Για την καριέρα του Τόμσεν είναι σημαντικό το ελληνικό πρόγραμμα να πετύχει.
Εδώ που τα λέμε για πολύ κόσμο (στο εξωτερικό) είναι σημαντικό το ελληνικό πρόγραμμα να πετύχει.
Απο την άλλη ο άνθρωπος έχει συναίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι στον αέρα , κυριολεκτικά, και γνωρίζει επίσης ότι αν πέσει, και έρθουν οι κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ θα κλάψουν μανούλες εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αν οι ΣΥΡΙΖαίοι κάνουν αυτά που λένε (και πως θα μπορούσαν να μην τα κάνουν) η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρώ, και απο εκεί και πέρα στην πραγματικότητα μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά , όπως λέμε τελευταία τις τραγωδίες εκείνες που κανείς δεν γνωρίζει πόσο άσχημο θα είναι το τέλος τους.
Προσπαθεί απομένως και εκείνος να κάνει αυτό που μπορεί, δεδομένων των συνθηκών, δεδομένου δηλαδή ότι οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα και η μόνη παραχώρηση που κάνουν είναι επικοινωνιακής φύσεως.
Είναι βεβαίως σαφές ότι (οι Γερμανοί) διαμήνυσαν στον Σαμαρά ότι οι κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό του πρόβλημα, όχι δικό τους, ότι δεν δικαιούται να τους χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα και να κόψει το λαιμό του.
Ακολουθώντας αυτό, και ο Τόμσεν, προσπαθεί να στηρίξει (βρίζοντας απο μέσα του) την κυβέρνηση , την οποία βέβαια και αυτός όπως όλοι θεωρούν αποκλειστικά υπέυθυνη για τα ελληνικά χάλια, μιλώντας για "όχι οριζόντια" αλλά στοχευμένα μέτρα, και άλλες τέτοιες τρίχες.
Μόνο σε μιά αποστροφή της συνέντευξής του ο Τόμσεν , αδυνατεί να συγκρατήσει , τα λόγια του και αυτά που πραγματικά σκέφτετα,ι λέγοντας επί λέξει.
«μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αυτή είναι η ξεφτίλα της ελληνικής κυβέρνησης (τουλάχιστον μέρος της) ανάγλυφη σε δυό γραμμές. Και αν μπορούσε ο άνθρωπος θα έλεγε κι άλλα...
Διαβάστε τα της συνέντευξης Τόμσεν.
Τόμσεν: Θα χρειαστούν νέα μέτρα | ||||||||||||
Η
Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, όχι
οριζόντια, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες
του πληθυσμού, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο
επικεφαλής του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την
Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συγκρίσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου... Θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 - 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Τόμσεν επιμένει στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα λέγοντας «μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης». Ακόμη επιμένει στην απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρεται διεξοδικά στην αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών υπογραμμίζοντας ότι πολλοί έχοντες εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει, και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα στήριξης όσων πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους. Αυτή είναι πολιτικά και τεχνικά μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος». Καλεί την ευρωζώνη να τιμήσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους λέγοντας: «Υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ |
Σχόλια
Επειδή μας τα έχετε πολύ ζαλίσει με το υπέροχο αυτό νόμισμα που λέγεται Ευρώ, να σας διαφωτίσω λίγο εσάς μάλλον τους νεώτερους που δεν ξέρετε από δραχμή. Με την δραχμή φτιάξαμε τα σπίτια μας, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας και τους δρόμους μας. Με την δραχμή μπορούσαμε και αποταμιεύαμε. Δεν μπορούσαμε βέβαια να βγάζουμε ελεύθερα χρήματα στο εξωτερικό όπως έγινε με το ευρώ, που οι λεφτάδες τα βγάλανε έξω, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο μπαταξίδικο είναι το ελληνικό κράτος που αυτοί κατήντησαν μπαταξίδικο. Στο σημείο που έφθασε η χώρα, η μόνη σωτήρια επιλογή που έχει είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και το ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αξιόγραφο και όχι χρεώγραφο και φυσικά η εξαφάνιση από προσώπου γής όλων αυτών των γελοίων και ξεπουλημένων και ανικάνων πολιτικών που μας το παίζουν "σωτήρες"