσης τάχθηκε κατά της διάλυσης των κομμάτων επειδή όπως είπε προέχει η κυβερνητική σταθερότητα.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ Γρ. Ψαριανός και Τ. Ρήγας.Ο κ. Ψαριανός, είπε: «Η πρωτοβουλία των 58 δεν αφορά όλες τις φυλές του ΠαΣοΚ, αφορά όλον τον ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να το λέμε κάθε μέρα καθαρά. Δεν πρόκειται για γάμο ούτε για σύμφωνο συμβίωσης αλλά για κοινή πορεία για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα».Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΠαΣοΚ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παράταξη να συνθλίβει ανάμεσα στη συντηρητική δεξιά και στη λαϊκίστικη Αριστερά», είπε. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται το ΠαΣοΚ ότι πάει να φτιάξει την Κεντροαριστερά συμμετέχοντας στην κυβέρνηση με τη ΝΔ, σημείωσε ότι «πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι δαγκώσαμε το μήλο. Εμείς προσερχόμαστε στον διάλογο με το κεφάλι ψηλά γιατί έχουμε σημαντική προσφορά στη χώρα αλλά και με αυτοσυνειδησία των λαθών μας που δεν θα επαναλάβουμε».
Κρίσιμο ορόσημο για την ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης είναι οι ευρωεκλογές, επισήμανε στην ομιλία του ο κ.Ι. Βούλγαρης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Ο κ. Βούλγαρης επισήμανε ότι ο "μικρός δικομματισμός", όπως τον χαρακτήρισε, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ "που υποστηρίζεται από ξένα κέντρα" κρατά καθηλωμένη τη χώρα στην πόλωση και στη μιζέρια των μικρών εμφυλίων. Σημείωσε ότι πρέπει "να τολμήσουμε να χαράξουμε διαχωριστική γραμμή ρήξης με το παλιό πολιτικό σύστημα, για να μην γεννηθεί το νέο γερασμένο".Η κοινωνία, μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι αναζητά κάτι, ότι μπορεί να γίνει τώρα, δεν θέλει την πόλωση, θέλει να επουλωθεί το χάσμα που δημιούργησε η κρίση, δεν θέλει τον μικρό δικομματισμό που μπορεί να εξελιχθεί σε φυτώριο διαφθοράς και οπορτουνισμού, δεν θέλει συγκολλήσεις, δεν θέλει αδιαφανείς διαδικασίες και προσωπικές στρατηγικές. " Εμείς δεν φτιάχνουμε νέο κόμμα, ούτε άλλη μια κεντροαριστερά - κυκλοφορούν πολλές τελευταία. Δεν πάμε για αρχηγοί. Δεν είμαστε Σημιτικοί, Βενιζελικοί, Κουβελικοι, Παπανδρεικοι. Είμαστε ενεργοί πολίτες. Θεωρούμε χρέος μας την ανασυγκρότηση της παράταξης", τόνισε. Ο κ. Βούλγαρης υπερασπίστηκε τη Μεταπολίτευση λέγοντας ότι ήταν μια εποχή κατακτήσεων και όχι για να ντρεπόμαστε. "Καμιά παράταξη δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη χώρα", είπε. Επίσης υπερασπίστηκε την Ευρώπη - "είναι μέρος της εθνικής μας ανασυγκρότησης, όχι όμως η Ευρώπη που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρονιά", σημείωσε. "Αν η Ευρώπη σταματήσει εδώ που βρίσκεται θα διαλυθεί και το ευρώ δεν θα επιβιώσει αν συνεχίσει να θεωρείται αναγκαίο κακό", πρόσθεσε. Επισήμανε ότι γνωρίζουν όλοι ότι είναι δυσμενείς οι συνθήκες για τον χώρο, και ότι πρέπει να πείσουν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες όχι σαν οργισμένοι πάριες αλλά ως υπεύθυνοι πολίτες, ως συνιδιοκτήτες της Ευρώπης και συνδιαμορφωτες του ευρωπαϊκού οράματος. "Προτιμάμε να βρούμε συναινετικά, το τονίζω, το σχήμα της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές, το οποίο θα επικροτηθεί από μαζικές διαδικασίες. Αυτά που μας ενώνουν στην κρίση είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να είσαι ο Νελσον Μαντέλα για να πουν ότι ήταν συμβιβαστικός χωρίς να κάνει συμβιβασμούς αλλά και εμείς δεν μπορεί να είμαστε τόσο μικροί ώστε να μην βλέπουμε έξω από το εγώ μας και το μαγαζί μας", τόνισε.
Κλείνοντας την ομιλία του, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς παρισταμένους ως πολιτική πλατφόρμα για τον κοινό φορέα o κ. Βούλγαρης επισήμανε με έμφαση ότι η ανασυγκρότηση της παράταξης απαιτεί ανοιχτές διαδικασίες, και όχι κατάπτυστες διαδικασίες διάσωσης προσώπων. "Ανάμεσα στα κόμματα και στους πελάτες υπάρχουν οι πολιτες.Μονο η κοινωνική δυναμική από τα κάτω θα αλλάξει τα πράγματα. Εμείς είμαστε εδώ για αυτό. Και ειρμέ για να μείνουμε", είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν οι: Τ. Γιαννίτσης, Ν. Αλιβιζάτος,Ν. Ροζάκης, Ι. Καλογήρου, Π. Κάψης, Γ. Παγουλάτος, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης,Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βερνίκος, Σωτη Τριανταφύλλου, Απ. Δοξιάδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Γραμματικάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Δερβένης, Κ. Σκανδαλίδης,Ι. Ιωαννίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Κ. Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Δημ. Λιτζέρης, Αντ. Λιάρος, Π. Ρήγας, Σ. Κεδίκογλου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Ατζελα Γκερέκου, Γ. Δρυς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Δ. Παπούλιας, Στ.Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Τ. Σιαμαντάς, Α. Παπαδόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Απ. Κακλαμάνης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη σημερινή εκδήλωση της «Κίνησης των 58», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κεντροαριστερά, η μεγάλη
προοδευτική δημοκρατική παράταξη, έχει μία δυναμική, που κανείς δεν
μπορεί να την ανακόψει. Γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη
συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Γιατί αυτός ο
τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της
ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση
αυτή, τη στηρίζει πάρα πολύ καιρό, ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς
ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι,
κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, που
σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και
Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
‘Έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική
ευκαιρία τώρα, μία ευκαιρία διπλή: των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να
στηρίξουμε τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, τα πιο προοδευτικά και
δημιουργικά. Και έχουμε, φυσικά, και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι
μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού
Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια,
το ΠΑΣΟΚ.
Άρα στηρίζουμε την «Κίνηση των
58», στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους
καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το
παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως
δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών. Σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες
τις ενώσεις, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα πρωτοβάθμια
σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται καθαρά αυτή η
δυναμική.
Πρέπει να την εκφράσουμε».
Σούλτς: «Ενωθείτε και θα πετύχετε»
Βιντεοσκοπημένα μηνύματα στήριξης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μάρτιν Σουλτς και από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Χάνες Σβόμποντα θα ακουστούν στην εκδήλωση των «58» την Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο Ακροπόλ. Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη με θέμα «Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ι. Βούλγαρης και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους κκ. Π. Αυγερινό, Ι. Μπέζο, Πασχ. Αγανίδη και την κυρία Χαριτίνη Καρακωστάκη.Εκ μέρους των Κινήσεων (Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές, «Μπροστά!», Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β') που συμμετέχουν θα μιλήσει ο κ. Ι. Τούντας.
Το μήνυμα του κ. Σουλτς αναμένεται να προκαλέσει παρενέργειες στον ευρύτερο χώρο καθώς εκφράζει με καθαρό τρόπο το μήνυμα της ενότητας και αποστέλλεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, η ηγεσία της οποίας επιμένει να αρνείται τον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει τη σφραγίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο εγχείρημα των «58»: «Σας συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία σας να καλέσετε σε ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές» θα πει. Και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οπως γνωρίζετε, έχω στρατευθεί προσωπικά σε αυτόν τον αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε από κοινού όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις. Στον αγώνα αυτόν θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά, η οποία ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα με τεράστιο πολιτικό κόστος, να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχει ηγετικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, πιστέψτε με, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Στο ίδιο πνεύμα θα είναι και η τοποθέτηση του κ. Σβόμποντα, ο οποίος ως πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να εκφραστεί θερμά για τη «δημοκρατική συμμαχία» που γεννιέται στην Ελλάδα και την οποία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική για να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος και για να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Δεξιά, μια εναλλακτική απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και μια εναλλακτική απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό. Την περιμένουμε γιατί θα είναι και ο δικός μας αξιόπιστος συνομιλητής» θα τονίσει.
Τα μηνύματα αυτά δεν στέλνονται μόνο εκτός αλλά και εντός ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος ανταποκρίθηκε από την αρχή θετικά στην πρόσκληση για την ανασυγκρότηση της παράταξης μιλώντας για την «Κεντροαριστερά της ευθύνης».Με αυτόν τον χαρακτηρισμό προσπαθεί να υπερβεί την κριτική που ασκείται από στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ ότι δεν γίνεται να συγκυβερνά με τη ΝΔ και ταυτόχρονα να επιχειρεί την επανένωση της Κεντροαριστεράς. Το επιχείρημα αυτό αξιοποιείται από έναν κύκλο στελεχών του ΠαΣοΚ που συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκά» και τα οποία είτε αντιμετωπίζουν ουδέτερα το εγχείρημα είτε ακόμη και εχθρικά. Μάλιστα ορισμένοι εξέφραζαν τη δυσφορία τους γιατί το ΠαΣοΚ έκανε κινητοποίηση για την εκδήλωση των «58» χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση και αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Συνομιλητές του κ.Γ. Παπανδρέου όμως διευκρινίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν βλέπει αρνητικά την πρωτοβουλία των «58», ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης με την οποία τον δένουν οικογενειακοί και ιστορικοί δεσμοί, αλλά δεν σκοπεύει να παρέμβει φοβούμενος ότι θα παρεξηγηθούν οι προθέσεις του. Ο ίδιος δεν θα παραστεί στην εκδήλωση στο Ακροπόλ, δεν αποκλείεται πάντως να παρευρεθούν στενοί συνεργάτες του. Στην εκδήλωση όμως θα παραστούν οι δύο άλλοι πρόεδροι του ΠαΣοΚ, ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος, πολλά μέλη της ΚΟ του ΠαΣοΚ - οι ευρωβουλευτές θα απουσιάζουν στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου - αλλά αναμένεται σημαντική ανεπίσημη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.
Στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, «μια υπόθεση», όπως είπε, «που αφορά τη δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα αλλά αφορά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Κάπα Research και GPO) δείχνουν ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ψηφοφόρων (46,6% και 68,2% αντιστοίχως) αντιμετωπίζει θετικά τη σύμπραξη ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων του χώρου στις ευρωεκλογές. Στη δημοσκόπηση της GPO (για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega) σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν αυτόν τον ενιαίο φορέα και στις εθνικές εκλογές. Πέραν της αναμενόμενης ικανοποίησης, ενεργοποιήθηκαν και άλλα αντανακλαστικά. Ο κ. Γ. Φλωρίδης ζήτησε να αυτοδιαλυθούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζει τη μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας των «58» σε κόμμα μέσω της επιστράτευσης πολιτικών προσώπων. «Να μας πουν ο Γιώργος και η Αννα αν θέλουν να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα εν όψει της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο. Αν αυτοδιαλυθεί το ΠαΣοΚ, ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί αυτό το εθνικής σημασίας θέμα;» ήρθε το καρφί από ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ.
Σχόλια