ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και άλλες χώρες κάνουν (παράνομα) κατασκοπία ο ένας στον άλλο.

Η Διεθνής της ψηφιακής κατασκοπείας 



ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και άλλες χώρες παρακολουθούν παράνομα εαυτούς και αλλήλους, κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς, επιχειρήσεις και εκατομμύρια ιδιώτες

Πόση εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε κάποιον που κρυφακούει νυχθημερόν εκατομμύρια επικοινωνίες πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών και πολιτών σε σύμμαχες χώρες; Πόσο φίλη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, για να μιλήσουμε μόνο για την Ευρώπη, μπορεί να θεωρείται η Αμερική μετά τις αποκαλύψεις για όλες αυτές τις υποκλοπές που φτάνουν ακόμη και στο κινητό της Ανγκελα Μέρκελ; Αλλά και πόση διπροσωπία κρύβουν το σοκ και η αγανάκτηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου που όλως αιφνιδίως έμαθαν από τον «Monde» και το «Spiegel» για την κολοσσιαία επιχείρηση που έχει στήσει εις βάρος τους η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ; Διότι οι μεγάλοι της ΕΕ έχουν κι αυτοί άκρως φιλοπερίεργες μυστικές υπηρεσίες που, όταν δεν συνεργάζονται απευθείας, επιδίδονται με τον ίδιο ενθουσιασμό και με πολύ παρόμοια μέσα σε τέτοιας κλίμακας ψηφιακή κατασκοπεία. Κοινώς, είμαστε όλοι έρμαια των «Μεγάλων Αδελφών» που συγκροτούν μια λυκοφιλία βουτηγμένη στην υποκρισία.



«Πρώτον, οι ΗΠΑ κάνουν κατασκοπεία. Δεύτερον, η 4η τροπολογία του Συντάγματός μας (σ.σ.: που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών) δεν είναι διεθνής συνθήκη. Δεν μας δεσμεύει για πολίτες άλλων χωρών. Και, τρίτον, εσείς οι Ευρωπαίοι καλά θα κάνετε να ψάξετε τι κάνουν οι δικοί σας...». Τάδε έφη Μάικλ Χέιντεν, πρώην επικεφαλής της NSA και της CIA.

Ο άνθρωπος είπε κάτι γνωστό τοις πάσι. Αλλά φαίνεται ότι δεν το ήξερε ο Φρανσουά Ολάντ. Γι' αυτό όταν διάβασε στον «Monde» ότι η NSA κατέγραψε 70,3 εκατ. τηλεφωνικά δεδομένα γάλλων πολιτών σε διάστημα μόλις 30 ημερών (10 Δεκεμβρίου 2012 - 8 Ιανουαρίου 2013) συγκλονίστηκε. Και ζήτησε εσπευσμένως εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.

Μόνο που δύο 24ωρα αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, η γαλλική εφημερίδα έριξε τη δεύτερη βόμβα αποκαλύπτοντας τι κάνουν οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες στους πολίτες της πατρίδας.

«Η Υπηρεσία Αντικατασκοπίας (DGSE) υποκλέπτει σήματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα στη Γαλλία και μεταξύ της Γαλλίας και άλλων χωρών, το σύνολο των e-mail, των SMS και τη δραστηριότητα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter... Αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων γάλλων πολιτών σε έναν υπερ-υπολογιστή στα υπόγεια του αρχηγείου της... Είναι μια παράνομη δραστηριότητα πολύ παρόμοια με αυτήν της NSA» γράφει ο «Monde».

Πιο καθαρά μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. «Αυτό που μας συγκλόνισε είναι το εύρος των παρακολουθήσεων... Ας είμαστε ειλικρινείς, και εμείς κατασκοπεύουμε. Οι πάντες ακούνε τους πάντες. Αλλά δεν έχουμε τα ίδια μέσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό μας προκαλεί φθόνο» είπε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Στη Γερμανία; Εκεί και αν αλώνιζε η NSA. Σύμφωνα με το «Spiegel», παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας.

Σε μια χώρα όπου τα εγκλήματα της Γκεστάπο και της Στάζι ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, το σκάνδαλο προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή. Η ίδια η καγκελάριος ρώτησε θυμωμένη αυτή την εβδομάδα τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αν έχουν βάλει «κοριό» και στο δικό της τηλέφωνο. Αλλά μήπως και η οργή της δεν είναι υποκριτική, για τα «μάτια του κόσμου» και των ψηφοφόρων; Γιατί το «Spiegel» επανήλθε ξεσκεπάζοντας αυτή τη φορά τη στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας (BND και BfV) και των ΗΠΑ. Γράφει ότι η BND όχι απλώς γνώριζε αλλά είχε άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων για να «στηρίζει την NSA στην καταδίωξη στόχων τρομοκρατίας». Επειτα είναι και η αποκάλυψη της κρυφής συνεργασίας της BND με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο πρόγραμμα HiROS για τη δημιουργία κατασκοπευτικών δορυφόρων πολύ υψηλής ευκρίνειας.

Για τη Βρετανία δεν το συζητάμε. H GCHQ όχι μόνο συνεργάζεται αλλά χρηματοδοτείται με εκατ. δολάρια από την NSA τα τελευταία τρία χρόνια. Το βαθύ λαρύγγι όλων των διαρροών, ο πρώην αναλυτής της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν έδωσε στον «Guardian» στοιχεία που δείχνουν ότι η GCHQ έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά για να αναπτύξει τα μέσα που θα της δίνουν πρόσβαση «σε κάθε τηλέφωνο, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή».

Και δεν είναι μόνο οι «τρεις μεγάλοι» της Ευρώπης που συλλέγουν εκατομμύρια δεδομένα από ψηφιακές παρακολουθήσεις α λα NSA. Την ίδια δουλειά κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Επειτα από όλα αυτά δεν είναι να απορείς που ένας ευρωπαίος πολίτης έχει 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρακολουθείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του από ό,τι ένας Αμερικανός.

«Η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι ψευδαίσθηση. Οι αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν έδειξαν καθαρά ότι τα προσωπικά μας δεδομένα παρακολουθούνται όπου Γης και περνάνε τα εθνικά σύνορα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου» λέει στο «Βήμα» ο Γιαν Φίλιπ Αλμπρεχτ, γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής. Και τονίζει: «Φυσικά οι αρχηγοί των κυβερνήσεων γνωρίζουν ότι και οι δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπεύουν τους πολίτες της ΕΕ. Αλλά έπειτα από ένα τέτοιο σκάνδαλο τους είναι όλο και πιο δύσκολο να επιμείνουν στην υποκριτική στάση τους».



Η NSA σε παρακολουθεί, ο Ομπάμα το γνωρίζει, οι εννέα γίγαντες του Internet λένε ότι δεν έχουν ιδέα 

Στο στόχαστρο και η Ελλάδα
Από το 2007, στο ευρύτατο στόχαστρο της αμερικανικής NSA μπήκαν 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον «Guardian», η επιχείρηση κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ είχε τον κωδικό «Powell» και εκείνη κατά της πρεσβείας μας στις ΗΠΑ «Klondyke». Επίσης η NSA είχε φυτέψει «κοριό» στο φαξ των γραφείων της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

Η Ρούσεφ σήκωσε μπαϊράκι
Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ινδία, Μεξικό... Η NSA έχει απλώσει πολύ μακριά τα δίχτυα της. Πιο δυναμικά από όλους τους ηγέτες αντέδρασε η πρόεδρος της Βραζιλίας. Η Ντίλμα Ρούσεφ σήκωσε δικό της μπαϊράκι όταν αποκαλύφθηκε ότι η NSA παρακολουθούσε το τηλέφωνο και τα e-mail της. Είπε ότι η Βραζιλία θα δημιουργήσει το δικό της εθνικό σύστημα προστασίας για τις ψηφιακές επικοινωνίες.

Εργοστασιακές ρυθμίσεις
Εχουν οι πολίτες κάποια «ασπίδα» προστασίας από τον Μεγάλο Αδελφό; Η απάντηση είναι «όχι». Ειδικοί λένε ότι η πιο απλή άμυνα για τα κινητά τηλέφωνα είναι η επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις ώστε να αφαιρεθεί τυχόν λογισμικό παρακολούθησης. Συστήνουν επίσης τη μεταφορά των πιο ευαίσθητων αρχείων σε έναν «ασφαλή υπολογιστή» που δεν έχει σύνδεση με το Internet.

600 εκατ. data κάθε μέρα
Ο όγκος και η έκταση των παρακολουθήσεων κόβουν την ανάσα. Το λεγόμενο πρόγραμμα PRISM θεωρείται η μεγαλύτερη βάση ψηφιακών δεδομένων στην παγκόσμια ιστορία. Εντός των ΗΠΑ, η NSA συλλέγει στοιχεία (data) για τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις επικοινωνίες που έχουν στο Διαδίκτυο δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, περί τα 600 εκατ. δεδομένα κάθε ημέρα.

Σπιούνοι(;) οι πάροχοι
Σύμφωνα με την «Washington Post», η NSA έχει πρόσβαση στους διακομιστές και των 9 γιγάντων του Internet: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και Apple. Από εκεί αλιεύει προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, mail, ηχητικές συνομιλίες και βίντεο, για υπόπτους, ακόμη και χωρίς έκδοση ενταλμάτων. Οι εταιρείες το διέψευσαν.



Οργή στη Σύνοδο για τις παρακολουθήσεις
«Ακουγαν» 70 εκατομμύρια τηλεφωνήματα την ημέρα
Η καχυποψία, η οργή και η πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια έριξαν βαριά σκιά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι ισχυροί της Γηραιάς Ηπείρου διαπίστωσαν ότι αυτό που κάνουν και οι ίδιοι, οι Αμερικανοί το κάνουν πολύ καλύτερα: ως και 70 εκατομμύρια τηλεπικοινωνιακές επαφές την ημέρα «σάρωνε» η NSA μόνο στη Γαλλία!  

Τα πλοκάμια του Μεγάλου Αδελφού φτάνουν, όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφο το οποίο δημοσιοποίησε ο πρώην συνεργάτης της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, στην κορυφή: το 2006 η τότε κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις 35 ξένων ηγετών, τα ονόματα των οποίων παραμένουν άγνωστα.

Τον πρωτοφανή αναβρασμό μεταξύ φίλων και συμμάχων πυροδότησε η είδηση για «κοριό» στο κινητό της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Ομπάμα φέρεται να διαβεβαίωσε, από σταθερού τηλεφώνου, την καγκελάριο ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθούν την επικοινωνία της». Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον αλλά δεν είπε τι συνέβαινε στο παρελθόν. Η «Bild» πάντως έγραψε ότι σήμερα το κινητό της Μέρκελ είναι θωρακισμένο με ειδικό τσιπ.



Η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ)
«Κάρφωσε» πράκτορες του Ισραήλ στο Ιράν;
Αλλο ένα «παιχνίδι κατασκόπων», αυτή τη φορά στο καυτό τρίγωνο Τουρκίας - Ισραήλ - Ιράν, πιθανότατα με χρήση ψηφιακής παρακολούθησης και υποκλοπών από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Washington Post».

Το δημοσίευμα λέει ότι στις αρχές του 2012 η κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στην ιρανική υπηρεσία πληροφοριών(MOIS) τα ονόματα 10 ιρανών πρακτόρων του Ισραήλ που είχαν μυστικές συναντήσεις επί τουρκικού εδάφους με τους «χειριστές» τους της Μοσάντ.

Επικαλούμενη πηγές στη CIA, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η εσκεμμένη αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου εντάσσεται στην ευρύτερη επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, μετά το επεισόδιο με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», τον Μάιο του 2010. Ισραηλινοί κομάντος έκαναν τότε δολοφονική επιδρομή στο τουρκικό σκάφος που μετέφερε βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους στη Γάζα και σκότωσαν εννέα τούρκους ακτιβιστές. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνιόταν πεισματικά να ζητήσει συγγνώμη από τον Ερντογάν, ώσπου το έκανε, τηλεφωνικώς τον Μάρτιο, έπειτα από πιέσεις του Ομπάμα.

Φαίνεται ότι οι ισραηλινοί πράκτορες της Μοσάντ χειρίζονταν το ιρανικό κατασκοπευτικό δίκτυο εντός της Τουρκίας, λόγω ευκολίας μετακίνησης των πρακτόρων από τα κοινά σύνορα των δύο χωρών.

Η ΜΙΤ είναι παντοδύναμη στην Τουρκία, με μεγάλες τεχνικές δυνατότητες παρακολουθήσεων, διά των οποίων φέρεται να επιτηρούσε στενά τις μυστικές συναντήσεις ισραηλινών - ιρανών πρακτόρων. Επικεφαλής της είναι από το 2010 ο Χακάν Φιντάν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις πηγές της «Post», οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν φαντάζονταν ότι οι Τούρκοι θα «έδιναν» ισραηλινούς πράκτορες σε εχθρική δύναμη έπειτα από 50 χρόνια συνεργασίας της Μοσάντ με την Αγκυρα.

Διότι η συμμαχία των μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ -Τουρκίας είναι πολύ παλιά. Εγκαινιάστηκε σε μυστική συνάντηση, τον Αύγουστο του 1958, στην Αγκυρα μεταξύ των τότε πρωθυπουργών Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και Αντνάν Μεντερές. Αποτέλεσμα ήταν μια επίσημη αλλά άκρως απόρρητη συμφωνία για τη στενή συνεργασία της Μοσάντ με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Αγκυρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι το δημοσίευμα της «Post» είναι «εντελώς αβάσιμο». Αλλά το εβραϊκό κράτος διαμηνύει ξανά την απροθυμία του για συνεργασία με τους Τούρκους.



Φρανσουά Εσμπούργκ, αρθρογράφος στη «Liberation»
«Οι ΗΠΑ πέρασαν από το ψαροντούφεκο στα δίχτυα»
«Είναι ειλικρινείς ευρωπαίοι ηγέτες που δηλώνουν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι για τις παρακολουθήσεις της NSA στη χώρα τους;» ρώτησε το «Βήμα» τον Φρανσουά Εσμπούργκ, ειδικό σύμβουλο στο Ιδρυμα Στρατηγικών Ερευνών (Fondation pour la Recherche Stratégique) στο Παρίσι και αρθρογράφο στη «Liberation».

«Η αγανάκτηση του Ολάντ και της Μέρκελ είναι εν πολλοίς θέατρο. Η κατασκοπεία, και μεταξύ συμμαχικών κρατών, είναι κάτι απολύτως γνωστό και απολύτως αμοιβαίο. Το νέο στοιχείο είναι οι κολοσσιαίες διαστάσεις των παρακολουθήσεων της NSA» μας λέει ο Εσμπούργκ.

«Ως τώρα η κατασκοπεία έμοιαζε με το υποβρύχιο ψάρεμα με ψαροντούφεκο. Σαν τον ψαροντουφεκά, έψαχνε συγκεκριμένες πληροφορίες, στόχευε συγκεκριμένα άτομα. Αλλά η κατασκοπεία των ΗΠΑ έχει περάσει σε βιομηχανική κλίμακα: απλώνει τα τεράστια δίχτυα της επάνω σε ολόκληρους πληθυσμούς, με την προσδοκία ότι όλο και κάτι θα ψαρέψει. Στη Γερμανία, μια χώρα με 80 εκατομμύρια ανθρώπους, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας σάρωνε καθημερινά 15 - 60 εκατ. διαφορετικές επικοινωνίες - ξυπνώντας μισητές μνήμες από την εμπειρία της ζωής επί Στάζι, στην κομμουνιστική πρώην Ανατολική Γερμανία» τονίζει.

Και εξηγεί: «Η προσπάθεια του Ομπάμα να δικαιολογήσει τις μαζικές παρακολουθήσεις στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, δεδομένου ότι είναι ελάχιστα πιθανό η ΕΕ ή ευρωπαϊκές πρεσβείες να σχεδιάζουν επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να υποπτευθεί στα σοβαρά ότι η ΕΕ κατασκοπεύει τις ΗΠΑ - γεγονός που ακυρώνει τη συλλήβδην κατηγορία "τα ίδια κάνετε και εσείς"».

Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η Ευρώπη από την κυβερνοκατασκοπεία των συμμάχων της; «Οι τεράστιες επενδύσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα έπρεπε να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση εχθρικών δραστηριοτήτων που προέρχονται από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν εμφύλιο» λέει ο Εσμπούργκ.

Και καταλήγει: «Ας αναρωτηθούμε τι μας λένε όλα αυτά για τη δύναμη του κυβερνοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, μέλος του οποίου ήταν η πηγή των αποκαλύψεων, ο πρώην πράκτορας Εντουαρντ Σνόουντεν, που εργαζόταν - μαζί με άλλους 800.000 Αμερικανούς, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα - για τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η αχίλλειος πτέρνα των ΗΠΑ είναι ότι με τόσο πολλούς εμπλεκομένους η εμπιστευτικότητα είναι εξ ορισμού αδύνατη. Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, κάποιος θα βγάλει, με ευγενή ή ποταπά κίνητρα, τα άπλυτα απόρρητα στη φόρα».
πηγή

Σχόλια