Dijsselbloem: Κάντε επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, φτιάξτε φορολογικό μηχανισμό, τηρήστε επιτέλους τις δεσμεύσεις σας και εδώ είμαστε. Αλλιώς...

Dijsselbloem:Από Δεκέμβρη λύσεις για Ελλάδα 



Δεκέμβριο ή Γενάρη οι αποφάσεις για τα κενά του υφιστάμενου προγράμματος. Αργότερα χρέος και 3ο πακέτο. «Νωρίς να μιλήσουμε για νέα μέτρα». Αιχμές προς Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικα και σπόντες σε Ασμουνσεν. Δηλώσεις Γ. Στουρνάρα.

Η Ελλάδα οδεύει για πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων προχωρούν, τόνισε ο J. Dijsselbloem, αλλά επανέλαβε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στο φορολογικό μηχανισμό.

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και ο Ολι Ρεν αρνήθηκαν να απαντήσουν για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και το κατά πόσο θα χρειαστεί να πάρει η Ελλάδα νέα μέτρα, παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα.

Ο Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι στη συνεδρίαση του οργάνου το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα συζητηθεί το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του υφιστάμενου προγράμματος. Πιθανές ανάγκες για μετά το 2014 θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά και πάντα υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση του Νοεμβρίου να προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης του χρέους.

Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι φαίνεται να υπάρχει συνεχή καθυστέρηση για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι στην ατζέντα το Δεκέμβριο, αλλά οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πρόοδο της αξιολόγησης από την τρόικα.

Αναφορικά με το χρέος, o κ. Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέληση στην Ευρώπη για κούρεμα και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. «Το κούρεμα δεν είναι μια από τις λύσεις». Δεν απάντησε, πάντως, για το θέμα του roll over ομολόγων. Τη συγκεκριμένη επιλογή, τουλάχιστον για το ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ έχει αποκλείσει τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Γ. Ασμουνσεν.

«Περιμένουμε την τρόικα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό και το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2014 ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι είναι πολύ νωρίς να απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τελείωσε η αξιολόγηση. «Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα, υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα» είπε, ενώ σημείωσε ότι του προκάλεσαν έκπληξη ορισμένα μεγέθη που άκουσε πριν το Eurogroup, αποστροφή που προφανώς αφορούσε τις δηλώσεις Ασμουνσεν που προηγήθηκαν.

Σε νέα ερώτηση για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και αν ο κ. Ασμουνσεν ξέρει περισσότερα απάντησε «ίσως» και επανέλαβε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν.

Την ίδια θέση κράτησε και ο Ολι Ρεν, ο οποίος για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα. Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα, είπε. Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από την Αθήνα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο και η Ελλάδα μπορεί να πάρει σύντομα το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύψει τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με αυτή (κινητικότητα, αμυντικές βιομηχανίες-Λάρκο, ΕΥΔΑΠ και κώδικας δικηγόρων).

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014

Σε πλήρη άρνηση της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού το 2014 προχώρησε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει δημοσιονομικό κενό. Όλοι το παραδέχονται κι αυτό είπε ο Ο. Ρεν μέσα στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκμηδενίσει τόσο το πρωτογενές της έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τα "milestones" για τη δόση του ενός δισ την οποία ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα».

Είπε επίσης ότι επιθυμεί λύση και για το χρηματοδοτικό κενό με βάση κατευθύνσεις που όπως υποστηρίζει δόθηκαν σήμερα από το Γιούρογκρουπ και μετά από μελέτη του θέματος στο EWG: «Θέλουμε απόφαση πριν το τέλος του Δεκέμβρη».

Ο Γ.Στουρνάρας υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό στα 10,8 δισ. για τα επόμενα 2 χρόνια και στα 5 δισ. για το β΄ εξάμηνο του 2014.

Είπε μάλιστα ότι το κενό πρέπει να κλείσει χωρίς τρίτο πρόγραμμα εντός του προγράμματος και μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως η ανακύκλωση διάφορων ομολόγων που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες ή κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

Βελτίωση προοπτικών για Ισπανία και Ιρλανδία

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επισήμανε ότι οι προοπτικές για τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και ότι η συζήτηση για έξοδο των δύο χωρών από το μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

"Τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο. Και στις δύο χώρες οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί. Έχει υλοποιηθεί μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχουν πραγματοποιηθεί προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής" ανέφερε.

"Θα συζητήσουμε τις στρατηγικές εξόδου στις επόμενες συναντήσεις το Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένου του αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να διευκολυνθεί η μετάβαση και έχουμε αμοιβαίο συμφέρον να καταστήσουμε την πρόσβαση στις αγορές όσο βιώσιμη και επιτυχημένη γίνεται" τόνισε.

"Η Πορτογαλία θα πλησιάσει στην έξοδο του προγράμματος στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, η οικονομία εξισορροπείται. Παραμένουν ωστόσο σημαντικές προκλήσεις όπως η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και του νομικού συστήματος και η αύξηση της εξαγωγικής βάσης της Πορτογαλίας” σημείωσε ο κ. Dijsselbloem.

"Το Eurogroup θα συζητήσει την στρατηγική εξόδου για την Πορτογαλία το πρώτο τρίμηνο του 2014" υπογράμμισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός εφαρμογής των μέτρων.
πηγή

Σχόλια