Σκεφτείτε το σαν ένα όνειρο, όχι σαν έναν εφιάλτη, αν ξυπνήσετε στο χειρουργικό τραπέζι: Η συχνότητα «τυχαίων ξυπνημάτων σε χειρουργικές επεμβάσεις» είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα
Αλλά η έρευνα δείχνει ότι δεν θα νιώσετε αγωνία ούτε θα αισθανθείτε κάτι.
Είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε ασθενούς : ότι το αναισθητικό δεν θα λειτουργήσει ...
Και τώρα μια επανεξέταση δείχνει ότι τα κακά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα , από τη στιγμή που ένας κορυφαίος ειδικός διαπίστωσε ότι τα περιστατικά των λεγόμενων « τυχαίων ανακτήσεων συνείδησης» είναι πολύ περισσότερα από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα .
Ο Καθηγητής Jaideep Pandit , ένας αναισθησιολόγος σύμβουλος και συνεργάτης του Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννη , της Οξφόρδης , έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των ασθενών που είναι " αμυδρά " συνειδητοί - και μπορούν να αισθάνονται το νυστέρι και να βλέπουν όλο το αίμα - θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός .
Αυτή είναι η κακή είδηση . Αλλά οι tomophobes ( άτομα με ακραίο φόβο της χειρουργικής επέμβασης ), μπορούν να ησυχάσουν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καταστροφή .
Είναι πιθανό ότι ορισμένοι ασθενείς βρίσκονται σε μια « τρίτη κατάσταση της συνείδησης " , που ονομάστηκε " dysanaesthesia " , στο οποίο έχουν κάποια επίγνωση του κόσμου γύρω τους , αλλά δεν αισθάνονται πόνο ή αγωνία .
Ή τουλάχιστον έτσι ο πιστεύει ο καθηγητής Pandit .
Κατέληξε σε αυτή τη θεωρία του, μετά την επανεξέταση των υφιστάμενων στοιχείων που διαπίστωσε μεγάλες διαφορές μεταξύ του αριθμού των ασθενών που , όταν ρωτήθηκαν , δήλωσαν ότι είχαν συνείδηση κάτω από το αναισθητικό , και εκείνων που αναφέρουν ότι είχαν ξυπνήσει χωρίς να ερωτηθούν .
Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτό το έτος, με βάση μια έρευνα για το Royal College και την Ένωση Αναισθησιολόγων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας , έδειξε ότι μόνο ένας στους 15.000 ασθενείς είχαν πει το γιατρό τους ότι θυμούνται κάτι, ενώ ήταν υπό γενική αναισθησία ? Απο αυτούς , μόνο το ένα τρίτο αναφέρεται σε κάποια αγωνία που ένοιωσε .
Όμως, μετά απο πιό επισταμένη έρευνα ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός , ένας στους 500 , έδωσε μια απάντηση που να αφήνεται να εννοηθεί ότι ήταν σε θέση να θυμάται έστω αμυδρά κάτι , αφού είχε πάρει το αναισθητικό . " Η διαφορά μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης 1:500 και 1:15.000 δείχνει ότι ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι ασθενείς βιώνουν το ξύπνημα , στις περισσότερες περιπτώσεις, η αίσθηση είναι « ουδέτερη » .
Αυτό που βλέπουμε είναι ενδεχομένως μια τρίτη κατάσταση της συνείδησης - dysanaesthesia - στο οποίο ο ασθενής είναι σίγουρα σε επίγνωση των γεγονότων , αλλά δεν ανησυχεί με αυτή τη γνώση , ιδίως επειδή δεν αισθάνεται πόνο " .
"Λογικά , προκύπτει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα των ασθενών που βιώνουν κάτι με έναν ουδέτερο τρόπο .
Ο καθηγητής Pandit ζήτησε να υπάρξει περισσότερη έρευνα για να δούμε αν η dysanaesthesia θα μπορούσε να προσδιοριστεί από την παρακολούθηση σημάτων του εγκεφάλου και , αν ναι , κατά πόσο θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οι ασθενείς είναι σε πιο συνειδητή κατάσταση από ό, τι θα έπρεπε. Το τυχαίο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι η δεύτερη πιο κοινή ανησυχία που εκφράστηκε από τους ασθενείς πριν από την εγχείρηση , και η τρίτη συχνότερη αιτία παραπόνων κατά των αναισθησιολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο .
Το πρόβλημα για τους αναισθησιολόγους είναι ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν περισσότερο αναισθητικό ώστε ο ασθενής να κοιμηθεί πάρα πολύ βαθιά γιατί αυτό θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο .
Σχόλια