Οι αμερικανοί δεν έπαψαν να ονειρεύονται ένα λειτουργικό τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ



Ο κ. Σαμαράς στον Λευκό Οίκο
Του Κώστα Ιορδανίδη
Είναι μεγάλη ημέρα -η σημερινή- για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λόγω των συνομιλιών που επιμόνως επεδίωξε και τελικώς θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Επισημαίνεται ότι με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όλοι οι άλλοι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της μεταπολιτεύσεως -έξι τον αριθμό- επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ, αλλά σπανίως υπήρξε συνέχεια των επισήμων εκάστοτε διακηρύξεων.

Τα ανωτέρω δεν σημαίνουν ότι οι επισκέψεις και οι επαφές στο ανώτατο επίπεδο με τις ΗΠΑ είναι άνευ νοήματος. Το αντίθετο, είναι απολύτως απαραίτητες, και θα ήταν παραγωγικότερο εάν η Αθήνα –αντί να τις αντιμετωπίζει ως ευκαιρία ενισχύσεως του κύρους του όποιου Ελληνα πρωθυπουργού– αναζητούσε βάσεις λειτουργικότερης συνεργασίας και αγωνιζόταν συστηματικά για την προώθησή τους. Η ουσία βρίσκεται μετά τις συναντήσεις και όχι κατά τη διέλευση Ελλήνων ηγετών από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Σαμαράς συναντάται σήμερα με τον κ. Ομπάμα, σε περίοδο που μπορούσε να χαρακτηρισθεί εφιαλτική για την ελληνική οικονομία, παρά τις απόπειρες εξωραϊσμού της καταστάσεως. Αλλά ο Λευκός Οίκος δεν είναι απλώς ένα κυτίο παραπόνων, άλλοτε για τα προβλήματα των Αθηνών με την Αγκυρα και σήμερα για την άτεγκτη πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει το Βερολίνο.

Αναμφιβόλως, οι διαφορές της διοικήσεως Ομπάμα και της κυβερνήσεως της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ είναι μεγάλες καθ’ όσον αφορά τη διαχείριση της ευρύτερης οικονομικής κρίσεως. Αλλά η Ελλάς ανήκει και εξαρτάται από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου κυριαρχεί η Γερμανία. Η σταθεροποίηση της Ελλάδος και γενικώς της Ευρωζώνης είναι ασφαλώς προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον, αλλά το «πρόγραμμα σωτηρίας» διαμορφώνεται κυριότατα στο Βερολίνο και εφαρμόζεται στην Αθήνα.

Στα θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, ο αποκλεισμός της Ρωσίας –εξυπηρετικός βεβαίως των ελληνικών συμφερόντων– από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένος με την αμερικανική πολιτική, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενεργειακού άξονα Τουρκίας - Ελλάδος. Βεβαίως, η ολοκλήρωση της στρατηγικής αυτής προϋποθέτει εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και στα ενεργειακά θέματα του Αιγαίου, αλλά η ελληνική πλευρά μπορεί να εξαγοράσει χρόνο ως προς το ζήτημα αυτό.

Πολλά θρυλούνται για τη σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ από το θέατρο της Μέσης Ανατολής, αλλά για τον μικρόκοσμο που περιβάλλει την Ελλάδα, το Ισραήλ και η Τουρκία, παρά τις δυσκολίες, είναι υψηλότερα από ποτέ στην ημερήσια διάταξη της αμερικανικής πολιτικής. Οι προτροπές εντάξεως της Ελλάδος σε ένα υποσύστημα για τη δημιουργία λειτουργικού τριγώνου με τις προαναφερθείσες χώρες θα είναι σοβαρές. Η διεύρυνση της κρίσεως δημιουργεί την ανάγκη περαιτέρω εναρμονίσεως. Το διαπίστωσε η Ελλάς στον χώρο της οικονομίας. Ισως ήρθε η ώρα να το διαπιστώσει και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
πηγή

Σχόλια