Απίστευτο (αλλά ανεπιβεβαίωτο): Πρώτο βραβείο μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας απονέμει η Κομισιόν σε Σαμαρά-Στουρνάρα για το έργο τους "Προυπολογισμός 2014"

 


Οταν στην Ευρώπη πήραν το νέο συγγραφικό δημιούργημα του διδύμου των επιτυχιών Σαμαρά - Στουρνάρα, με τίτλο "Προυπολογισμός 2014" δεν μπορούσαν να το πιστέψουν.

Εκπληκτοι οι κομισάριοι συγκάλεσαν αμέσως έκτακτη σύσκεψη.

Εκεί - σύμφωνα με πληροφορίες - έγινε εντονότατη συζήτηση με θέμα "τι να κάνουμε με αυτό".

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η Κομισιόν δεν ασχολείται με λογοτεχνικά θέματα όμως θεώρησαν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να κάνουν μιά εξαίρεση δεδομένου ότι είχαν μπροστά τους πιθανότατα "ένα απο τα κλασσικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας"

Στην αρχή έγινε μιά κατ' αρχήν τεχνική συζήτηση με στόχο να καταταγεί το βιβλίο σέ κάποια κατηγορία.

Σίγουρα ήταν μυθιστόρημα αλλά τί?

Οι Κομισάριοι χωρίστηκαν, διχάστηκαν στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δύο ισχυρές απόψεις.

Σύμφωνα με τους μισούς το βιβλίο ήταν "κλασσικό χιούμορ". Κατ' αυτούς το χιούμορ ήδη ξεκινάει απο τον τίτλο του έργου ο οποίος παραπέμπει σε κάτι σοβαρό, τεχνοκρατικό, βαρετό εν τέλει ανάγνωσμα.

Ομως, γρήγορα ο αναγνώστης εισάγεται σε έναν κόσμο ανατροπών και ξεκαρδιστικά συγκρουσιακό με την πραγματικότητα κείμενο όπου το γέλιο "αναδύεται αβίαστα και χωρίς πίεση" και μάλιστα πρόκειται - πράμα σπανιο για λογοτεχνία - για γέλιο "μέχρι δακρύων".

Ειδικά το κομμάτι με το κονδύλι απο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής προκάλεσε "τόσους και τέτοιας έντασης γέλωτες" στους επίσημους Κομισάριους που κάποιοι απο αυτούς χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια.

Οι άλλοι μισοί κομισάριοι όμως είδαν στο έργο τών Σαμαρά - Στουρνάρα μιά μετάβαση "σε έναν ανύπαρκτο, φανταστικό κόσμο" και μάλιστα οι συγγραφείς φαντάστηκαν "ένα ανύπαρκτο κράτος " όπου οι υπηρεσίες δήθεν λειτουργούν κλπ.

Κάνοντας τη σύνδεση με τη συγκεκριμένη χ'ωρα μεταφέρεται κανείς στη σφαίρα του φανταστικού της επιστημονικής φαντασίας "εν τέλει".

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συζήτηση υπήρξε εντονότατη αλλα τελικά επικράτησε η δεύτερη άποψη.

Το βραβείο θα απονομηθεί στη διάρκεια σεμνής τελετής στις ΒΡυξέλλες.




ΥΓ Το παραπάνω κείμενο είναι χιούμορ, δηλαδή φανταστικό, είναι ψέματα , δεν ισχύει. Απλό είναι, είναι ψεύτικο.

Σχόλια