Αγωνία απο εδώ και πέρα για την κυβέρνηση σε κάθε ψηφοφορία. Δείτε μιά πρόχειρη χαρτογράφηση των "επικίνδυνων" βουλευτών.

 


....Κατ’ αρχήν υπάρχει ο Γιώργος Παπανδρέου και οι τουλάχιστον 10 βουλευτές οι οποίοι θα τον ακολουθούσαν σε περίπτωση που αποφάσιζε να διαφοροποιήσει τη στάση του έναντι της κυβερνήσεως και της υφιστάμενης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν επίσης τρεις βουλευτές (Σκανδαλίδης, Κουτσούκος, Κασσής) οι οποίοι εκμηστηρεύονται ότι δύσκολα θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Υπάρχει επίσης ο εξ Αιτωλοακαρναρίας Θάνος Μωραΐτης, όστις καταψήφισε μεν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δήλωσε ότι η ψήφος του είναι ψήφος ανοχής και όχι στήριξης της κυβερνήσεως.

Και στο κόμμα της Ν.Δ. υπάρχουν αγκάθια. Μπορεί ο Κ. Καραμανλής και οι βουλευτές που «ελέγχει» να μην είναι διατεθειμένοι να ρίξουν την κυβέρνηση, όμως ενδέχεται σε κάποια κρίσιμα νομοθετήματα, με τα οποία διαφωνούν, να μην παράσχουν με τόση ευκολία την ψήφο τους. Ανάλογη θα είναι, όπως λέγεται, και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη.
 

Απρόβλεπτος είναι και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Εχθές απουσίαζε από την ψηφοφορία. Η δικαιολογία ότι ήταν ασθενής δεν πείθει. Θα μπορούσε να έχει στείλει επιστολή με την οποίαν να δηλώνεται η στήριξή του στην κυβέρνηση. Δεν το έπραξε. Ίσως να είναι προάγγελος για κάποια μελλοντική του διαφοροποίηση. Ίσως να είναι «εκβιασμός» για να λάβει το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου για την Αθήνα. Πάντως σε περίπτωση που υλοποιήσει την απειλή του, ότι θα είναι υποψήφιος ακόμα κι αν δεν λάβει το χρίσμα, και διαγραφεί από τη Ν.Δ., η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιοριστεί κατά μία ακόμη ψήφο.

Και βέβαια υπάρχουν και πολλοί άλλοι, και στα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν, όπως έχουν διαβεβαιώσει Σαμαράς και Βενιζέλος, νέα μέτρα. Εξυπακούεται πως αν περάσει της τρόικας και έχουμε νέα μέτρα, δεν θα έχουμε κυβέρνηση. Ακόμα κι αν υπάρξουν βουλευτές από άλλα κόμματα (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ) να τα ψηφίσουν δεν θα υπάρχει κοινοβουλευτική δεδηλωμένη ή θα πρέπει αυτή να οριστεί εκ νέου είτε με συμμετοχή και άλλων στην κυβέρνηση είτε με ψήφο ανοχής. Στην περίπτωση αυτή όμως μπαίνουμε σε «αχαρτογράφητα ύδατα» που δεν ξέρεις που θα σε βγάλουν.



Από αυτή την άποψη ο Τσίπρας έχασε μεν την ψηφοφορία στη Βουλή, κέρδισε όμως να δημιουργηθεί κερκόπορτα στην κυβερνητική συνοχή. Όσοι βουλευτές διαφωνούν πραγματικά, και όχι για τα μάτια των τηλεθεατών και των ψηφοφόρων τους, στη λήψη νέων μέτρων, έχουν το άλλοθι για να τα καταψηφίσουν. Καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν το δικαίωμα να αρνηθούν ψήφο μελλοντικά, χωρίς να κατηγορηθούν, σε επιλογές όπως για παράδειγμα ο φόρος επί των ακινήτων.

Εφεξής, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να θέτει το δίλημμα «είτε ψηφίζετε είτε πέφτει η κυβέρνηση». Καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας απέδειξαν ότι δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση. Άρα, νέα μέτρα για να περάσουν είναι δύσκολο ή θα πρέπει να υποστούν πολλές τροποποιήσεις για να γίνουν αποδεκτά. Οι βουλευτές – που μέχρι τώρα ήταν απλά υποστυλώματα των αποφάσεων του Μαξίμου ή της διαβούλευσης των ηγεσιών των δύο κομμάτων- αποκτούν ρόλο.

Το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα απο άρθρο του Φελνίκου.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Σχόλια