Le Figaro: Η Ευρώπη οργανώνει τον χρηματικό αποκλεισμό της Κύπρου

La BCE a sorti son arme de dissuasion massive: le blocus monétaire.

Η Ευρώπη οργανώνει τον χρηματικό αποκλεισμό της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προειδοποιήσει ότι έπαυσε να προμηθεύει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες όσο η  Λευκωσία δεν αποδέχεται το σχέδιο διάσωσης.
 Όσο πολιτισμένος και αν είναι, ο Mario Draghi ξέρει πώς να χρησιμοποιεί  δύναμη όταν είναι απαραίτητο.
Αυτή είναι η μέθοδος που έχει επιλέξει, εναντίον της  Κύπρου, για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί την διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που απορρίφθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο την Τρίτη.
Μόλις "έλαβε γνώση" για την απόρριψη του σχεδίου βοήθειας της Λευκωσίας, η ΕΚΤ έβγαλε απο το οπλοστάσιο ένα όπλο μαζικής αποτροπής: τον  χρηματικό αποκλεισμό.
Προειδοποίησε δε ότι δεν θα τροφοδοτήσει με ρευστότητα τις κυπριακές τραπεζες, για όσο διάστημα  το σχέδιο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ δεν θα γίνεται δεκτό. «Η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από την ΕΚΤ είναι διαθέσιμη μόνο σε φερέγγυες τράπεζες, αλλά οι τράπεζες της Κύπρου δεν είναι φερέγγυες, δεδομένου ότι δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα ", δήλωσε ο Jörg Asmussen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ποτέ ως τώρα δεν είχε επισείσει αυτή την απειλή. Αυτομάτως, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του νησιού δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αφήσει τις τράπεζες κλειστές μέχρι νεωτέρας ...
Να αποφύγουμε τις ταραχές », όπως στην Αργεντινή"
"Αν ανοίξουν οι τράπεζες, ενώ η ΕΚΤ έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μετρητά, θα υπάρξει bankrun», προειδοποιεί ο Gilles ΥΠΠ της Deutsche Bank. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ταραχών όπως στην Αργεντινή το 2002.

"Οι καταθέτες δεν θα μπορούσαν να  κάνουν ανάληψη επιδή δεν θα υπάρχουν μετρητά, λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων, και εκείνοι που θα θελήσουν να κάνουν τις μεταφορές στο εξωτερικό θα δουν  ότι αυτό είναι αδύνατο επειδή η  τράπεζα δεν έχει το δικαίωμα να το πράξει από την ΕΚΤ ... », λέει ο Gilles ΥΠΠ, ένας εμπειρογνώμονας για την ευρωπαϊκή νομισματικά θέματα.
Εν τω μεταξύ, τα ΑΤΜ εξακολουθούν να εργάζονται στην Κύπρο. Τροφοδοτούνται από τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποθεματικά "μετρητά"  της τοπικής κεντρικής τράπεζας,  σύμφωνα με τους ειδικούς ...

Ακόμη χειρότερα οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για κηροζίνη, επειδή δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό ... Αν η κατάσταση συνεχιστεί, ο χρηματικός αποκλεισμός μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένα οικονομικό αποκλεισμό.
Ανήκουστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
πηγή





Σχόλια