NSA προς Ευρώπη: Ναι, σας παρακολουθούμε αλλά το κάνουμε για το καλό σας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ * «ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ»



 «Αν ήξεραν τι βρίσκουμε, οι Γάλλοι θα άνοιγαν σαμπάνιες» 
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

«Αν ήξεραν περί τίνος επρόκειτο, οι Γάλλοι θα έπρεπε να χειροκροτούν και να ανοίγουν σαμπάνιες», δήλωσε ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεραμυνόμενος των προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) στην Ευρώπη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι αποκαλύψεις που έκανε ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι οι «σοβαρότερες» στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, ωστόσο, θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις είναι αποσπασματικές και δεν αναδεικνύουν το όφελος που έχει η Ε.Ε. από την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων.


Την αμερικανική επικοινωνιακή αντεπίθεση ξεκίνησε με συνέντευξη στο CNN ο Μάικ Ρότζερς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «μεγάλο μέρος της δημόσιας πληροφόρησης για τις παρακολουθήσεις είναι σε λάθος κατεύθυνση» αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες συμμαχικών κυβερνήσεων μετά τις αποκαλύψεις που έκανε φέτος για την έκτασή τους και τη φύση τους ο πρώην σύμβουλος της NSA των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν. «Βλέπουν τρία ή τέσσερα κομμάτια ενός παζλ χιλίων κομματιών και προσπαθούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN. Στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε απλώς ένα χαρτί που έγραφε «Γαλλία», είπε ο Ρότζερς, και αυτό «ξεκίνησε μια πελώρια συζήτηση σχετικά με το ότι οι Αμερικανοί συλλέγουν στοιχεία για τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία τις οποίες κάνουν Γάλλοι πολίτες». Αυτό «είναι 100% λάθος», υποστήριξε, διότι αυτό στο οποίο αναφερόταν το έγγραφο αποτελούσε μέρος ενός προγράμματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δεν σχετίζεται με τους Γάλλους. Ο Ρότζερς επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αυτές οι οποίες δεν ελέγχουν επαρκώς τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, ενώ υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν εκπλήσσουν κανέναν στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά ίσως τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.


«Τους σώσαμε»

Για τον Πίτερ Κινγκ, πρόεδρο της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή πληροφοριών, «ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να ζητά συγγνώμη, να σταματήσει να αμύνεται». «Η πραγματικότητα είναι πως η NSA έχει σώσει χιλιάδες ζωές, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά επίσης στη Γαλλία και στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Οι Γάλλοι είναι από αυτούς που μιλούν· το γεγονός είναι όμως ότι έχουν κάνει επιχειρήσεις κατασκοπίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο της κυβέρνησής τους όσο και της βιομηχανίας τους. Οσο για τη Γερμανία, εκεί άρχισε η συνωμοσία του Αμβούργου, που οδήγησε στην 11η Σεπτεμβρίου. Είχαν συνδιαλλαγές με το Ιράν και το Ιράκ, με τη Βόρεια Κορέα. Επομένως δεν το κάνουμε αυτό επειδή έχει πλάκα», συνέχισε ο Κινγκ. «Πρόκειται για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που βοηθούν εμάς αλλά επίσης βοηθούν και τους Ευρωπαίους».
«Μας κατασκοπεύετε και μας κλέβετε», διαμαρτύρεται ο Ισπανός, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη
 «Μας κατασκοπεύετε και μας κλέβετε», διαμαρτύρεται ο Ισπανός, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη


Ο πρώην υποδιευθυντής της CIA Μάικ Μόρελ χαρακτήρισε τις διαρροές από τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν ως «τις σοβαρότερες» στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ο πρώην υποδιευθυντής της CIA υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη σοβαρότερη διαρροή, για τη σοβαρότερη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».


Για τον Μόρελ, η σοβαρότερη αποκάλυψη είναι αυτή που αφορά το λεπτομερή προϋπολογισμό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το λεγόμενο «μαύρο προϋπολογισμό». Με τα στοιχεία αυτά οι αντίπαλοι των ΗΠΑ «μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αντικατασκοπία στους τομείς όπου σημειώνουμε επιτυχίες και να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τους τομείς στους οποίους δεν έχουμε καμιά επιτυχία». «Αυτό που έκανε ο Σνόουντεν είναι να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους Αμερικανούς, καθώς οι τρομοκράτες μαθαίνουν πολλά λόγω των διαρροών αυτών και θα είναι πιο προσεκτικοί».
πηγή

Σχόλια