Εμβολιασμός από αέρα των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας
Η επιχείρηση με τα εμβόλια-δολώματα θα αρχίσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς
Επιστολή σε περιφερειάρχες περιοχών όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της λύσσας απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και τους ενημερώνει ότι από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 ξεκινά η πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας με ρίψη από αέρος εμβολιακών δολωμάτων για την ανοσοποίηση των αλεπούδων που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού της λύσσας στη χώρα μας.
Ο συντονισμός και η ευθύνη της εκτέλεσης του έργου ανατίθεται στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς και στη συνέχεια οι ρίψεις των δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 περιφερειακές ενότητες: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Πρέβεζα, Άρτα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Καβάλα (εκτός νήσου Θάσου), Ευρυτανία, τμήμα της ΠΕ Φθιώτιδας, Μαγνησία (πλην των νήσων Σποράδων) και σε τμήμα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
«Ξεκινούμε άμεσα μια σημαντική επιχείρηση προληπτικού εμβολιασμού της κόκκινης αλεπούς που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου και επιπλέον, προωθούμε καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών. Με τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις μας είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της λύσσας και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων στη χώρα μας» δήλωσε σχετικά ο κ. Χαρακόπουλος.
Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2013. Στη συνέχεια και για όσο χρονικό διάστημα απομονώνονται κρούσματα της λύσσας, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εμβολιακές εκστρατείες τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο).
Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα από το 1987 ως και τον Οκτώβριο του 2012 ήταν ελεύθερη λύσσας. Στις 19 Οκτωβρίου 2012 απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο (κόκκινη αλεπού) στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 29 κρούσματα λύσσας σε ζώα (25 σε κόκκινες αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα).
Το ΥπΑΑΤ έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων (ένα γενικό και ένα για τα παιδιά) και αφισών (για τα σχολεία και για τους κυνηγούς).
πηγή
Σχόλια