Κι όμως συμβαίνουν και αυτά στην Ελλάδα. Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia.


Corallia: Όταν η γνώση παράγει πλούτο

Corallia: Όταν η γνώση παράγει πλούτο

Τον δρόμο που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, μέσα από τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τη βιομηχανία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, με σαφέστατα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της χώρας, δείχνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia.

Το Cluster του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και της (ακέφαλης σήμερα) Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων στον κλάδο της Μικροηλεκτρονικής, που γράφει πια στο «κοντέρ» του κύκλο εργασιών ύψους 400 εκατ. ευρώ, εξαγωγές 200 εκατ. ευρώ και 260 νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, που προσέλκυσαν αθροιστικά κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ από Venture Capital και στρατηγικούς επενδυτές.

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, η διοίκηση του Corallia παρουσίασε τα αποτελέσματα της περιόδου 2008-2013, που φέρει τον επίσημο τίτλο «Φάση-2 Ενίσχυσης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική». Άλλωστε, είχε προηγηθεί η Φάση 1 (2006-2008), κατά τη διάρκεια της οποίας σχηματίστηκε ο αρχικός πυρήνας του Corallia με 13 εταιρείες, και χρηματοδοτήθηκε με δημόσια δαπάνη 2,5 εκατ. ευρώ και ιδιωτικούς πόρους. Τότε, ο κύκλος εργασιών είχε αυξηθεί κατά 59%, η απασχόληση κατά 92%, οι εξαγωγές κατά 109% και οι πατέντες κατά 137%.
Έπειτα, ήρθε η Φάση 2, που πλέον ολοκληρώθηκε και έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην νανο-μικροηλεκτρονική. Όπως ανέφερε το μέλος της διοίκησης του φορέα κ. Νίκος Βογιατζής, το συγκεκριμένο στάδιο χρηματοδοτήθηκε με 33 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία συνολικά μόχλευσαν πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ από ιδιωτική συμμετοχή, Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital) και στρατηγικούς επενδυτές.

Όπως τόνισε, άξονας του προγράμματος ήταν η στήριξη νέων και πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, η συνεργατική έρευνα αιχμής από συμπράξεις βιομηχανικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, η βιομηχανική έρευνα αιχμής με συνεπένδυση από ιδιώτες επενδυτές, οι δράσεις επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού και οι ειδικές δράσεις υποστήριξης του Cluster Μικροηλεκτρονικής.

Η Φάση 2 (σε σύγκριση με τη Φάση 1) ολοκληρώθηκε με αύξηση του κύκλου εργασιών του cluster κατά 145%, της απασχόλησης κατά 69%, των εξαγωγών κατά 108%, των επενδύσεων από ιδιώτες επενδυτές κατά 269%, των καταθέσεων αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά 177% και των διπλωματικών και διδακτορικών που εκπονούνται σε συνεργασία με τη Βιομηχανία των συμμετεχόντων φορέων κατά 106%.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 40 επιχειρήσεις  και 13 ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, οι ανθρωπομήνες  σε έρευνα και ανάπτυξη ξεπέρασαν τους 8.640, 120 έλληνες επιστήμονες έχουν αξιολογήσει την πορεία των έργων, οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ξεπέρασαν τις 70 και οι διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές του εν λόγω πεδίου τις 120.

Όπως τόνισε ο κ. Βογιατζής, στη Φάση 2 κατά ετήσιο μέσο όρο, ο τζίρος του κλάδου της νανο-ηλεκτρονικής ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ, οι εξαγωγές τα 200 εκατ. ευρω, δημιουργήθηκαν 260 βιώσιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αντλήθηκαν από ιδιώτες επενδυτές και στρατηγικούς μετόχους περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνο της Μονάδας Corallia κ. Βασίλη Μακιό, «πρέπει να δώσουμε στα παιδιά ένα παραγωγικό μέλλον και να μεταδώσουμε όραμα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με συνεργασία και συμπληρωματικότητα στο επιχειρείν». «Στόχος είναι να παράγουμε προϊόντα προστιθέμενης αξίας για την διεθνή αγορά με καινοτομία "designed in Greece"» είπε ο κ Μακιός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να συναγωνιστεί στην Μικροηλεκτρονική μεγάλες τεχνολογικές δυνάμεις.

Πλέον, στόχος του Corallia είναι η ανάδειξη ενός cluster παγκοσμίου κύρους. Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του φορέα κ. Χόρχε Σάντσες, η λειτουργία του cluster της Μικροηλεκτρονικής θα συνεχιστεί, ενώ το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί ο ίδιος κύκλος και να αξιοποιηθεί η προηγούμενη εμπειρία σε δύο νέους τομείς: το gaming και τις διαστημικές εφαρμογές.

Όπως είπε, για το gaming θα εφαρμοστεί το «φινλανδικό μοντέλο», καθώς θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα γύρω από την Intralot, όπως είχε αποπειραθεί να κάνει χρόνια πριν το Ελσίνκι γύρω από τη Νokia. Δηλαδή, θα χτιστεί ένας «γαλαξίας» από μικρές εταιρείες γύρω από την Intralot, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο είδος της διεθνώς και αποτελεί παγκόσμιο «παίκτη», που μπορεί να παράσχει κανάλια πωλήσεων, αλλά και τη δυνατότητα να διοχετεύσει καινοτομίες στις εφαρμογές της.

Ήδη υπάρχουν αιτήματα από τράπεζες για την ανάπτυξη προσομοιώσεων, πεδίο για το οποίο έχουν εκφράσει εντονότατο ενδιαφέρον τεχνολογικοί πάροχοι και φορείς από τον χώρο της άμυνας. Παράλληλα, διεθνώς στο gaming παρατηρείται μία τάση για εκπαιδευτικά ψηφιακά παίγνια για ώριμες ηλικίες, που συνδυάζουν γνώση, πολιτισμό και τουρισμό, πράγματα δηλαδή στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στο μεταξύ, ωριμάζει και το σχέδιο για το cluster των διαστημικών τεχνολογιών. Πρωταρχικό ρόλο αναμένεται να παίξει η αμυντική βιομηχανία της χώρας, η οποία, καθώς έχει γνώση στο πως παράγεται αψεγάδιαστο, τελικό προϊόν, μπορεί να μεταφέρει αυτή την εμπειρία σε μη στρατιωτικές εφαρμογές.

Ήδη μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) τρέχουν διάφορα προγράμματα και ευρύτερες συνέργειες, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν σε ενδιαφέρουσες εφαρμογές για τη χώρα, όπως η επιτήρηση των συνόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση πυρκαϊών κτλ. Περί τις 22 εταιρείες έχουν δηλώσει συμμετοχή για το εγχείρημα, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
πηγή

Σχόλια