Είσαι εργένης ή απλώς βαριέσαι να μαγειρέψεις αλλά θέλεις σπιτικό φαγητό;



«ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Στο Λονδίνο επεκτείνεται το Cookisto
“Σπιτικό φαγητό για όλους” είναι το σύνθημα του Cookisto ένα ελληνικό startup που έχει καταφέρει -μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του έτους- να δημιουργήσει μία αρκετά μεγάλη κοινότητα από ανθρώπους που αρέσκονται στο καλό φαγητό και εκείνους που είναι διατεθειμένοι να τους το προμηθεύσουν. Και τώρα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του που θα είναι στο Λονδίνο και γι' αυτό το Cookisto βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση ολοκλήρωσης ενός γύρου χρηματοδότησης.
Η ιδέα
Το Cookisto βασίστηκε στην πτυχιακή εργασία του Μιχάλη Γκόντα, η οποία ήταν ένα επιχειρηματικό σχέδιο στα τέλη του 2011.  Η ομάδα περιλαμβάνει ακόμη τους Πέτρο Πιτσιλή, Παναγιώτη Παραδέλλη, Γιάννη Ασημακόπουλο και Δημοσθένη Νικούδη. Η ιδέα γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησαν πόσο εύκολο είναι για κάποιον που μαγειρεύει για τον ίδιο ή την οικογένεια του, να αυξήσει τον αριθμό των μερίδων του και να τις μοιραστεί με ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν, γεγονός που τους οδηγεί σε έξοδα και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
“Tο Cookisto υλοποιήθηκε με μηδέν κεφάλαια αλλά με πολύ προσωπική εργσία από όλα τα μέλη της ομάδας” αναφέρει στο imerisia.gr ο Μιχάλης Γκόντας, ο οποίος ασκεί και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Σημειωτέον πάντως πως όλα τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν πως ένας λόγος που τους οδήγησε στην απόφαση να υλοποιήσουν την ιδέα ήταν και πως οι ίδιοι ανήκουν σε αυτούς που τους έχει λείψει το σπιτικό φαγητό.
Η κοινότητα
Ουσιαστικά, τα μέλη της κοινότητας “χωρίζονται” σε αυτούς που μαγειρεύουν και σε αυτούς που αναζητούν σπιτικό φαγητό. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότεροι από 13.000 “καλοφαγάδες” οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε σχεδόν 1300 “μάγειρες” και τις εκάστοτε επιλογές του. Το Cookisto προσφέρει την πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τους “καλοφαγάδες” και τους “μάγειρες”. Όσον αφορά το κόστος για κάθε μερίδα, αυτό είναι κάτι που αποφασίζουν οι “μάγειρες”, αν και η ομάδα του Cookisto προσπαθεί να τους επικοινωνήσει ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται σχεδόν σε τιμή κόστους.
Μέχρι στιγμής, τα πιάτα που έχουν “διαμοιραστεί” πλησιάζουν τις 22.000 και αφορούν μόνο την περιοχή της Αθήνας όπου είναι διαθέσιμη η υπηρεσία. Η Αθήνα θεωρήθηκε ως ιδανική πόλη για τέτοιου είδους εφαρμογές καθώς πρόκειται για μία μεγάλη και πυκνοκατοικημένη πόλη.
Επέκταση
Το επόμενο βήμα είναι στο εξωτερικό. “Ετοιμαζόμαστε πολύ σύντομα (μέσα στο 2013) να προωθήσουμε το Cookisto στο Λονδίνο, προσαρμόζοντας βέβαια την πλατφόρμα μας σύμφωνα με τις ανάγκες της εκεί αγοράς. Σχεδόν παράλληλα με εμάς πανομοιότυπα sites δραστηριοποιούνται σε Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία και μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι, θεωρούμε πως η παρουσία στη βρετανική αγορά είναι μια ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιήσουμε σύντομα” αναφέρει ο κ. Γκόντας, προσθέτοντας ότι “αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουμε έναν γύρο χρηματοδότησης ο οποίος θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και προωθήσουμε τις υπηρεσίες μας στο Λονδίνο”.
Όσον αφορά στα έσοδα, προς το παρόν, προέρχονται κυρίως από χορηγίες. Πρόσφατα, πάντως, έκαναν την εμφάνιση τους τα cookisto credits, από τα οποία το Cookisto κρατά ένα πολύ μικρό ποσοστό για τη συντήρηση της πλατφόρμας.
Ασφάλεια
Όσοι πάντως αναρωτιούνται για το κατά πόσον είναι ασφαλές να πάρει κάποιο φαγητό από έναν άγνωστο, στο σημείο αυτό βοηθά πολύ η τεχνολογία. Κάθε μέλος της κοινότητας βαθμολογείται από τους υπόλοιπους χρήστες, ενώ η σύνδεση στο Cookisto των λογαριασμών από άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter), προσθέτει έξτρα επίπεδα εμπιστοσύνης προς το προσώπο του κάθε χρήστη.
πηγή

Σχόλια