Ασμουσεν: Είναι θέμα των ελληνικών αρχών να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο. Δεν θα κλείσει το «κενό» η ΕΚΤ.

Άσμουσεν: Δεν μπορεί να κλείσει το «κενό» η ΕΚΤ 



Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει διακοπεί και είναι πρωτεύουσας σημασίας να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Γ. Άσμουσεν. Στα 5-6 δισ. υπολογίζεται το χρηματοδοτικό κενό. Δεν θα καλυφθεί με roll over από ΕΚΤ. Τις επόμενες εβδομάδες αποφάσεις λέει ο Ρεν.

Oι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα, δήλωσε κατά την άφιξη του στο Eurogroup o Γ. Άσμουσεν, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικό κενό 5 με 6 δισ. ευρώ.

"Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα απόψε και δύο ζητήματα είναι πιστεύω σημαντικά" ανέφερε ο κ. Άσμουσεν.

"Το πρώτο είναι πως η αποστολή στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει διακοπεί και είναι θέμα των ελληνικών αρχών να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και είναι πρωτεύουσας σημασίας να κλείσουν το σημαντικό χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει τον επόμενο χρόνο" σημείωσε ο κ. Άσμουσεν.

"Και δεύτερον το Eurogroup θα έχει μια γρήγορη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος προγράμματος. Δεν πρόκειται για κάποιο νέο πρόγραμμα, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους. Το χρηματοδοτικό κενό είναι περίπου στα πέντε με έξι δισ. ευρώ. Εξαρτάται από το μέγεθος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων ή οτιδήποτε  που αντιστοιχεί σε νομισματική χρηματοδότηση" τόνισε. "Αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για το ευρωσύστημα" τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει αποφάσεις σήμερα.

Σημειώνεται ότι στις 4 Οκτωβρίου ο Μάριο Ντράγκι είχε υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει roll over στο ελληνικό χρέος γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ρεν: Αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα

Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο- όταν διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα- θα εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και τόνισε ότι θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένουν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
πηγή


Σχόλια