Μπαίνουμε σιγά σιγά στήν ουσία τής κρίσης. Πρό τών πυλών 117.000 κατασχέσεις. Μέχρι τώρα 15.000 έχουν χάσει τό σπίτι τους. Τούς το πήραν οι τράπεζες.
Μιλάμε ασφαλώς για κατασχέσεις σπιτιών απο τράπεζες και γιά οικογένειες στό δρόμο.
Σέ τέτοια όμως κλίμακα πού πλέον δέν θα αποτελεί είδηση.
Η παρακάτω είδηση πού τήν διαβάσαμε στό e-go δείχνει τήν πορεία τών πραγμάτων.
Εφιάλτης από 117.000 κατασχέσεις
Η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων κρέμεται πάνω από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμής. Η απειλή κλιμακώνεται, καθώς η τρόικα αξιώνει επιστροφή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Ο εφιάλτης της κατάσχεσης επικρέμαται πάνω από 117.300 πολίτες. Τα χρέη προς πιστωτικές κάρτες, για καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας προκάλεσαν προσφυγές στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθήνας, με αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμων διαταγών πληρωμής.
Το συνολικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με δικηγόρους αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» εσωτερικού χρέους, η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απαγορεύονται με νόμο ως το τέλος του 2013 (υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη Δευτέρα, η τρόικα έθεσε επιτακτικά θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας).
Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρινίζουν πως πλειστηριασμοί των σπιτιών για τα προαναφερόμενα χρέη είναι τελευταία πράξη και προσθέτουν ότι προηγούνται προσπάθειες είσπραξης των χρημάτων από άλλες πηγές εσόδων του οφειλέτη.
Η κατάσταση αυτή φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε η κρίση, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα και η υπερφορολόγηση των πολιτών.
Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής που υπέβαλαν τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.830 ολόκληρο το 2012 έναντι 73.259 τον προηγούμενο χρόνο.
Η αξία των απλήρωτων λογαριασμών για κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού, όπως εξηγούν δικηγόροι που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, ο κύριος όγκος των οφειλών ξεπερνά τις 15.000 και φτάνει ως τις 20.000 ευρώ ανά οφειλή.
Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για έκδοση διαταγής πληρωμών ανήλθαν σε 42.500 έναντι 41.500 έναν χρόνο νωρίτερα.
Το συνολικό ύψος των οφειλών ανήλθε στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το Πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για υποθέσεις των οποίων οι οφειλές για κάρτες, δάνεια και λογαριασμούς ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και για ενοίκια τα 600 ευρώ (οι αλλαγές στα όρια των απαιτήσεων έγιναν τον Απρίλιο του 2012).
Αν τώρα ληφθούν υπόψη και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2011 τότε ο συνολικός... λογαριασμός των χρεών της διετίας φθάνει το ποσό των 4 δισ. ευρώ.
Πλέον το κύμα των αιτήσεων φαίνεται πως επιταχύνεται το 2013 αν ληφθεί υπόψη πως από τις 2 έως τις 16 Ιανουαρίου ξεπέρασαν τις 2.500 και πλέον αναμένεται πως μέσα στο έτος θα διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός αύξησης των χρεών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι οκτώ στις δέκα αιτήσεις που κατατίθενται για την έκδοση διαταγής πληρωμών προέρχονται από τις τράπεζες.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Την ίδια ώρα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη των πολιτών στην Εφορία.
Είναι ενδεικτικό πως εντός του 2012 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο περασμένο έτος) προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.
Δηλαδή κάθε μήνα βεβαιωμένες οφειλές περίπου 1,1 δισ. ευρώ παρέμεναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.
Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως η μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων ξεκίνησε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου περίοδο που θα έπρεπε να αποπληρωθούν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά τα οποία περιείχαν τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τραγικές ιστορίες ιδιοκτητών
Στις τράπεζες με πλειστηριασμούς 15.000 ακίνητα δανειοληπτών για οφειλές τους προς τρίτους
Στα... χέρια των τραπεζών έχουν περάσει 15.000 ακίνητα ιδιοκτητών έπειτα από πλειστηριασμούς που έγιναν για οφειλές τους προς τρίτους.
Το γεγονός αυτό, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», αναδεικνύει το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες.
Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν αποκτήσει με δάνεια από τις τράπεζες. Ωστόσο, επειδή χρωστούσαν σε τρίτους, οι τελευταίοι για να εισπράξουν τις οφειλές τους εξέδωσαν διαταγές πληρωμής απαιτώντας να βγουν στο σφυρί τα ακίνητα.
Οι τράπεζες που τα είχαν υποθηκευμένα έσπευσαν με τη σειρά τους να τα αποκτήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν. Τα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους προσδοκώντας τη βελτίωση της αγοράς ώστε στη συνέχεια να τα πουλήσουν.
Τραγικές ιστορίες ανθρώπων που «πνίγηκαν» από τα χρέη περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια αξιοποίησης περιουσίας των τραπεζών. Οι οφειλές που είχαν προς τις τράπεζες αλλά και προς τρίτους τους οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής.
Οι ρυθμίσεις οφειλών των στεγαστικών δανείων που κάποιοι έκαναν δεν στάθηκαν αρκετές για την προστασία της κατοικίας. Ολοι γνωρίζουν ότι μια οφειλή προς τρίτους εκτός τραπεζών μπορεί να εισπραχθεί με τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής.
Ετσι, ένα μικρό χρέος 2.000 ευρώ που μπορεί να αφορά τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας είναι δυνατόν να προκαλέσει την απώλεια ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
Η απαγόρευση των πλειστηριασμών άλλωστε ισχύει για τις τράπεζες και όχι για τα φυσικά πρόσωπα και την Εφορία, που μπορεί να απαιτήσουν να βγει στο σφυρί το ακίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο οφειλέτης.
Στέλεχος τράπεζας είπε στο «Εθνος» ότι «όταν η αγορά ακινήτου έχει γίνει με στεγαστικό δάνειο και ο πλειστηριασμός γίνεται από τρίτο πρόσωπο είναι προφανές ότι η τράπεζα θα επιδιώξει την απόκτηση του ακινήτου για να περιορίσει τη ζημιά από τη χορήγηση του στεγαστικού δανείου».
Είναι χαρακτηριστικά τα περιστατικά που περιγράφουν τραπεζικά στελέχη. Για παράδειγμα, τράπεζα πρόσφατα αγόρασε διαμέρισμα 72 τετραγωνικών μέτρων στον Βύρωνα. Η συνολική του αξία έφθασε στις 168.000 ευρώ και μαζί με τα έξοδα «άγγιξε» τις 190.000 ευρώ. Επίσης τράπεζα απέκτησε ακίνητο 76 τετραγωνικών μέτρων καταβάλλοντας 74.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του έφθανε τις 45.000 ευρώ. Μαζί με τα έξοδα η αξία του ακινήτου έφθασε τις 84.000 ευρώ.
Οι ρυθμιστές της αγοράς ακινήτων στην παρούσα φάση είναι τράπεζες και θα επιδιώξουν να κρατήσουν τις τιμές των ακινήτων στα επίπεδα που προστατεύεται η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου, διότι σε άλλη περίπτωση πρέπει να απομειώσουν την αξία τους με δυσμενή επίπτωση στα ίδια κεφάλαιά τους.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Σχόλια