Στην Ουάσιγκτον εξέτασαν και τις «εναλλακτικές» (εκτός απο την ΠΑΣΟΚΟΝΔτία) αλλά μόλις κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν δεν προχώρησαν. Ομως...



Θα χτυπήσει τη σαπίλα;
Του Αθανασιου Έλλις
Πραγματοποιήθηκε τελικά η πολυπόθητη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αμερικής, ο οποίος και δημοφιλής είναι ως πρόσωπο και λιγότερο σκληρές πολιτικές υποστηρίζει ως πολιτικός. Υπό αυτή την έννοια, τα επικοινωνιακά οφέλη ήταν σχεδόν εξασφαλισμένα. Επιβεβαιώθηκαν από τα θετικά σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα και τη δημόσια στήριξη που παρέσχε στον Αντώνη Σαμαρά.

Αλλά αυτό ήταν απλά ένα πρώτο βήμα. Ο πρωθυπουργός καλείται να φανεί αντάξιος της στήριξης, την οποία λαμβάνει όχι μόνον από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Γαλλίας, όπως επίσης και τις ηγεσίες της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες περιέγραψε ως αναγκαίες και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, προφανώς, δεν γνωρίζει σε βάθος τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά είχε μια γενική ενημέρωση από τους αρμόδιους συνεργάτες του. Αλλωστε, η πρεσβεία στην Αθήνα έχει συντάξει εκτενείς εκθέσεις για τις ολιγωρίες της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά και, κυρίως, τη διαφθορά που διαπερνά το πολιτικό σύστημα του οποίου η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν για δεκαετίες οι κύριοι εκφραστές. Μάλιστα, με αυτό το δεδομένο, κάποιοι στην Ουάσιγκτον άρχισαν πριν από μερικούς μήνες να εξετάζουν και τις «εναλλακτικές», αλλά μόλις διαπίστωσαν την ακραία πολεμική κατά της ελεύθερης αγοράς και την επιθετικότητα, που συμπληρωνόταν από αρκετή δόση ανευθυνότητας, έναντι των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων γενικότερα, δεν προχώρησαν.

Ομως, εάν δεν υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα, θα το ξανακοιτάξουν το πράγμα. Μπορεί «έξω να τα πηγαίνουμε καλά», αλλά «μέσα», μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση τα πάει μέτρια. Δεν έχει εγκαθιδρύσει την ποιοτική αναβάθμιση που είναι απαραίτητη για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Οπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «δεν φτιάχνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά». Καθώς τα περιθώρια εξαντλούνται επικίνδυνα, καλείται να το πράξει. Να συγκρουσθεί, ακόμη και με υποστηρικτές του.

Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και οι ΗΠΑ, θα βρεθούν στο πλευρό του εάν πεισθούν ότι έχει κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και δεν πρόκειται να συμβιβασθεί. Οτι είναι αποφασισμένος να χτυπήσει τη σαπίλα από όπου και αν προέρχεται. Από όποιο κόμμα, περιοχή ή οικογένεια. «Πιστεύω πως ο κ. Σαμαράς είναι αφοσιωμένος στο να προβεί στις δύσκολες ενέργειες που απαιτούνται», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού. Ελπίζεται ότι μπροστά στο διακύβευμα για τη χώρα, θα το τολμήσει.

Στην κοινή του εμφάνιση με τον πρόεδρο της Αμερικής, ο Αντώνης Σαμαράς είπε αυτά που έπρεπε. Αν και κάποιες στιγμές το ύφος του ήταν κάπως νωχελικό, εξέπεμψε, έστω και με τη βοήθεια σημειώσεων, τα σωστά μηνύματα. Πέρα από τις εύστοχες αναφορές στις ενεργειακές προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα και τη στρατηγική ευθυγράμμιση με την Κύπρο και το Ισραήλ, μίλησε για μια Ελλάδα που έχει υπομείνει τεράστιες θυσίες, αλλά ανακάμπτει, και θα πετύχει, προς όφελος όλης της Ευρώπης. Ομως, για να πετύχει το εγχείρημα, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που κάποιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση της εξουσίας. Αν δεν καθαρίσει η σαπίλα, το Βασίλειο της Δανιμαρκίας θα καταρρεύσει.
πηγή

Σχόλια