Τό μέτρο τής εξίσωσης φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι σωστό. Ομως - προφανώς - η εξίσωση έπρεπε να γίνει πρός τά κάτω.

Η αλήθεια είναι ότι κάνει κρύο. Εντάξει χειμώνας είναι.

Τελευταία πολλοί λένε ότι το μέτρο εξίσωσης φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης είναι λάθος.
Οικονομικό λάθος και κοινωνικό λάθος.
Στήν κατεύθυνση αυτή έχουν παρασυρθεί φιλελεύθερα στελέχη και κόμματα ακόμα, τα οποία ζητάνε την απόσυρση τού μέτρου.
Πιό κάτω θα δείτε ένα άρθρο όπου καταρρίπτεται ο ισχυρισμός τής οικονομικής αποτυχίας τού μέτρου.
Ομως οι άνθρωποι κρυώνουν.
Αρα το πρόβλημα δέν είναι το μέτρο αυτό καθεαυτό αλλά η υψηλή φορολόγηση γενικότερα.
Επομένως η λύση είναι η εξίσωση προς τα κάτω.
Θα μου πείτε θα λείψουν έσοδα.
Να τσακιστούν να φορολογήσουν τούς φίλους τους που φοροδιαφεύγουν - ακόμα και τώρα - είναι η απάντηση.


Δείτε το άρθρο απο το e-go.gr

Η «φωτιά» στο θέρμανσης «έκαψε» τους λαθρέμπορους

Μείωση έως και 30% του λαθρεμπορίου στην αγορά πετρελαίου διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ο στόχος πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι σε πολύ καλό δρόμο, λένε παράγοντες του υπουργείου.

Αλλωστε, οι διακινητές «μαύρου» πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης δεν έχουν πλέον κανένα όφελος αφού ο αγοραστής θα καταβάλλει το ίδιο τίμημα. Ετσι, δεν χρειάζεται να μπει κανένας στον πειρασμό να μεταφέρει «νύχτα» πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς στο τέλος του προορισμού το εμπόρευμα θα πληρωθεί στην ίδια τιμή.

Τα? χέρια τους τρίβουν από ικανοποίηση οι αρμόδιοι απο τα πρώτα στοιχεία που εμφανίζουν αύξηση των εσόδων απο το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την πτώση των πωλήσεων έως 65%. Από τις αρχές διάθεσης πετρελαίου (15 Οκτωβρίου 2012 ? 16 Ιανουαρίου 2013), οι συνολικές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης έφθασαν τα 350 εκατομμύρια λίτρα έναντι 1 δισεκατομμυρίου λίτρων που είχαν διατεθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η καθίζηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης δεν είχε καμία επίπτωση στα έσοδα του κράτους τα οποία ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Η νέα αυξημένη φορολογία έφερε 142 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους έναντι 73,8 εκατ. ευρώ πρόπερσι.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορούσε να χάσει σε ό,τι αφορά τα έσοδα, αφού ο υπολογισμός γίνεται σε νέα βάση. Φέτος στα 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης το κράτος εισπράττει 400 ευρώ έναντι 70 ευρώ.

Τα ίδια προσθέτουν ότι η εναρμόνιση του φόρου με του πετρελαίου κίνησης είχε ως μοναδικό σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν ολόκληρη η χώρα μπήκε στο «ψυγείο». Τα νοικοκυριά και οι διαχειριστές πολυκατοικίας δεν είχαν τα αναγκαία χρήματα για να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης αφού η τιμή του έχει διπλασιασθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να περιορίσει τις αντιδράσεις απο την αύξηση της φορολογίας, προχώρησε στη θέσπιση επιδόματος θέρμανσης, καταβάλλοντας 0,28 ευρώ ανά λίτρο. Σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πιστώσει τους λογαριασμούς 123.000 δικαιούχων δίνοντας συνολικά το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

Σχόλια