Ενεργειακή (και αμυντική) συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Στά 6 μίλια οι έρευνες στον Θερμαικό και στον κόλπο του Ορφανού
Σε ένα ενδιαφέρον (κλειδωμένο) άρθρο το ΒΗΜΑ αναφέρεται στην ενεργειακή και αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και στα βήματα που θα ακολουθηθούν.
Εκεί αναφέρεται ότι τον Σαμαρά στο ταξίδι του θα συνοδεύουν 8 υπουργοί και 100 επιχειρηματίες.
Είναι σαφές - λέμε εμείς - ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Το πιθανότερο είναι ότι οι Αμερικανοί θα ήθελαν μέσα και την Τουρκία αλλά εκεί μάλλον υπάρχουν διάφορα προβλήματα.
Φυσικά όταν οι Αμερικανοί θέλουν κάτι το πετυχαίνουν αλλά απο την άλλη ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και επομένως η Τουρκία θα εισέλθει σταην υλοποίηση των σχεδίων αργότερα , όταν έρθει η ώρα της.
Μέχρι τότε είναι εκτός...
Εν πάσει περιπτώσει μέσα στο άρθρο υπήρχε και η εξης παράγραφος.
.............Ωστόσο, ο πλέον πολυάσχολος έλληνας υπουργός θα είναι μάλλον ο κ. Μανιάτης, που θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ. Πέραν από το ευρύτερο πλαίσιο της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας (στο οποίο ίσως υπάρξουν προσεχώς ανακοινώσεις), στο τραπέζι υπάρχει και το εντονότατο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφράσει η ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil, μαζί με την ελληνική Energean Oil & Gas S.A. για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού.
Ο κ. Μανιάτης, κατόπιν πυρετωδών επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία και ιδιαίτερα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ανοίξει τον σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο τελικός προσδιορισμός των συντεταγμένων των εν λόγω περιοχών θα λάβει σαφώς υπόψη το όριο των 6 ναυτικών μιλίων, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές περιοχές παραχώρησης επεκτείνονται πέραν αυτού.
Οι ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, θα έβλεπαν με θετικό μάτι, για τα εμπορικά τους συμφέροντα, μία ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, από πολιτικής πλευράς, η Άγκυρα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. .....................
Στην μέση περίπου της παραγράφου που παραθέσαμε υπάρχει η ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι δηλαδή η ελληνοισραηλινή πλευρά θα τηρήσει στο Αιγαίο τα 6 μίλια και μάλιστα σε περιοχές κοντά στην Ελλάδα εκεί δηλαδή που τα μίλια άνετα θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα.
Πιθανότατα οι Αμερικανοί εγκρίνουν αυτήν την άποψη.
Ομως δεν θα πρέπει και η Τουρκία να δώσει κάτι?
Σχόλια