Γεγονότα που έρχονται



ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (12/03/2013)
Πληροφορίες και εκτιμήσεις της υπό τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο δημοσιογραφικής ομάδας του EBR


*Προβλήματα θα αντιμετωπίσει εσωκομματικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς από την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, η οποία θέλει να προλάβει τα οποιαδήποτε ανοίγματα του πρωθυπουργού προς τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Ερμηνεύονται έτσι και οι βολές από στελέχη του κόμματος κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίον σαμποτάρουν και υπουργοί της τρικομματικής κυβέρνησης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού θα πάει η κατάσταση αυτή, την ώρα που η τρόϊκα έχει πληροφορήσει τους δανειστές που εκπροσωπεί ότι στην πράξη τίποτε το ουσιαστικό δεν γίνεται στην Ελλάδα.

*Μετά τα ταξίδια του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στην Βενεζουέλα, κάποιοι διεθνείς παρατηρητές αφήνουν σοβαρά υπονοούμενα για οικονομικές ενισχύσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα μυστικά κονδύλια του καθεστώτος Τσάβες, τα οποία, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση της χώρας, ξεπερνούν τα 10 δισεκατ. δολλάρια. Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την Ιντερπόλ και τον ΟΗΕ, η Βενεζουέλα θεωρείται κορυφαίο διεθνώς κέντρο διοχέτευσης ναρκωτικών στην Ευρώπη και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μία άλλη άσχημη πτυχή της θητείας του Τσάβες είναι ότι επί των ημερών του η Βενεζουέλα αναδείχθηκε σε μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο. Καμπούλ και Βαγδάτη είναι ασφαλέστερα μέρη σε σχέση με το Καράκας, όπου οι ανθρωποκτονίες και οι απαγωγές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας. Επίσης, από τις Διεθνείς Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου, η χώρα θεωρείται καταφύγιο για τους παραχαράκτες και τους εμπόρους λευκής σαρκός και όπλων.

*Πολιτικό φλερτ αναπτύσσεται ανάμεσα στους φιλελεύθερους της Δράσης, που ίδρυσε ο κ. Στέφανος Μάνος, και των νεο-σοσιαλδημοκρατών που θέλει να φέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ως φαίνεται δε, το φλερτ εν ευθέτω χρόνω θα καταλήξει.

*Σοβαρά γεγονότα ενδέχεται να ξεσπάσουν στο Ιράν με αφορμή την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανικανότητα της ισλαμικής κυβέρνησης παρά στις οικονομικές κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όμως, αν υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και συνδυαστούν με αντίστοιχα γεγονότα στην Βενεζουέλα, δεν αποκλείεται η τιμή του πετρελαίου να πλησιάσει τα 200 δολλάρια το βαρέλι.

*Πραγματική μάχη θα δοθεί στο εσωτερικό του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας για το ποιος θα είναι ο αρχηγός του και προσεχής υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Υποψήφιοι είναι ο νυν αντικαταστάτης του αποβιώσαντος «κομαντάντε» στην προεδρία, Ν.Μαντούρο, πεπεισμένος κομμουνιστής και στενός φίλος της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο, και ο πρώην στρατιωτικός Ντ. Καμπέλο, φιλικός προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας και ανοικτός σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

*Με πρόστιμα και παράνομους φορολογικούς ελέγχους, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εξοντώσει την γνωστή γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ, η οποία απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα και προσπαθεί να τονώσει την εξωστρέφειά της. Το όλο θέμα αποτελεί πρόκληση για τον βιομηχανικό κόσμο της χώρας –ο οποίος συνεχώς καλείται να κάνει παραγωγικές επενδύσεις…

*Αν και τυπικά απέχει από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, κ.Θεοδ. Πάγκαλος, με την στήριξη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και ιδιαίτερα του ισχυρού άνδρα του κ. Σταύρου Ψυχάρη, κάνει σοβαρές προσπάθειες για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ του βενιζελικού πλέον ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φώτη Κουβέλη. «Στην σημερινή συγκυρία, πιστεύω πως οι προτάσεις μας για ουσιαστικές συμμαχίες πρέπει να έχουν αμφίπλευρο χαρακτήρα και να απευθύνονται στους προοδευτικούς κεντρώους και φιλελεύθερους πολίτες, παράλληλα με το συστηματικό ενδιαφέρον μας για τις εξελίξεις στον δημοκρατικό κοινωνικά προσανατολισμένο χώρο της μη κομμουνιστικής Αριστεράς. Όλοι οι πολίτες που πιστεύουν στην δημοκρατία, θέλουν την διεύρυνση των δικαιωμάτων αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους και έχουν ιδιαίτερη φροντίδα για την κοινωνική ισορροπία και την δικαιοσύνη, είναι δυνατόν να έρθουν σε διάλογο μαζί μας», λέει ο κ. Θ. Πάγκαλος.

*Στις 20 Μαρτίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με κύριους ομιλητές τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ καθηγητή κ. Παν. Κορλίρα, και τον ειδικό σε θέματα δημόσιας διοίκησης κ. Παν.Καρκατσούλη. Θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευάγγελος Καλούσης.

*Δραματικές θα είναι ως το τέλος του 2013 οι εξελίξεις στον χώρο των εφημερίδων, όπου αναμένονται ηχηρά λουκέτα τόσο στο κέντρο όσο και στην επαρχία. Ήδη, στην περιφέρεια έχουν σταματήσει να εκδίδονται 18 ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες και έπεται συνέχεια. Μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης στην περιφέρεια είναι η δραστική μείωση της κρατικής διαφήμισης και των κρατικών επιχορηγήσεων. Στο κέντρο, μια άλλη αιτία είναι η σχεδόν μηδενική χορήγηση θαλασσοδανείων από ορισμένες τράπεζες. Παράλληλα, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και οι κομματικές ενισχύσεις προς συγκεκριμένα έντυπα.
πηγή

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Οι διεθνείς παρατηρητές -που συμπτωματικά εκπροσωπούν τις περίφημες δυτικές αξίες- σκούζουν σαν λαδικά όταν πρόκειται γιά χώρες που επαναστάτησαν και κέρδισαν την ελευθερία τους από τους χειραγωγούμενους από τις Η.Π.Α. δικτάτορες τους. Έτσι, η Κούβα παρουσιαζόταν ως άντρον τρομοκρατών, η Βενεζουέλα παρουσιάζεται τώρα σαν άντρον της πάσης φύσεως ακολασίας και εγκληματικότητας. Τι έχουν να πούν οι παρατηρητές γιά την σημερινή κατάσταση του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Κοσσόβου, της Λιβύης μετά τις επεμβάσεις εκδημοκρατισμού των χωρών αυτών από την Υπερδύναμη; Σαν να μη μας τα λένε καλά οι παρατηρητές!