«Ο Κόκκινος Κάβουρας». Ιστορίες κατασκοπείας. Γιατί οι Αμερικανοί άφησαν - ευχαρίστως - τον Μητσοτάκη να πέσει;

 Απόσπασμα απο το βιβλίο του Ανδρουλάκη «Ο Κόκκινος Κάβουρας». Μιλάει αρχιπράκτορας της CIA.

Δείτε το.


Γιατί έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

 «Είχαμε αποδεσμευτεί από τη δουλειά για τα δυτικά ΚΚ μετά την πτώση του Τείχους και εγώ, εν όψει της συνταξιοδότησής μου, πρόσφερα γενικές υπηρεσίες στη νοτιανατολική περιοχή της Μεσογείου στις μέρες του Πολέμου στον Κόλπο. Η NSA (National Security Agency) στέλνει ένα επείγον σήμα στο συμμαχικό πολεμικό επιτελείο κι αυτό σ’ εμάς για να δοθεί εντολή στην ελληνική αεροπορία να καταρρίψει πάραυτα ένα επιβατικό αεροπλάνο των λιβυκών αερογραμμών γεμάτο επιβάτες, το οποίο μεταφέρει πολύτιμο εξοπλισμό στο Ιράκ. Ο πρεσβευτής μας Σωτήρχος αργούσε να εντοπίσει μέσα στη νύχτα τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ι. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τελικά ανευρέθη να κάνει διακοπές στον Αγιο Ανδρέα, στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον ξυπνά και του αναγγέλλει ότι πρέπει να καταρριφθεί με πύραυλο το τάδε αεροπλάνο, σ’ αυτό το στίγμα, αύριο την τάδε ώρα. “Ρίξτε το χωρίς δεύτερη συζήτηση”. Ο Βαρβιτσιώτης προφανώς ήταν επιφυλακτικός, αρνητικός θα ’λεγα, και με τη σειρά του ξυπνά δύσκολα τον Μητσοτάκη -με διαρκή παρενόχληση της Μαρίκας- ο οποίος βέβαια έμεινε άφωνος, φοβηθήκαμε ότι κάτι έπαθε. Κατάλαβε πως, ό,τι κι αν κι έκανε, θα ήταν η πολιτική καταδίκη του. Αφού πέρασε το πρώτο σοκ, πέταξε έξυπνα τη χειροβομβίδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτός τελικά πήρε την ευθύνη τού “όχι” έναντι των ΗΠΑ, αλλά μπήκε μια ακόμη υποσημείωση στην blacklist μας για τον δυτικό και αμερικανόφιλο Κώστα Μητσοτάκη».



Δεν παίρνω βέβαια τοις μετρητοίς την πληροφόρησή του και τον ερωτώ:
«Εσείς τι πρόβλημα είχατε με τον Μητσοτάκη; Αλλωστε ήταν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου Μπους, του πατέρα, και τον κάλεσε και στο Ακρωτήρι στα Χανιά».
«Πρώτον, μας αιφνιδίασε με την είσοδο του ΚΚΕ στην κυβέρνηση δυο φορές. Εσπασε ένα ταμπού. Μην κοιτάτε που πέντε μήνες μετά έπεσε το Τείχος και το θέμα έχασε τη σημασία του. Αλλά οι μυστικές υπηρεσίες δεν ξεχνούν ποτέ - σε αντίθεση με τους πολιτικούς που παίζουν τα παιχνίδια τους. Δεύτερον, η υπόθεση Σερ­βίας-Μιλόσεβιτς σ’ όλες τις διαστάσεις, γνωστές και άγνωστες. Τρίτον, η κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ με το δικό του παρακύκλωμα, ερήμην του υπουργείου Αμυνας. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να διακόψουμε τη λειτουργία του δικτύου του έπειτα από συνεχείς διαρροές απορρήτων εγγράφων μας. Υπήρξε, εννοείται, και σχετικό κάρφωμα από μερικές ελληνικές πηγές που βοήθησε την έρευνά μας. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια από το FBI για να εντοπίσει τον διπλό ρόλο του Ελληνοαμερικανού υπαλλήλου της πρεσβείας μας στην Αθήνα Στίβεν Λάλας και τις τακτικές επαφές του με τον “σύνδεσμο” ταγματάρχη Αναξαγόρα Σπιτά, προϊστάμενο της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ, κρητικής καταγωγής, έμπιστο του περιβάλλοντος Μητσοτάκη. Οπως καταλαβαίνεις, οι ελληνικές υπηρεσίες είναι σουρωτήρι, ειδικά προς τη δική μας πλευρά. Τότε απουσίαζε ο Σωτήρχος και το διάβημα στον Βαρβιτσιώτη, τον υπουργό Αμυνας, το έκανε ο επιτετραμμένος μας, ο οποίος απείλησε ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί casus belli στις σχέσεις των δυο χωρών και ότι θα υπάρξουν άμεσες διπλωματικές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.



Ο υπουργός Αμυνας ναι μεν ήταν αμέτοχος στην υπόθεση Λάλας, αλλά αποκλείαμε να μην έχει πάρει μυρωδιά τις κινήσεις Μητσοτάκη. Κι όμως ο Βαρβιτσιώτης, με την ασφάλεια που ένιωθε ένας παλιός δεξιός, φίλος των ΗΠΑ, επιχείρησε να μας εκβιάσει με ωμό τρόπο: Αν θέσετε θέμα casus belli, θα καλέσω σε μια ώρα τους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους και θα παρουσιάσω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι παρακολουθείτε τις τηλεφωνικές και άλλες επικοινωνίες του γραφείου μου και του Γενικού Επιτελείου στο   Πεντάγωνο».




«Μπλόφαρε ή...»
«Ετσι κι αλλιώς, εμείς παρακολουθούσαμε. Η NSA και το πρόγραμμα ECHELON είχε βασιστεί στην εθελούσια αποδοχή του δόγματος “περιορισμένης εμπιστοσύνης” μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ. Μερικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ κι η Βρετανία, να προσθέσω και το Ισραήλ, είναι πιο ίσες από τις άλλες. Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ισχυρίστηκε προς την αμερικανική πλευρά ότι αγνοούσε παντελώς την υπόθεση Λάλας και ότι την είχε θεωρήσει άνευ σημασίας ενέργεια ρουτίνας των μυστικών υπηρεσιών. Πάντως κι ο εκβιασμός Βαρβιτσιώτη καταγράφηκε εις βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η τύχη της, κατά κάποιον τρόπο, είχε προδιαγραφεί. Αλλοι βέβαια την έριξαν, ωστόσο εμείς δεν θα κουνούσαμε ούτε το δαχτυλάκι μας για να τη σώσουμε. Ο υπεραισιόδοξος Μητσοτάκης, ο φίλος της οικογένειας Μπους, είχε ψευδαισθήσεις ότι θα μας τρόμαζε η επιστροφή Παπανδρέου κι ένιωθε ασφαλής. Καρφάκι δεν μας καιγόταν».
πηγή

Σχόλια