Οι μυστικές αγορές ακινήτων στην Κορώνη και τα επιχειρηματικά του πλανά. Πως εκτοξεύτηκε στους κορυφαίους της λίστας του «Forbes»
Του Ηλία Μπέλλου
Ελάχιστοι στην Ελλάδα, με την εξαίρεση ίσως κάποιων κατοίκων της Μεσσηνίας, βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν ότι ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους επιχειρηματίες, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 6,7 δισ. δολάρια, διαθέτει ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο.
Πρόκειται για τον Φιλάρετο Καλτσίδη ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στη Ρωσία, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου ομίλου τσιμεντοβιομηχανιών στην απέραντη ρωσική επικράτεια, ο οποίος τα τελευταία λίγα χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις στην Κορώνη της Μεσσηνίας, έχοντας, μάλιστα, οικοδομήσει μια υπερπολυτελή έπαυλη.
Άνθρωποι από τον στενό κύκλο του επιχειρηματία λένε πως δεν πρόκειται για ακόμα μία παραθεριστική κατοικία, αλλά ουσιαστικά για το δεύτερο σπίτι του Καλτσίδη, αναδεικνύοντας τους δεσμούς που προσπαθεί ο ίδιος να οικοδομήσει με τη μητέρα πατρίδα. Η κατοικία του βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία στον Ρωμανό του Δήμου Πύλου, πολύ κοντά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως την έπαυλη έχει επισκεφθεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούιιν, ο οποίος φέρεται να διαθέτει, άλλωστε, και δικό του σπίτι στο Πόρτο Χέλι.
Εξάλλου, το εύρος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Καλτσίδη αφήνει λίγες αμφιβολίες για το εάν η σχέση του με το Κρεμλίνο είναι καλή.
Ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας με τη σύζυγό του, την κόρη του και τον γιο του επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα και ξοδεύουν αρκετό χρόνο το καλοκαίρι, και όχι μόνο, στο σπίτι τους στη Μεσσηνία. Στην περιοχή ελλιμενίζουν, άλλωστε, και το ιδιόκτητο 75μετρο mega yacht «Sapphire», με το οποίο ο Καλτσίδης έχει θεαθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου, συχνότερα, δε, στη Σαντορίνη.
Φιλοξενεί συχνά καλεσμένους, μεταξύ των οποίων διακεκριμένους Ρώσους επιχειρηματίες. Οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων της Καλαμάτας και της Σαντορίνης έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για τα σμήνη των learjets που κατά καιρούς γεμίζουν τις πίστες τους. Τα τελευταία χρόνια γιορτάζει τα γενέθλιά του, στα τέλη Μαΐου, στην Ελλάδα, και μάλιστα όχι με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ. Στις εορταστικές του εκδηλώσεις έχουν πρωταγωνιστήσει καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Ρέμος.
Real estate και τουρισμός
Εκτός από διακοπές, όμως, τι άλλο αναζητά στην Ελλάδα; «Σκοπός του είναι να επεκτείνει περισσότερο την παρουσία του εδώ, διαφορετικά δεν θα τοποθετούσε τόσα χρήματα ήδη και δεν θα ερχόταν ολοένα και συχνότερα», υπογραμμίζουν μιλώντας ανοιχτά στο «Κ» ρωσικές πηγές.
Ο Καλτσίδης έχει και έναν αδελφό που μένει πολύ περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κορώνη. Στο πρόσφατο παρελθόν οι δύο άνδρες εξέτασαν πλάνα επενδύσεων στο real estate και στον τουρισμό, αλλά κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν μιλούν για χείριστη εντύπωση που αποκόμισαν από την ελληνική γραφειοκρατία. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ο ομογενής δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να συσφίγξει τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας, ιδιαίτερης πατρίδας του Αντώνη Σαμαρά.
Προ μηνών δώρισε στον Δήμο Καλαμάτας 55.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του κτιρίου Θεάτρου (ΔΗΠΕ-ΘΕΚ), το οποίο είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε ορισμένους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου να εναντιωθούν στη προσφορά του.
Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις του Καλτσίδη αναφέρουν στο «Κ» πως, αυτονόητα ίσως, «η υπόθεση δεν βοηθά στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού».
Ο μηχανικός που έγινε «ολιγάρχης»
Ποιος, όμως, είναι ο Φιλάρετος Καλτσίδης, αλλιώς Filaret Galchev, που αποτελεί τον πλουσιότερο Έλληνα του κόσμου, με περιουσία που εκτιμάται στα 6,7 δισ. δολάρια; Ο 50χρονος Καλτσίδης κατέχει την 175η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού «Forbes» και την 22η θέση μεταξύ των Ρώσων εκατομμυριούχων.
Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1963 στο χωριό Tarson της Γεωργίας και είναι αδιαμφισβήτητα, σύμφωνα με το περιοδικό «Finans», ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους «ολιγάρχες».
Ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1991, οπότε και αποφοίτησε ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος από το Moscow Mining Institute και άρχισε να εργάζεται λίγο μετά στην αχανή ρωσική ανθρακοβιομηχανία. Το διδακτορικό του είχε αντικείμενο την οικονομία της αγοράς του άνθρακα στη Ρωσία και θεωρήθηκε από νωρίς ένας από τους masters σε αυτόν τον τομέα.
Συνδυασμός, δηλαδή, δεξιοτήτων επί της πραγματικής οικονομίας, των αγορών, τηςενέργειας και του κλάδου των εξορύξεων, σε μια χώρα που ξεχωρίζει για τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
Από εκεί σύντομα και με μεθοδικές κινήσεις, αλλά συχνά και με συγκρούσεις, έφτασε το 2011 να είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου στη Ρωσία και όχι μόνο.
Διαθέτει διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική, είναι μέλος της Mining Science Academy και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας, αφού, μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει και είκοσι δύο εργασίες για τον κλάδο και την αγορά του.
Από το 2004, άλλωστε, έχει αποκτήσει και τον τίτλο του καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο Moscow State Mining University. Από το 2000 είναι πρόεδρος της JSC Rosuglesbyt και της Krasnoyarsk Coal.
Ναυαρχίδα
Η ναυαρχίδα του, όμως, είναι η τσιμεντοβιομηχανία Eurocement, όπου από το 2002 κατέχει τη θέση του πρόεδρου. Η Eurocement είναι η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στη Ρωσία, διαθέτει 16 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στη Ρωσία αλλά και στο Ουζμεπκιστάν και στην Ουκρανία και πολύ περισσότερες μονάδες ανάμιξης και παραγωγής σκυροδέματος ανά την ήπειρο.
Οι πωλήσεις αυτής της επιχείρησης προσεγγίζουν τα 1,9 δισ. ευρώ ετησίως και απολαμβάνει εύρωστη καθαρή κερδοφορία. Ο όμιλος έχει παραγωγική δυναμικότητα 40 εκατ. μετρικούς τόνους τσιμέντου, ενώ μέχρι το 2015 στοχεύει να πιάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 22ας Μαρτίου
Πηγή
Σχόλια