Κομισιόν και ΔΝΤ συμφωνούν με τη μετακύλιση ομολόγων. Η ΕΚΤ την απορρίπτει και ζητάει νέο πρόγραμμα και ...νέα μέτρα.





Αλαλούμ στην τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό 


Απορρίπτει η ΕΚΤ ελληνικό σχέδιο, με το οποίο συμφωνούν Κομισιόν και ΔΝΤ. Κρίσιμες συναντήσεις Βίζερ στην Αθήνα. Αλληλεγγύη ζήτησε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «επιλύουμε τα οικονομικά μας προβλήματα και αποτρέπουμε την ανάδυση των εξτρεμιστών και των λαϊκιστών».
 Του απεσταλμένου μας στο Λουξεμβούργο, Νίκου Χρυσολωρά

Διχασμένη, μέχρι σημείου ανοικτής σύγκρουσης, είναι η τρόικα, ως προς τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, η Κομισιόν φέρεται να είναι ανοικτή -αν όχι και θετικά διακείμενη- στην πρόταση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το χρηματοδοτικό κενό του 2014, μέσω της αναχρηματοδότησης (μετακύλισης) ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες της χώρας μας και λήγουν την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ομόλογα που είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών (νόμος Αλογοσκούφη). Οπως είχε αποκαλύψει την Κυριακή η «Κ», το σχετικό σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στους εταίρους μας και εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης να αποφύγει ένα νέο δάνειο (και άρα νέο Μνημόνιο) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Ανακεφαλαιοποίηση


Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται -και μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο- στην εισήγηση αυτή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν η Ελλάδα μετακυλίσει αυτές τις λήξεις ομολόγων, τότε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, δύο ελληνικών τραπεζών θα πέσει κάτω από το 9%, όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπό αυτήν την έννοια, υποστηρίζει η Φρανκφούρτη, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού διά της μετακύλισης είναι «δώρον άδωρον», αφού θα δημιουργήσει νέες ανάγκες. «Οι τράπεζες έχουν γράψει αυτά τα χρήματα στα βιβλία τους και αν δεν τα πληρωθούν, τότε θα έχουν πρόβλημα», τόνισε αξιόπιστος συνομιλητής της «Κ», με γνώση των σχετικών συζητήσεων. Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι σε περίπτωση που οι ανησυχίες της Φρανκφούρτης δεν γίνουν σεβαστές, τότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει ενδεχομένως να «τραβήξει την πρίζα» στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) από τις «μη επαρκώς κεφαλαιοποιημένες» ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ο ELA είναι η έσχατη άμυνα για την αδιάλειπτη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, σε περιόδους κρίσης. Η απειλή αναστολής αυτής της δυνατότητας από την ΕΚΤ ήταν μάλιστα και ο λόγος που η Κύπρος ενέδωσε στις πιέσεις να κλείσει τη Λαϊκή Τράπεζα και να συναινέσει σε «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων. Μολονότι δεν είναι σαφές αν οι υπαινιγμοί της Φρανκφούρτης ότι θα χρησιμοποιήσει το «πυρηνικό της όπλο» αποτελούν «μπλόφα», το βέβαιο είναι πως το μήνυμα που διαμείβεται και προς την ελληνική πλευρά και προς τις Βρυξέλλες, είναι σαφές: «αφήστε ήσυχες τις τράπεζες». Ερωτώμενος από την «Κ» να σχολιάσει τη στάση της ΕΚΤ, κοινοτικός αρμόδιος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η Κομισιόν είναι μεν πρόθυμη να συζητήσει την ελληνική πρόταση, αλλά καμία λύση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της Φρανκφούρτης.

ANFAs

Σημειώνεται άλλωστε ότι η ΕΚΤ αντιτίθεται και στην προοπτική μετακύλισης και των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (χαρτοφυλάκιο ANFAs), καθώς, όπως δήλωσε προχθές στο Λουξεμβούργο το μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου, Γ. Ασμουσεν, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «απευθείας χρηματοδότηση κράτους-μέλους της Ευρωζώνης από το Ευρωσύστημα» και απαγορεύεται ρητά από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. «Το Βερολίνο πιέζει εκ του ασφαλούς να γίνει η μετακύλιση, επειδή δεν έχει ANFAs η Bundesbank, αλλά οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης», λένε στην ΕΚΤ. Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Φρανκφούρτης, όπως διεφάνη και από τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για τον κ. Ασμουσεν, προχθές, στο Λουξεμβούργο.

Χρηματοδότηση

Τούτων δοθέντων, πάντως, και με δεδομένο ότι οι λήξεις ομολόγων που κατέχουν τράπεζες (ελληνικές και κεντρικές της Ευρωζώνης) είναι εκ των βασικών λόγων που η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, η στάση της ΕΚΤ οδηγεί τη χώρα μας ουσιαστικά σε τρίτο Πρόγραμμα. Ωστόσο, η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διεφάνη από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά το πέρας του προχθεσινού Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από τους εταίρους της «ισοδύναμα» μέτρα της μετακύλισης και ότι στόχος είναι να μη συναφθεί νέο Πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει μόνο μία προσωρινή λύση, με χρήση των αδιάθετων κονδυλίων του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μόνο για «να βγει το 2014». Σε κάθε περίπτωση όμως, μία τέτοια διευθέτηση απλώς θα ανέβαλε το «αναπόφευκτο», σύμφωνα με την επικρατούσα στη Φρανφκούρτη άποψη, νέο δάνειο.
πηγή

Σχόλια