Οκτώ συν ένας φόροι στον λογαριασμό ΔΕΗ


Του Μπαμπη Παπαδημητριου

Η σχέση μεταξύ ΔΕΗ και κρατικών φόρων είναι παλαιά. Κανείς δεν έβρισκε παράδοξο ούτε βεβαίως αντιδρούσε επειδή έπρεπε να πληρώνει, μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα, άλλους οκτώ φόρους και ειδικά τέλη. Πρώτος φόρος, ο γνωστός ΦΠΑ. Δεύτερος, πάνω από την τιμή του ρεύματος με ΦΠΑ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που ξεκίνησε το 2010. Τρίτον, Ειδικό Τέλος σε αντικατάσταση εσόδων που έχασε το κράτος με την Ενιαία Αγορά το 1992. Τέταρτον, Ειδικό Τέλος για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να επιδοτεί το κράτος, μετά το 1999, το ακριβότερο κόστος της καθαρής ενέργειας.

Πέμπτος φόρος τα Δημοτικά Τέλη, έκτος οι Δημοτικοί Φόροι και έβδομος το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Οι τρεις αυτοί φόροι προσδιορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια και επιβάλλονται επί της επιφάνειας των ακινήτων. Οι δήμαρχοι μπορούν να αυξήσουν τους τρεις αυτούς φόρους και είναι προφανές ότι θα το πράξουν σύντομα.

Ογδοη υποχρεωτική επιβάρυνση είναι το τέλος για την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι στην εποχή των καθολικών μειώσεων, η ΕΡΤ συνεχίζει να εισπράττει το ίδιο ακριβώς ποσό, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την κατά 30% εξωφρενική αύξησή του το 2006.

Οι πολίτες είχαν «συνηθίσει» και αυτή την αυθαιρεσία του κράτους. Οσοι δυσανασχετούσαν, ζητώντας να διαχωριστούν τα του κράτους, της ΔΕΗ, των δήμων και της ΕΡΤ, αντιμετωπίστηκαν ως «γραφικοί φιλελεύθεροι αντικρατιστές». Τι ΔΕΥ, τι ΔΕΗ, που ήταν πάντοτε ό,τι πιο «κρατικό», τι να ασχολείσαι!

Μέχρις ότου στον λογαριασμό της ΔΕΗ προστέθηκε ο κεφαλικός φόρος. Η ξαφνική αυτή βαριά φορολογία ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου να περιορίσει το κρατικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Επελέγη μάλιστα μια περίτεχνη ονομασία: «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών». Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις υπήρξαν ουρανομήκεις. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάλεσε τον λαό να μην πληρώσει τίποτε. Το κρατικό ταμείο κινδύνευσε να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ομως, η κυβέρνηση είχε επιτύχει να μπερδέψει το κοινό. Αντί του πραγματικού προβλήματος, που ήταν το ολοένα και πυκνότερο δάσος φόρων, όλοι έδειχναν το δέντρο της ΔΕΗ, που μόλις είχε αποκτήσει ένα νέο κλαρί.

Η σύγχυση αυτή συνδέθηκε με την «πονηρή φύση» του νεοέλληνα. Αν κατόρθωνε να το βγάλει από τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας, εύκολα μετά θα μπορούσαν οι αντιμνημονιακοί εξουσιαστές να καλέσουν τον πληθυσμό σε φορολογική απειθαρχία. Αν οι δικαστές αποσυνδέσουν την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ από την παροχή του ρεύματος, όπως είναι λογικό να κάνουν, τι θα πρέπει να συμβεί με την είσπραξη των άλλων φόρων;
πηγή

Σχόλια