Οι απέραντες πεδιάδες με το χασίς
Απέραντες φυτείες με χασίς στο Λαζαράτι, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βιντεοσκόπησε και κατέγραψε από τον αέρα με ελικόπτερο η ιταλική αστυνομία.
Απο την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι για φέτος εκτιμάται πως θα παραχθούν πάνω από 1.000 τόνοι χασίς και μαριχουάνα και θα αποφέρουν σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ. Οι κάτοικοι του χωριού με τα καστρόσπιτα και τα πολυτελή τζιπ στον αλβανικό Νότο ζουν αποκλειστικά από την? καλλιέργεια χασίς για λογαριασμό της τοπικής μαφίας και έχουν μεγάλα ετήσια εισοδήματα, που υπολογίζονται από 50.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ανά οικογένεια.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τους Ιταλούς συναδέλφους του, ο γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας, Χίσνι Μπουργκάι, παραδέχτηκε ότι «οργιάζει» η διακίνηση ναρκωτικών και ότι «προβληματικές περιοχές για την καλλιέργεια χασισόδεντρων παραμένουν επίσης η Αυλώνα, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, το Δυρράχιο και η ύπαιθρος των Τιράνων».
Επιτελείς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ιταλικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) μετέβησαν για οκτώ εβδομάδες στο Λαζαράτι για την εναέρια παρακολούθηση της χασισοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ των δύο χωρών. Η βιντεοσκόπηση και η αεροφωτογράφηση έγιναν με τη βοήθεια ψηφιακών καμερών και αισθητήρων που έφεραν τα δύο ελικόπτερα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.
Τα αποτελέσματα παραδόθηκαν στην αλβανική αστυνομία και είναι συγκλονιστικά. «Εχουμε ανακαλύψει τεράστιες εκτάσεις που καλλιεργούνται αποκλειστικά και μόνο με χασισόδεντρα. Αυτό δεν το έχουμε συναντήσει ποτέ και πουθενά», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Guardia di Finanza, Στέφανο Μπαστόνι.
Διπλασιασμός
Φέτος η... παραγωγή έχει διπλασιαστεί, καθώς πέρυσι είχε γίνει μια μεγάλη επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας ξεριζώθηκαν χιλιάδες χασισόδεντρα. Οι καλλιεργητές έπεσαν σε απόγνωση, αφού είδαν τη? σοδειά να περιορίζεται, φέτος όμως αναμένουν πολλή και καλή παραγωγή.
«Η διπλάσια παραγωγή θα φέρει και διπλάσια κέρδη. Πέρυσι υπερίσχυσε η αστυνομία, φέτος όμως εξαφανίστηκε», όπως λένε. Αυτές τις μέρες στο Λαζαράτι έχουν σπεύσει πάνω από 700 εργάτες από την κεντρική Αλβανία, που θα απασχοληθούν στην φροντίδα των χασισόδεντρων, ενώ δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να κάνουν ρεπορτάζ για το θέμα κυνηγήθηκαν και απειλήθηκαν, μαζί τους και ο Αλβανός μεταφραστής τους, που μάλιστα έχει... επικηρυχθεί (!).
Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες έχουν εντοπιστεί στα δυτικά του χωριού, εκεί όπου υπάρχουν απέραντες εκτάσεις μόνο με χασισόδεντρα και αυτές τις μέρες ξεκινά η συγκομιδή του χασίς.
Οι Ιταλοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις φυτείες στο Λαζαράτι, καθώς γνωρίζουν ότι το 95-98% της παραγωγής, όπως και της αντίστοιχης του Αργυροκάστρου, διακινείται στη χώρα τους. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων μετά την εναέρια χαρτογράφηση. Η Repubblica τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ «Λαζαράτι, η ευρωπαϊκή πόλη των ναρκωτικών» και η Corriere della Sera «Αλβανία, ο προμηθευτής των ναρκωτικών».
Λαζαράτι, to «απαγορευμένο μήλο»
Σπίτια - οχυρά με στόματα ερμητικά κλειστά
Το Λαζαράτι είναι γνωστό στην Αλβανία ως... «απαγορευμένο μήλο», καθώς δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς, ιδιαίτερα δε η αστυνομία.
Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό στην επαρχία Αργυροκάστρου και οι κάτοικοί του είναι πολύ βαριά οπλισμένοι. Μένουν σε πολυτελείς κατοικίες με θεόρατους τοίχους για να κρύβουν το εσωτερικό τους από τον δρόμο, κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα 4Χ4, ενώ μια συνάντηση με τους άντρες του χωριού αποτελεί τρομακτική εμπειρία, αφού όλοι κρατούν στα χέρια όπλα, που απέκτησαν από την εξέγερση του 1997.
Πριν από δύο χρόνια είχε κάνει τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο που τράβηξαν κρυφά Ολλανδοί τουρίστες -εκτιμάται ότι δόθηκε από την αστυνομία- και έδειχνε μαθητές του δημοτικού να πηγαίνουν στο σχολείο τους διασχίζοντας χασισοφυτείες.
Παντού βασιλεύει ο νόμος της σιωπής και οι βαρόνοι των ναρκωτικών αρέσκονται να λένε πως έχουν μετατρέψει το χωριό τους σε «Κολομβία της Ευρώπης».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα από την καλλιέργεια χασίς στο Λαζαράτι χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα και οργανώσεις στα Τίρανα, όπου και φτάνουν μεγάλες καταθέσεις προς τις τράπεζες μέσα σε βαλίτσες, χωρίς κανείς να ρωτήσει πού βρέθηκαν τέτοια ποσά. Κάτοικοι της περιοχής έχουν επενδύσει σε ακίνητα στην Αλβανία, αλλά και στην Ιταλία, αναφέρεται μάλιστα πως Αλβανοί από το Λαζαράτι έχουν επενδύσει σε τουριστικές μονάδες ακόμη και στο Κάπρι.
Αλβανικά κυκλώματα
Δεκάδες τόνοι περνούν στην Ελλάδα
Δεκάδες τόνους χασίς, όπως εκτιμάται, προωθούν κάθε χρόνο με κάθε τρόπο τα αλβανικά κυκλώματα προς την Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος τους μέσω της μεθορίου στην Ηπειρο, όπου η ΕΛ.ΑΣ. μαζί και με το Λιμενικό τα τελευταία χρόνια έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους. Μόνο τον περασμένο χρόνο οι αστυνομικές αρχές στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου κατέσχεσαν περίπου 11 τόνους χασίς, ενώ άλλους 7 τόνους κατέσχεσαν οι αλβανικές αρχές πριν μπουν στο ελληνικό έδαφος.
Πάντως, τα τελευταία δύο χρόνια, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα κυκλώματα των Αλβανών ανακάλυψαν νέα περάσματα στη Θεσπρωτία για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά. «Τα κυκλώματα των Αλβανών έχουν χωρίσει τα σύνορα της πατρίδας μας. Αυτοί που φέρνουν ναρκωτικά μέσω της δυτικής Μακεδονίας δεν μπαίνουν στην Ηπειρο. Ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους, με μουλάρια, με ταξιδιωτικούς σάκους, με τα πόδια. Στην Ηπειρο δρουν πιο... προχωρημένες συμμορίες. Φτάνουν από τη θάλασσα, από νέα, δύσβατα περάσματα, από μονοπάτια που άνοιξαν οι ίδιοι στη Θεσπρωτία», είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
πηγή
Σχόλια