Στην διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία, ποιά είναι τα κοινά σημεία και ποιές οι διαφωνίες?



ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, ότι δεν μπορεί η Συρία να παραδοθεί στούς αντάρτες δεδομένου ότι εκεί έχουν επικρατήσει οι φανατικοί ισλαμιστές.
Αυτό είναι το κοινό σημείο και η βάση της διαπραγμάτευσης.
Απο την άλλη οι Ρώσοι θέλουν τον Ασαντ στην εξουσία , προφανώς, ενώ οι Αμερικανοί ονειρεύονται εκεί μιά δυτικού τύπου δημοκρατία όπου θα υπάρχουν κόμματα εφημερίδες, κανάλια κλπ ώστε μέσα απο την πολυφωνία να ελέγχουν αυτοί τη Συρία και όχι η συμμαχία Ρωσία - Ιράν και δε συμμαζεύεται όπως τώρα.
Αυτό προφανώς προυποθέτει την απομάκρυνση Ασαντ, ο οποίος δεν λέει να αφήσει την εξουσία εφόσον θεωρεί τη Συρία , μαγαζί του πατέρα του.
Τό όλο θέμα έχει να κάνει κυρίως με τη Συρία ως διακομιστικό κέντρο των υδρογονανθράκων του κόλπου.
Οι Ρώσοι πάντως εκτιμούν ότι σε αυτά τα κράτη δεν μπορεί να υπάρξει δυτικού τύπου δημοκρατίες (για πολιτιστικούς λόγους) και πάντα θα υπάρχει μιά κάποιου τύπου δικτατορία.
Οι Αμερικανοι αν και ήξεραν ότι ο Ασαντ δεν ήταν υπεύθυνος - προσωπικά - για τα χημικά εστίασαν πάνω του θέλοντας να πιέσουν τους Ρώσους να δεχθούν την αποχώρηση του απο την εξουσία, χωρίς όμως να πειραχτούν οι δομές του καθεστώτος (στρατός, αστυνομία κλπ)
Αυτό το σημείο είναι βασικό για τους Αμερικανούς εφόσον θέλουν ησυχία στη Συρία μετά την αποχώρηση Ασαντ απο την εξουσία.
Το πού κατέληξαν τελικά θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Πάντως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν στα χέρια του Πούτιν τη Συρία.
Η Συρία θα αλλάξει στρατόπεδο.

Σχόλια